Frivillig å melde flytting for studenter

Vanligvis må du melde flytting til Folkeregisteret innen åtte dager etter at du har flyttet, men som student kan du selv velge om du ønsker å endre Folkeregistret adresse. Det betyr at du fortsatt kan ha folkeregistret adresse i barndomshjemmet, men kan få posten din til studenthybelen.
Folkeregistrert adresse kan påvirke dine rettigheter og plikter
Det er mye å tenke på når du skal bli student og midt i mylderet av flytteesker, pensumlister og nerver tenker du kanskje at det er godt å slippe enda en formalitet.
Da bør du vite at adressen du står registrert med i Folkeregisteret kan ha betydning for en rekke rettigheter og plikter. Derfor anbefaler avdelingsdirektør i Folkeregisteret, Elin Imsland, at du sjekker opp hva en adresseendring vil ha å si for akkurat deg før du avgjør om du skal sende flyttemelding til Folkeregisteret.
– Det kan være greit å vite at adressen du står registrert med hos oss kan ha betydning for hvor du har rett på fastlege og hvilken kommune du kan stemme i ved valg, uttaler Imsland.
Sjekk konsekvensene
Hun anbefaler at du sjekker med for eksempel fastlegen hva konsekvensene blir hvis du er folkeregistret på studiestedet.
Lånekassen stiller ikke krav om endring i folkeregistrert adresse for å få status som borteboer
– Hvis du ikke sender en flyttemelding til Folkeregisteret med en gang du flytter til studiekommune, er det ikke noe problem å gjøre det på et senere tidspunkt hvis du ombestemmer deg, sier Imsland.
Velger du å forbli registrert i hjemkommunen din, skal du ikke melde ny adresse til Folkeregisteret, men du kan melde ny postadresse. Dette gjør du enkelt digital via Skatteetatens nettsider. Ønsker du derimot å stå registrert bosatt i studiekommunen, må du velge flytting til ny adresse.
Visste du at …?
Nå kan du melde flytting til både Posten og Folkeregisteret samtidig. Før måtte du melde til begge hver for seg. Da har du én mindre ting å tenke på.
Her melder du flytting til Folkeregisteret og Posten samtidig: https://www.posten.no/adressetjenester/adresseendring
Da får du:
- Riktig adresse i Folkeregisteret
- Riktig adresse i Postens registre
- Brev som sendes gjennom Posten videresendt gratis i to måneder
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder


Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Frikort eller skattekort? Dette må du vite9.7.2025 07:55:10 CEST | Pressemelding
Har du frikort, men ligger an til å tjene over 100 000 kroner i løpet av året? Da bør du bestille et skattekort slik at du unngår å bli trukket 50 prosent skatt.
Regjeringen har valgt konsept for videre arbeid med bedre oversikt over eierskap til aksjer3.7.2025 14:11:07 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt med utgangspunkt i konseptet samordnet aksjeeierregister.
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom