Frukt og grønt inntaket stuper, vil gå på helsa løs

Lenge siden forbruket av frukt og grønt har vært så lavt som nå
Andelen av oss som spiser de anbefalte «5 om dagen», har gått betraktelig ned og er nå på 18,2%, det laveste nivået siden målingen startet i 2017. Antall daglig gjennomsnittlig forbruk har gått ned fra 3,2 porsjoner i 2021 til 3 porsjoner i 2022, forklarer analysesjef i OFG, Tore Angelsen:
– Hovedårsaken til utviklingen er at anstrengt økonomi påvirker vårt daglige frukt- og grøntinntak, negativt, sier han og fortsetter;
– Undersøkelsen viser at vi spiser mindre mengde frukt og grønt enn tidligere, blant annet til middag. Det er mindre grønnsaker og salat til middagsmåltidet sammenliknet med 2021. I tillegg spiser vi mindre bær og frukt som mellommåltid.
Prisen har betydning
Undersøkelsen avdekker at prisen på frukt og grønt har ulik betydning for ulike forbrukergrupper, og de som er mest opptatt av lav pris på grønnsaker, epler og poteter har lavest forbruk av frukt og grønt.
– Det er altså forbrukerne som er mest opptatt av lav pris på frukt og grønt som synes å dra forbruket ned. Vi ser også at færre er villige til å betale ekstra for frukt og grønnsaker av høyere kvalitet. Men viktig å merke seg er at trangen etter å søke det «aller billigste alternativet» innenfor frukt og grønt kategorien ser ikke ut til å ha økt, enda, fortsetter Angelsen.
Det å handle kortreiste og norskproduserte grønnsaker har fått mindre betydning i 2022 enn i 2021. Undersøkelsen indikerer at trang økonomi og dermed søken etter lave priser trumfer de gode intensjonene.
Helse er viktigere enn noen gang
At frukt og grønt får en stadig mindre plass i dagens måltider er en svært uheldig utvikling for helsen vår. Dette er med på å øke de sosioøkonomiske forskjellene i samfunnet vårt og vil påvirke helsen mest negativt blant de som har de trangeste økonomiske vilkårene.
– Et daglig inntak av frukt, bær og grønnsaker i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger om «5 om dagen» bidrar til å redusere risiko for hjerte- og karsykdom og flere kreftformer. I tillegg vet vi at kostholdet også har mye å si for vår mentale helse, og i en tid som denne er det kanskje viktigere enn noen gang å både ta hånd om sin fysiske helse, og sin mentale helse, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Opptak av arrangementet og mer informasjon om funn i undersøkelsen finnes HER.
(1) Undersøkelsen heter 5 a day Europe og viser utviklingen i Norge mot andre europeiske land. Undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Metodikk: Online; PC, iPad eller mobil. Feltarbeid i september i årene 2017 til 2022. Resultatene er vektet etter alder, kjønn og utdanning i henhold til nasjonal statistikk. Utvalg: Nasjonalt representativt utvalg i hvert land til personer som er 18 år og eldre. 1000 intervjuer per land og 3000 intervjuer i Norge fra 2018 til 2022.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noTore AngelsenAnalysesjef og prosjektleder Skolefrukt
Tel:477 51 787tore.angelsen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom