Fritzøehus vurderes solgt

Del
Norges største privateide bolig, det ærverdige slottet i Larvik som har vært i familien Treschows eie gjennom syv generasjoner, legges ut for salg. Årsaken er et ønske om at eiendommen vil bli brukt mer aktivt.
Fritzøehus, foto: Esten Borgos
Fritzøehus, foto: Esten Borgos

Huset har en grunnflate på nesten2200 m2 og er totalt på nær 7000 m2. Det sto ferdig i 1863 og ble senere påbygd i to omganger mot slutten av 1800-tallet. Fritzøehus har 75 rom, 21 kjellerrom og huser et vell av kunstskatter samlet av Treschow-familien gjennom generasjoner.

I 2003 sto Fritzøehus og den indre parken ferdig etter å ha blitt pusset opp etter alle kunstens regler. Eiendommen er svært godt ivaretatt, også etterpå.

Den ytre parken som omkranser boligeiendommen er på nær 1550 dekar.

Svært eksklusivt

- Det er en storslått eiendom med et fantastisk hus, bygget både som et hjem og for unike opplevelser og representasjon. Eiendommen fortjener å bli brukt mer aktivt enn hva som er naturlig for meg. Dessuten har jeg en godt egnet leilighet på Sanden i Larvik, sier Michael Stang Treschow.

Han forteller at et eventuelt salg ikke betyr endringer i lokalisering eller videre satsing for virksomhetene i Treschow-Fritzøe. Et  salg vil frigjøre midler og gi ytterligere investeringskapasitet. Stang Treschow har ingen planer om å flytte fra Norge.

Langsiktig

Stang Treschow er forberedt på at det kan ta tid å mobilisere den rette kjøperen og gjennomføre et salg av den unike eiendommen. Og han ønsker å fortsette å ivareta eiendommen på best mulig vis, også om forutsetningene for salg ikke er tilstede.

At han nå velger å teste interessen i markedet kommer som et resultat av en lang og grundig modningsprosess som ble startet sammen med hans mor Mille-Marie Treschow. I etterkant av totalrenoveringen av eiendommen, la hun opp til at familien skulle ha valgfrihet om eierskapet til Fritzøehus.

- Et salg av eiendommen er selvsagt vemodig. Huset rommer mye av min families historie. Men det er en tid for alt. Mitt ansvar er å fatte beslutninger i et fremtidsrettet perspektiv, sier Stang Treschow.

Klare ønsker til en ny eier

Han håper å finne en kjøper som vil skape aktivitet på eiendommen og i lokalsamfunnet, og som vil videreføre dens store kulturhistoriske verdi for fremtiden.

- Eiendommen er viktig for Larvik og Norge. Det blir spennende å se om den vekker interesse hos privatpersoner, organisasjoner, bedrifter, myndigheter eller andre. Jeg håper det finnes interesse i Norge, men vil ikke utelukke en utenlandsk, kvalifisert eier. Uansett ønsker jeg å spille på lag med lokalsamfunnet og myndighetene for å sikre at Fritzøehus kan forbli en stolthet for byen og storsamfunnet, sier han.

Stang Treschow ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fritzøehus, foto: Esten Borgos
Fritzøehus, foto: Esten Borgos
Last ned bilde
Borggården på Fritzøehus, Foto: Esten Borgos
Borggården på Fritzøehus, Foto: Esten Borgos
Last ned bilde
Interiørbilde fra Fritzøehus, foto: Esten Borgos
Interiørbilde fra Fritzøehus, foto: Esten Borgos
Last ned bilde

Om Michael Stang Treschow

Michael Stang Treschow



Fakta om Fritzøehus og Fritzøeparken

Om Fritzøehus

  • Norges største privatbolig med ca. 2200 m2 grunnflate og et totalt areal på nær 7000 m2.
  • Har 75 rom og 21 kjellerrom.
  • Tegnet av J.W. Nordan i italiensk nyrenessansestil.
  • Bygget i årene 1860-1863 av Jernverkseier Michael Treschow.
  • Ble påbygd med en østfløy som sto ferdig i 1897.
  • Har vært i familien Treschows eie siden det ble bygd. Dagens eier, Michael Stang Treschow, arvet huset i 2018 etter Mille-Marie Treschow som overtok det i 1986.
  • Mille-Marie Treschow gjennomførte en totalrenovering av huset og parken som tok ti år og ble fullført i 2003.
  • Alt ble gjennomgått. Utvendig ble fasader, tak og vinduer totalrestaurert. Borggården med omkringliggende arealer ble gravet opp, drenert og resatt med brostein.
    Alle innvendige overflater ble behandler og tilbakeført så langt som mulig til sin opprinnelige tilstand.
    Tekniske anlegg som EL-forsyning og VVS ble skiftet.
  • Mille-Marie Treschow brukte flere år på å forberede de omfattende arbeidene; til å registrere, pakke ned og arkivere inventar, og til å innhente kunnskap om byggets historie fra dets opprinnelse.
    Løsere og innbo, inklusive kunst og utstyr, ble gjennomgått.
  • Bygg, inventar og park ble til slutt forenet i en helhet slik at Fritzøehus i dag fremstår i bedre forfatning enn da det ble bygget.
  • Fritzøehus er med hele bygningsmassen og haven, fredet.

Om Fritzøeparken

  • Parken rundt huset er i engelsk stil og ble først anlagt i 1860-årene. Den utgjør indre have og er 87 dekar.
  • Ytre have, Fritzøeparken på 1545 dekar, ble ved kongelig resolusjon vernet til et Landskapsvernområde i 1980. Dette innebærer visse retningslinjer for skogskjøtselen, hvor målet er å bevare et variert skogbilde, med forskjellige treslag og vekslende innslag av gammel og ung skog. Her legges det større vekt på de estetiske verdier enn ren tømmerproduksjon.
  • Fritzøeparken har en lett blanding av bar- og løvskog; spesielt bøkeskog og en god del åpent beitelandskap. Kulturlandskapet holdes i hevd ved god hjelp av bland annet dåhjort.
  • Dåhjorten ble innført fra Danmark i 1921 og muflon – som opprinnelig kommer fra Korsika, og er en villsau – kom til Parken i 1962.

Følg pressemeldinger fra Michael Stang Treschow

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Michael Stang Treschow på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye