Funn per 3. tertial 2021 i Mattilsynets tilsynskampanje svin
Det er gjennomført 342 tilsyn i «Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin 2021–2022» per 3. tertial 2021. I 47 % av dyreholdene er det ikke funnet brudd på regelverket. I 53 % av dyreholdene er det funnet ett eller flere brudd på regelverket.

Rapporten viser hva Mattilsynet har funnet etter at litt over halvparten av tilsynene i kampanjen er gjennomført.
– Så langt i kampanjen har vi møtt mange bønder som driver på en god måte, og vi har hatt god dialog med grisebønder over hele landet, sier Torunn Knævelsrud, leder for seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.
– Vi er likevel bekymret for at vi finner brudd på regelverket i over halvpartene av tilsynene. Men heldigvis har vi få funn som er så alvorlige at det har vært nødvendig å bruke våre mest inngripende virkemidler, sier Knævelsrud.
Det er viktig å understreke at dette er funnene så langt i kampanjen. Det er først når vi har gjennomført alle de 600 planlagte tilsynene, at vi vil kunne si noe mer detaljert om tilstanden i norsk svineproduksjon.
– Vi håper funnene så langt og veiledningen vi gir på tilsyn, vil gi næringen og bøndene kunnskap og innsikt som kan bidra til å sikre god dyrevelferd i alle norske grisefjøs, sier Knævelsrud.
Flest funn knyttet til rotemateriale, strø og syke og skadde dyr
Mattilsynet har så langt funnet flest brudd på regelverket knyttet til rotemateriale og strø. Slike brudd har vi funnet i henholdsvis 32 og 25 prosent av besetningene vi har vært på tilsyn hos. Det kan innebære alt fra at grisene har litt for lite rotemateriale og/eller strø, til totalt fravær av dette.
– Nok strø er nødvendig for at grisene skal ha tørre og bekvemme liggeplasser. God dyrevelferd forutsetter også at grisene har mulighet til å utøve naturlig atferd selv om de lever innendørs i binger. Derfor er det viktig at bonden bruker nok og riktig rotemateriale til dyrene, sier Knævelsrud.
Så langt i kampanjen har Mattilsynet funnet brudd på regelverket knyttet til behandling av syke og skadde dyr i 24 prosent av besetningene.
– Dette kan omfatte alt fra at bonden har for dårlige rutiner for håndtering av syke og skadde dyr, at slike dyr ikke er plassert i en egen sykebinge, og til at griser med alvorlig sykdom, sår og skader ikke er blitt avlivet eller fått nødvendig behandling av veterinær, forteller Knævelsrud.
Om kampanjen |
I løpet av 2021 og 2022 skal Mattilsynet gjennomføre totalt 600 tilsyn i denne tilsynskampanjen. Besetningene som får tilsyn, er et tilfeldig utvalg av norske svineprodusenter, og det er Veterinærinstituttet som har gjort utvalget. Et tilfeldig utvalg skal gi et så korrekt og helhetlig bilde av tilstanden i norsk svineproduksjon som mulig. |
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Bilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Christl Kvam ny regiondirektør i Mattilsynet29.6.2022 13:24:39 CEST | Pressemelding
Christl Kvam (59) er ansatt som ny direktør i Mattilsynets region Øst. Kvam har lang ledererfaring fra næringsliv, politikk og forvaltning som statssekretær, leder for Akademikerne, regiondirektør i NHO, fylkesmann i Oppland og kommunedirektør i Hamar.
Ikke ta på syke eller døde fugler23.6.2022 12:45:36 CEST | Pressemelding
I den siste tiden har det blitt funnet mange døde villfugler som er smittet med fugleinfluensa. Fuglene er funnet fra Rogaland i sør til Finnmark i nord. Fugleinfluensa smitter svært sjelden fra fugl til mennesker, men som et føre-var-prinsipp anbefaler vi å ta noen forholdsregler.
Påvist kverke på hester i Trøndelag og Møre og Romsdal15.6.2022 13:19:38 CEST | Pressemelding
Det er påvist kverke på to hester i Trøndelag og én i Møre og Romsdal. Stallene der det er påvist smitte er båndlagt. Mattilsynet oppfordrer alle hesteeiere i de berørte områdene til å begrense kontakt med andre hester og staller.
Fortsatt trygt, sunt og viktig å spise fisk7.6.2022 13:15:00 CEST | Pressemelding
Det er fremdeles trygt, sunt og viktig å spise fisk. Helsefordelene av å øke inntaket av fisk opp til to – tre middager i uken, oppveier risikoen ved å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.
7. juni markeres verdens mattrygghetsdag7.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Tirsdag 7. juni markerer verdens helseorganisasjon WHO «World Food Safety Day», eller verdens mattrygghetsdag. Årets tema er «Tryggere mat, bedre helse». Mattilsynet bidrar til at maten vi spiser i Norge er trygg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom