Gå julehøytiden trygt i møte

– Med desember øker brannfaren og vi er midt inne i en høysesong for boligbranner, advarer administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.
Han ber nå alle landets husstander sette brannsikkerheten høyt på dagsordenen i ukene fremover, både før og under feiringen av jul og nyttår.
– Det aller viktigste rådet er å være våken og til stede når du lager mat, bruker elektriske apparater som trekker mye strøm, fyrer i peisen og bruker levende lys. Sørg også for å ha fungerende røykvarsler i alle etasjer og brannslokker lett tilgjengelig, sier Søtorp.
Tørrkoking og tørrsteking på komfyr skjer året rundt, men slike hendelser fører til ekstra mange utrykninger for brannvesenet i desember. Ifølge Søtorp er installasjon av komfyrvakt et effektivt tiltak for å hindre branner og branntilløp ved matlaging på kjøkkenet.
– Det har vært påbudt med komfyrvakt i alle nye boliger siden juli 2010. Kravet gjelder også eldre boliger dersom det legges opp ny kurs til komfyr. Vi mener alle bør ha en komfyrvakt på kjøkkenet uavhengig av boligens alder, poengterer Søtorp.
Feil bruk av elektrisk utstyr og utstrakt bruk av skjøteledninger er typiske brannfeller vi må unngå.
– Når du skal koble opp julelysene er det viktig å sjekke at alt er i orden. Sjekk at det ikke er noen brudd på ledningen, ingen misfarging eller blinkende lys. Og er den ikke helt som den skal, bytt den ut med en ny, anbefaler Søtorp.
Det har blitt vanlig med fine juledekorasjoner med lys, men brennbart materiale og levende lys er en farlig kombinasjon.
– Mose, kvister og kongler tar fort fyr og brenner godt. Derfor anbefaler vi LED-lys i slike dekorasjoner, sier Søtorp, som påpeker at uforsiktig bruk av levende lys og glemte kokeplater ved matlaging på komfyren er årsak til mange branntilløp.
– Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Den som tenner lyset, bør også ta ansvar for å slokke det. Lysene må dessuten plasseres i lysestaker av ubrennbart materiale og stå på ubrennbart underlag, understreker Søtorp.
Brannvernforeningens råd for en brannsikker julehøytid
- Sørg for å ha minst en fungerende røykvarsler i hver etasje og minst ett 6 kilo brannslokkeapparat lett tilgjengelig
- Gå aldri fra levende lys, og gjør det til en vane at den som tenner stearinlys har ansvar for at de er slukket
- Bruk kun tørr ved og tennbriketter til fyring og sett deg inn i bruksanvisningen til din fyringsenhet
- Gå aldri fra matlaging på komfyren
- Husk at fett og smult ikke må slokkes med vann, men ha alltid et lokk eller brannteppe klart i tilfelle smultgryten tar fyr
- Ved brannskade er det viktig med rask nedkjøling. Kjøl med 20 graders vann i 20 minutter. Ved mistanke om alvorlig skade ring 113
- Unngå brannfarlig pynt, velg LED-lys til dekorasjoner
- Sjekk eldre julebelysning og bytt ut om du er i tvil
- Innendørs belysning bør skrus av om natten og når du er bortreist
- Bruk kun belysning ute som er egnet for utendørs bruk
- Bruk lys som er CE-merket og har lav overflatetemperatur, for eksempel LED-lys
Kilde: Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for de siste fem årene viser at det brenner mer i desember og januar enn ellers i året. Det brenner mer i bygninger og er flere branntilløp på komfyren i desember enn gjennomsnittet.
For flere råd, besøk:
https://brannvernforeningen.no/gode-rad/jul-og-nyttar/brannsikker-julebelysning/
https://brannvernforeningen.no/gode-rad/jul-og-nyttar/var-forsiktig-med-levende-lys/
https://brannvernforeningen.no/gode-rad/fyr-riktig/ildstedet/
https://brannvernforeningen.no/gode-rad/forstehjelp-ved-brannskader/
Nøkkelord
Bilder



Om Brannvernforeningen
7. november 2023 er det 100 år siden Brannvernforeningen ble grunnlagt. Med visjonen brannvern for alle og målet om at ingen skal omkomme i brann, har Brannvernforeningen vært en pådriver for økt brannsikkerhet i Norge siden 1923.
Gjennom 100 år har Brannvernforeningen jobbet for å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot brann og eksplosjon og mot ulykker med farlig stoff. Som en ideell og uavhengig stiftelse, samarbeider vi tett med myndigheter, brannvesen, forsikring og andre sentrale aktører mot de samme målene.
Kunnskap og bevissthet om brannvern bidrar til å redde liv, miljø og verdier. Derfor er Brannvernforeningens viktigste oppgave å forebygge branner gjennom å opplyse om hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å unngå brann, samt tilføring av kompetanse og informasjon om hvorfor branner oppstår.
Brannvernforeningen er organisert som en selveid privat stiftelse, som arbeider ut fra et ideelt formål. Alle inntekter går til brannforebyggende arbeid og videreutvikling av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Høye strømpriser øker faren for pipebrann7.3.2023 10:15:00 CET | Pressemelding
De neste dagene er det meldt kaldere vær i store deler av Norge. Brannvernforeningen advarer om flere pipebranner når folk fyrer for å holde varmen.
Komfyren årsak til over 40 prosent av brannvesenets brannutrykninger14.2.2023 13:42:55 CET | Pressemelding
Ny statistikk fra DSB viser at 41 prosent av brannvesenets brannutrykninger i 2022 skyldtes branner eller branntilløp på komfyren. En enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.
100 år med brannforebygging1.2.2023 10:23:46 CET | Pressemelding
Oslo, 1. februar 2023 – I år er det 100 år siden Brannvernforeningen ble grunnlagt. Med visjonen brannvern for alle, og målet om at ingen skal omkomme i brann, har Brannvernforeningen vært en pådriver for økt brannsikkerhet i Norge siden 1923.
Færre omkomne i brann11.1.2023 13:35:20 CET | Pressemelding
Dødsbrannstatistikk fra DSB viser at 39 personer omkom i branner her i landet i 2022. Til sammenligning omkom 41 personer i branner året før.
Bruk beskyttelsesbriller på nyttårsaften27.12.2022 09:56:16 CET | Pressemelding
Nyttårsfeiringen er ofte forbundet med fyrverkeri, men hvert år ser vi at ikke alle vet hvordan de skal benytte fyrverkerier på en trygg og sikker måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom