Går vi i baret med utenlandske juletrær?

Før hver jul stiller avisene det samme spørsmålet: Hvor mange småkryp drar du med deg inn med juletreet? – Tusenvis, men de er ikke farlige, svarer eksperten. Men det er kanskje noe mer alvorlig som lurer rundt på barnålene på det grønne, myldrende treet?
– Norske juletrær truer hverken insektpopulasjoner, huset ditt eller deg. Når det gjelder utenlandske juletrær er historien en ganske annen. Da importerer vi kanskje mer enn bare trær, sier insektforsker Anders Endrestøl i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Ingen helsekontroll av juletrær
Det er ikke noen form for plantehelsekontroll av disse trærne. De behandles som en hvilken som helst tulipan, som snittblomster, i motsetning til importerte planter som kommer i potte. Men hvilke blindpassasjerer som reiser med lignende varer kan kanskje gi en pekepinn. I mange år har NINA undersøkt importerte vintergrønne planter, slike som tuja, barlind og enebærbusker (med jordklump).
– I løpet av fem år i dette prosjektet fant vi ca. 1 million individer, fordelt på 1 500 arter. Da undersøkte vi 1 prosent av den totale importen, opplyser Endrestøl.
Det er lett å anta at juletrær ikke utgjør noen risiko, siden handelen skjer på vinteren og de danske juletreåkrene er nokså artsfattige. Men undersøkelser har vist at vi importerer nye sykdommer og sopp med disse trærne, så hvorfor ikke insekter?
Tok livet av nesten all furu
Et av de verste eksemplene på en art som har haiket med juletrær er den amerikanske skjoldlusa Toumeyella parvicornis. På midten av 2000-tallet ble den innført til Karibia med juletrær (furu) fra Nord-Amerika. Der hoppet den over på lokale furuarter, noe som raskt førte til at 95 prosent av trærne døde med store endringer i økosystemet som følge av det. Den samme arten er nå innført til Italia og Frankrike, og krabber trolig stadig nordover.
Et annet eksempel er amerikabartegen Leptoglossus occidentalis som kom til Norge i 2009. Før den ankom Europa fra USA rundt år 2000, og siden koloniserte hele kontinentet på 10-15 år, spredte den seg tvers over USA. Det skjedde blant annet gjennom juletrehandel. I Nord-Amerika har de innført strenge kontrollrutiner på juletrær. Der foretar de nå jevnlige kontroller, blant annet rister de trær, for å sikre at arter ikke overføres mellom stater og land.
Kan forsvinne ut i norsk natur
– Mange fremmede arter kan potensielt følge med juletrærne fra kontinentet til Norge. Særlig ettersom flere av dem når Danmark, hvor vi får de fleste juletrærne fra. En del av dem kan falle fra eller dø underveis, men en del kan nok også bli med treet ut i bakgården om du vil bli kvitt jula litt raskt. Det er derfor flere muligheter for at disse artene kan forsvinne ut i norsk natur, godt hjulpet av at jula bare blir mindre og mindre hvit, forteller Endrestøl.
Hva med kunstige juletrær? Edderkoppen «brun enke» Latrodectus geometricus ble faktisk første gang påvist på Tahiti på et kunstig juletre, og den er nå godt etablert på øya. Den kinesiske trebukken Callidiellum villosulum er påvist både i Japan og i USA på importerte, kunstige juletrær. Billen er siden påvist i USA, Canada, Australia og Europa (Malta), trolig importert med treprodukter.
Myten om flåtten
Det finnes ingen eksakt artsliste eller antall på hva som kan skjule seg i et juletre, og det vil naturligvis variere fryktelig mellom trær. Men vi vet at det meste er representert, alt fra spretthaler, støvlus og midd, til gallemygglarver, parasittvepser, edderkopper, biller og teger. Det er en masse småkryp som de fleste ikke vil legge merke til og som går i støvsugeren 13. dag jul.
– Noe av det som derimot ikke følger med er flått. Folkehelseinstituttet bekrefter at rapporter om tre årlige tilfeller av flått i juletrær er feil. Flått overvintrer i bakken, ikke på juletrær, selv om man aldri skal si aldri, sier Endrestøl.
Det kan jo være en fattig trøst at du med et juletre i hus aldri vil være alene i jula. Spørsmålet er om du vil ha gamle kjente eller fremmede på besøk. Å kjøpe norsk eller utenlandsk tre kan utgjøre forskjellen.
Kontakter
Anders Endrestøl
Tel:99450917anders.endrestol@nina.nowww.nina.no/Kontakt/Ansatte/Ansattinformasjon.aspxBilder

Om Norsk institutt for naturforskning - NINA

Høgskoleringen 9
7034 Trondheim
73 80 14 00http://www.nina.no
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
Du kan bidra til viktig kunnskap om pukkellaks1.7.2025 13:53:49 CEST | Pressemelding
Vi er inne i et nytt pukkellaksår, og forskerne forventer en ny invasjon. Ved å registrere fangster og observasjoner av pukkellaks er du med på å øke kunnskapen om denne fremmede fiskearten.
Den norske gaupebestanden øker27.6.2025 08:21:43 CEST | Pressemelding
Det er beregnet at det var 91 familiegrupper av gaupe i Norge i vinter, som er en økning fra i fjor. Vi må tilbake til vinteren 2008/2009 for å finne like mange individer og familiegrupper av gaupe i landet.
Fiskefella forteller den dystre historien til ål og laksefisk25.6.2025 11:03:57 CEST | Pressemelding
I femti år har fiskefella ved NINA forskningsstasjon Ims samlet data fra fiskene i elva Imsa. Dataserien viser dramatiske endringer for artene som lever i elva og i havet.
Disse grepene skal redde fjellreven fra innavl24.6.2025 12:09:36 CEST | Pressemelding
Innavl truer den fennoskandiske fjellreven. I en fersk rapport foreslår forskere tiltak for å sikre at arten overlever på lang sikt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom