Codan Forsikring

Full forvirring om kjørelys-regel

Del

To av tre kjenner ikke regelen om bruk av kjørelys på norske veier. – Forvirring om lys kan skape farlige situasjoner, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Mange sjåfører er ikke er klar over at de kjører uten baklys (Foto: iStock).
Mange sjåfører er ikke er klar over at de kjører uten baklys (Foto: iStock).

UP advarer mot regelen, NAF er kritiske til den og Codan Forsikring er bekymret. Likevel er det de færreste som kjenner til regelen om kjørelys.

I en undersøkelse fra Norstat svarer bare 30 prosent riktig på spørsmålet om regelen om kjørelys. Undersøkelsen er gjennomført blant et landsrepresentativt utvalg i januar, på vegne av Codan Forsikring.

Bare påbudt foran

Over halvparten av de spurte i undersøkelsen tror at den gamle regelen om at både baklys og frontlys skal være på, gjelder fortsatt. Riktig svar er at kjørelys bare er påbudt foran på bilen.

– Det er bare frontlysene som må være på. Resultatene fra undersøkelsen viser at det er mange sjåfører som ikke er klar over at de selv kjører uten baklys, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

På mange nye biler er baklysene slått av når lysinnstillingen står på «auto». Dette som en følge av EU-direktivet fra 2012, som ble innført for å redusere drivstofforbruket.

UP advarer

Utrykningspolitiet advarer mot farlige situasjoner, og er klare på at det er sjåføren som har ansvaret for at lysene er tilpasset forholdene.

– Det kan oppstå farlige situasjoner hvis lysene ikke er tent, eller kommer på for sent, for eksempel i tunneler, sier UP-sjef Runar Karlsen.

 – Det er sjåførens ansvar at man har gode lys under alle forhold. Det betyr at kjørelysene skal være på både foran og bak når det er mørkt ute, sier Karlsen.

Han forteller at sensorene i bilen ikke alltid oppfatter at baklysene bør tennes.

– Typiske norske værforhold med tåke og regn kan skape problemer for automatikken. Derfor oppfordrer vi sjåfører til aktivt å velge kjørelys foran og bak idet de setter seg bak rattet, sier Karlsen.

NAF kritiske

NAF er kritiske til EU-direktivet som overstyrer den gamle regelen om at både baklys og frontlys skal være på. 

NAF oppfordrer sjåfører til å skru på lyset manuelt i skumring og snøføyke, og ikke alltid stole på automatiske kjørelys. 

– De færreste bilprodusentene lager biler med spesielle spesifikasjoner for Norge. Og siden EU-direktivet er det som gjelder, leveres bilene kun med kjørelys foran, sier ​Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Det enkle rådet i høst- og vinterhalvåret vil være å skru på lysene manuelt. Enten du har lysbryter eller betjening på skjerm kan du sette på vanlige nærlys slik at de lyser hele tiden. Da er også baklysene tent uansett vær og føreforhold, sier Sødal. 

De godt voksne vet best

Norstat-undersøkelsen viser at de mellom 40 og 60 år har bedre kjennskap til regelen om kjørelys enn de unge sjåførene.

43 prosent av de mellom 50 og 59 år svarer riktig på spørsmålet, mens bare 17 prosent av de mellom 18 og 29 år gjør det samme.

– Resultatene er overraskende da de yngste sjåførene burde ha fått med seg de nye reglene på kjøreopplæringen, sier Richvoldsen.

Ser man på svarene opp mot bilmerker, er det eiere av Kia, Suzuki og Skoda som svarer mest riktig, mens de med Mazda og Hyundai svarer mest feil.

Kontakter

Bilder

Mange sjåfører er ikke er klar over at de kjører uten baklys (Foto: iStock).
Mange sjåfører er ikke er klar over at de kjører uten baklys (Foto: iStock).
Last ned bilde
– Forvirring om lys kan skape farlige situasjoner, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.
– Forvirring om lys kan skape farlige situasjoner, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.
Last ned bilde

Om Codan Forsikring

Codan Forsikring
Codan Forsikring
Verkstedveien 3
0277 Oslo

06300http://www.codanforsikring.no

Codan Forsikring er en totalleverandør av skadeforsikringer til privatpersoner og næringsliv i Norge. Vi selger forsikringer innen primærområdene bil, hus, innbo og reise. Innenfor næring dekker Codan Forsikring hele bedriftens forsikringsbehov.

I Norge er vi 250 ansatte og ledes av Stefan Langva, Administrerende direktør.

Sammen med Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Danmark er vi et av Skandinavias største forsikringsselskap. Codan eies av RSA Group, ett av verdens ledende multinasjonale forsikringsselskaper med 9 millioner kunder i mer enn 100 land.

Følg saker fra Codan Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Codan Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Codan Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom