Brannvernforeningen

Gå julehøytiden trygt i møte

Del
Det nærmer seg jul og høytid for innekos og hygge med levende lys og fyr i peisen. Vintermånedene desember og januar topper statistikken over antall bygningsbranner. Brannvernforeningen har rådene for en hyggelig og brannsikker julehøytid.
Sørg for en brannsikker juletid. Foto: Unsplash
Sørg for en brannsikker juletid. Foto: Unsplash

– Med desember øker brannfaren og vi er midt inne i en høysesong for boligbranner, advarer administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Han ber nå alle landets husstander sette brannsikkerheten høyt på dagsordenen i ukene fremover, både før og under feiringen av jul og nyttår.

– Det aller viktigste rådet er å være våken og til stede når du lager mat, bruker elektriske apparater som trekker mye strøm, fyrer i peisen og bruker levende lys. Sørg også for å ha fungerende røykvarsler i alle etasjer og brannslokker lett tilgjengelig, sier Søtorp.

Tørrkoking og tørrsteking på komfyr skjer året rundt, men slike hendelser fører til ekstra mange utrykninger for brannvesenet i desember. Ifølge Søtorp er installasjon av komfyrvakt et effektivt tiltak for å hindre branner og branntilløp ved matlaging på kjøkkenet.

– Det har vært påbudt med komfyrvakt i alle nye boliger siden juli 2010. Kravet gjelder også eldre boliger dersom det legges opp ny kurs til komfyr. Vi mener alle bør ha en komfyrvakt på kjøkkenet uavhengig av boligens alder, poengterer Søtorp.

Feil bruk av elektrisk utstyr og utstrakt bruk av skjøteledninger er typiske brannfeller vi må unngå.

– Når du skal koble opp julelysene er det viktig å sjekke at alt er i orden. Sjekk at det ikke er noen brudd på ledningen, ingen misfarging eller blinkende lys. Og er den ikke helt som den skal, bytt den ut med en ny, anbefaler Søtorp.

Det har blitt vanlig med fine juledekorasjoner med lys, men brennbart materiale og levende lys er en farlig kombinasjon.

– Mose, kvister og kongler tar fort fyr og brenner godt. Derfor anbefaler vi LED-lys i slike dekorasjoner, sier Søtorp, som påpeker at uforsiktig bruk av levende lys og glemte kokeplater ved matlaging på komfyren er årsak til mange branntilløp.

– Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Den som tenner lyset, bør også ta ansvar for å slokke det. Lysene må dessuten plasseres i lysestaker av ubrennbart materiale og stå på ubrennbart underlag, understreker Søtorp.

Brannvernforeningens råd for en brannsikker julehøytid

 • Sørg for å ha minst en fungerende røykvarsler i hver etasje og minst ett 6 kilo brannslokkeapparat lett tilgjengelig
 • Gå aldri fra levende lys, og gjør det til en vane at den som tenner stearinlys har ansvar for at de er slukket
 • Bruk kun tørr ved og tennbriketter til fyring og sett deg inn i bruksanvisningen til din fyringsenhet
 • Gå aldri fra matlaging på komfyren
 • Husk at fett og smult ikke må slokkes med vann, men ha alltid et lokk eller brannteppe klart i tilfelle smultgryten tar fyr
 • Ved brannskade er det viktig med rask nedkjøling. Kjøl med 20 graders vann i 20 minutter. Ved mistanke om alvorlig skade ring 113
 • Unngå brannfarlig pynt, velg LED-lys til dekorasjoner
 • Sjekk eldre julebelysning og bytt ut om du er i tvil
 • Innendørs belysning bør skrus av om natten og når du er bortreist
 • Bruk kun belysning ute som er egnet for utendørs bruk
 • Bruk lys som er CE-merket og har lav overflatetemperatur, for eksempel LED-lys

Kilde: Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for de siste fem årene viser at det brenner mer i desember og januar enn ellers i året. Det brenner mer i bygninger og er flere branntilløp på komfyren i desember enn gjennomsnittet. 

For flere råd, besøk:

https://brannvernforeningen.no/gode-rad/jul-og-nyttar/brannsikker-julebelysning/

https://brannvernforeningen.no/gode-rad/jul-og-nyttar/var-forsiktig-med-levende-lys/

https://brannvernforeningen.no/gode-rad/fyr-riktig/ildstedet/

https://brannvernforeningen.no/gode-rad/forstehjelp-ved-brannskader/ 

Nøkkelord

Bilder

Sørg for en brannsikker juletid. Foto: Unsplash
Sørg for en brannsikker juletid. Foto: Unsplash
Last ned bilde
Rolf Søtorp, adm dir i Brannvernforeningen. Foto: Brannvernforeningen
Rolf Søtorp, adm dir i Brannvernforeningen. Foto: Brannvernforeningen
Last ned bilde
Rolf Søtorp, adm dir i Brannvernforeningen. Foto: Brannvernforeningen
Rolf Søtorp, adm dir i Brannvernforeningen. Foto: Brannvernforeningen
Last ned bilde

Om Brannvernforeningen

Brannvernforeningen
Brannvernforeningen
Fredrik Selmers vei 2
0609 Oslo

23 15 71 00http://www.brannvernforeningen.no

7. november 2023 er det 100 år siden Brannvernforeningen ble grunnlagt. Med visjonen brannvern for alle og målet om at ingen skal omkomme i brann, har Brannvernforeningen vært en pådriver for økt brannsikkerhet i Norge siden 1923.

Gjennom 100 år har Brannvernforeningen jobbet for å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot brann og eksplosjon og mot ulykker med farlig stoff. Som en ideell og uavhengig stiftelse, samarbeider vi tett med myndigheter, brannvesen, forsikring og andre sentrale aktører mot de samme målene. 

Kunnskap og bevissthet om brannvern bidrar til å redde liv, miljø og verdier. Derfor er Brannvernforeningens viktigste oppgave å forebygge branner gjennom å opplyse om hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å unngå brann, samt tilføring av kompetanse og informasjon om hvorfor branner oppstår.


Brannvernforeningen er organisert som en selveid privat stiftelse, som arbeider ut fra et ideelt formål. Alle inntekter går til brannforebyggende arbeid og videreutvikling av organisasjonen.

Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom