Norsk Varme

Fyringsforvirrede nordmenn: For få tenner fra toppen

Del

Sot og røyk er ofte resultatet av gal opptenning i moderne ovner. Nå viser det seg at 2 av 3 nordmenn som har et ildsted tenner opp feil.

- Alle som har vasket sot av glasset vet hvor irriterende det kan være. Like irriterende er det å bruke fyrstikk på fyrstikk uten å få resultat, sier styreleder i Norsk Varme Merethe S. Halvorsrød.

Tenn fra toppen
Tenn fra toppen er det entydige rådet fra Norsk Varme og fra forskerhold. Når man tenner på fra bunnen av bålet får ikke pipa nok trekk og flammene får ikke nok luft . Dermed blir det dårlig med bål. I beste fall blir det en lengre periode med sot og røyk.
- Man bør tenne fra toppen i alle ovner, helst med tennbriketter, sier Halvorsrød. Grunnen er raskere opptenning - pipa blir raskere varm og flammene får mer luft og man får raskere god forbrenning. Dette reduserer partikkelutslippet med inntil 90% og man sparer 40% ved.

Norsk Varme har laget en instruksjonsvideo om hvordan du fyrer riktig

Viktig med riktig fyring
- Det er en utfordring for bransjen å øke andelen som fyrer fra toppen – og den må vi ta. Det gagner miljøet gjennom reduserte utslipp, og det gagner forbrukeren som enklere vil få fyr i ovnen, sier Halvorsrød.

Moderne ovner trenger mer trekk i opptenningsfasen enn gamle. Dermed er gamlemåten å tenne opp på ingen god idé. I tillegg til sot fører den hjelpeløse opptenningen til at det danner seg svevestøv, som kommer ut av pipa, eller i verste fall inn i stua.

Halvparten av alle norske hjem har en vedovn. I tillegg har hvert femte hjem en peis. To av tre av vedovnene er rentbrennende og produsert etter 1998. De nye ovnene slipper ut inntil 90% mindre partikler enn de gamle ovnene. Det er et mål at alle ovner i Norge skal være rentbrennende.

Nøkkelord

Kontakter

Merethe S. Halvorsrød - 980 56 014 - styreleder@norskvarme.org

Lenker

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Drammensveien
0271 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org
Norsk Varme er en bransjeforening for hele ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen som består av produsenter, montører og forhandlere. Formålet er å være et samlende organ for bransjen, både faglig og politisk. 

Foreningen formidler praktisk informasjon om ildsteder til forbrukere, og deltar i energi- og miljødebatten. Det arbeides også internt med skoleringer for et stadig høyere faglig nivå på forhandlere og montører. Norsk Varme ønsker å bidra til sikrere og enklere saksbehandling for montering av ildsteder.

Følg saker fra Norsk Varme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Varme

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom