Fremtiden er fast fleksibillett
Reisende trenger da ikke lengre å gjøre en aktiv handling for å kjøpe billett eller fornye månedskort. Billetten blir automatisk debitert, og man betaler kun for strekningen man reiser, når man reiser. Prosjektet forsker på hvordan man ved bruk av unik, norskutviklet teknologi i kombinasjon med sensorer i de reisendes mobiltelefoner og andre datakilder kan kartlegge mobiltelefonens posisjon, uten bekostning av personvern.
Forskningsprosjektet, som går under navnet Be-Insight, åpner dermed for helt nye forretningsmodeller innen offentlig transport. Det vil også levere ny og forbedret reisestrøms- og adferdsanalyse for mobilitetsbransjen som de kan bruke til optimalisering av sin drift og tjenester.
Både sporadisk reisende og pendlere vil oppleve dette som en forbedret, mindre friksjonsfri reiseopplevelse, og ikke minst med en mer fornuftig og rettferdig prismodell. Siden redusert kompleksitet har vist å bedre intensjon om å velge kollektivtransport, er det forventet at løsningen også vil ha positive miljømessige konsekvenser.
- Den helt unike teknologien vi benytter oss av i dette forskningsprosjektet kan avgjøre om de reisende befinner seg inne i, i motsetning til rett utenfor et transportmiddel, samt om de sykler, går, kjører bil eller benytter kollektivt. Dette skjer gjennom sensorer i de reisendes mobiltelefoner og via andre datakilder, sier Ulrik Prøitz, daglig leder i fluxLoop.
Reisende har lenge etterspurt endring i billettsystemer og prising. I tillegg vil data kunne gi transportaktørene verdifull informasjon om kundenes mobilitetsbehov.
- Kollektivselskapene vil kunne svare på kundenes behov for mer effektive reiser og mer rettferdig prising. En ny prismodell kan for eksempel regnes ut fra antall stopp, reisens lengde, eller tidsbruk. Dette vil kunne skje automatisk gjennom kollektivselskapets applikasjon på mobilen, forteller Tor Morten Grønli, Professor i informatikk ved Høyskolen Kristiania.
Ved å hente informasjon om reisevaner og reisemønster automatisk gjennom billett-appen til de som har gitt samtykke, kan kollektivaktørene bedre forstå hva som fungerer og hvilke forbedringer de kan og bør utføre.
- Dette betyr at de raskere kan se behovet for flere eller færre holdeplasser. De kan, basert på data om reisemønstre og valg av transportmidler, vurdere om ruten bør gå et annet sted, eller om de bør sette inn flere transportmidler på en etappe, forteller Prøitz.
- Samtidig muliggjør det en mer smidig reise ved at de reisende alltid har billett, uten å fornye den i gitte intervaller slik vi er vant med i dag, sier Grønli.
fluxLoop jobber i dag med ulike prosjekter innenfor mobilitet i flere store norske byer, som Stavanger, Bergen, Drammen, Oslo og med Innlandet samt Nordland Fylkeskommune.
Ulrik Prøitz
daglig leder, fluxLoop AS
Nøkkelord
Kontakter
Ta gjerne kontakt med Ulrik Prøitz på ulrik@fluxloop.com eller 413 03 375, eller
Tor-Morten Grønli på tor-morten.gronli@kristiania.no eller 481 56 476 for mer informasjon.
Lenker
Om fluxLoop
Understanding people
fluxLoop is a leading provider of Analytics for the Mobility and Retail Sectors. fluxLoop analyses signals from smartphones and sensors to create a true and verified picture of the physical flows of individuals. With our core Pinch product suite, clients gain actionable insights to drive revenue, efficiencies and reach their goals.
Pinch understands human behaviour based on their mobile phones without compromising end user privacy.
Følg pressemeldinger fra fluxLoop
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra fluxLoop på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.