Fafo

Framtidas arbeidsliv: dommedagen som uteble

Del

Påstandene om at arbeidsmarkedene i Norden skulle raseres av roboter og andre massive endringer har ikke holdt stikk, ifølge innledende funn fra det fellesnordiske prosjektet Future of Work. Prosjektleder Jon Erik Dølvik maner likevel til varsomhet – kanskje er det ennå stille før stormen. Stor konferanse om temaet på Island 4. april.

Digitalisering, demografiske endringer, klimaendringer og globalisering. Dette er fire «megatrender» som mange mener vil påvirke arbeidslivet kraftig – også de nordiske.

Er dette allerede i gang med å skje – og hva kan vi vente oss? Prosjektet «The future of work: Opportunities and challenges for the Nordic models» er i ferd med å lete etter svar på dette.

På en konferanse på Island 4. og 5. april – i forbindelse med 100-årsjubileet til FNs arbeidslivsorganisasjon (ILO) – legger den nordiske forskningsgruppa fram innledende funn på de første tre av de fem temaområdene de gransker. Konferansen strømmes.

Ingen revolusjon kringkastet

Jon Erik Dølvik er en av Fafos tre prosjektledere. Før framleggelsen legger han mest vekt på hvor lite av denne «revolusjonen» de foreløpig har funnet spor av:

–  Oppmerksomheten og forberedelsene til de digitale, grønne og demografiske skiftene har ledet til frykt for store endringer i arbeidsmarkedene. Det som er mest slående, ut fra våre foreløpige funn, er derimot hvor tilsynelatende sterk stabilitet vi fremdeles har i det nordiske arbeidslivet – selv etter et veldig turbulent tiår etter finanskrisa, oppsummerer han.

Dølvik maner likevel til forsiktighet med å tenke at «nei, dette går da vel helt fint?»

– Ja, vi må ikke trekke forhastete slutninger kun ut fra stabiliteten «på overflaten». Det skjer nok ting under radaren, som vi først kan se konturene av over tid. På en måte har jo ikke endringene slått helt gjennom ennå. Mye tyder på at vi  er i en overgangsfase. Men våre funn er nok likevel et signal om at dommedagsprofetene har overvurdert tempoet i omstillingene kraftig.

Første forskningsserie

Følgende publikasjoner lanseres opp mot konferansen:

Konferansen strømmes fra klokka 11.00 torsdag, norsk tid
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Informasjonskonsulent Alf Tore Bergsli atb@fafo.no / 481 08 792

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

Brexit Breakfast 22. November: Virkninger av Brexit for arbeidsmarkedsregulering og arbeidstakerrettigheter i Europa, inkludert Norge8.11.2019 10:35:04 CETPresseinvitasjon

Professor Paul Marginson fra University of Warwick/Fafo holder foredraget: «Opening a hole in Europe's regulatory floor? Brexit and employment relations». Jon Erik Dølvik, Fafo, gir bakgrunnsinformasjon om britisk politikks relevans for norsk arbeidslivspolitikk. Panelsamtale med Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, om den mulige effekten av Brexit på europeisk og norsk arbeidslivspolitikk.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom