UiO - Det juridiske fakultet

Fra vaksinepass til passérseddel?

Del

Vil vi i framtiden trenge vaksinepass for å gå til frisøren? Diskusjonen som nå pågår om koronavaksinasjoner peker i retning av mulig utvidet bruksområde for vaksinepassene: At de ikke skal være begrenset til grensepasseringer, men også skal kunne anvendes innenlands og lokalt.

Diskusjonen som nå pågår om koronavaksinasjoner peker i retning av mulig utvidet bruksområde for vaksinepass. Foto: Shutterstock.
Diskusjonen som nå pågår om koronavaksinasjoner peker i retning av mulig utvidet bruksområde for vaksinepass. Foto: Shutterstock.

Dette webinaret er det niende i rekken som tar for seg rettsstaten og Korona.

Tid og sted: 23. mars kl. 10:00 - 11:00, på zoom.  Zoom-lenke publiseres på arrangementets nettside: Fra vaksinepass til passérseddel? - Institutt for kriminologi og rettssosiologi (uio.no)

Tradisjonelt er et pass noe man må vise frem for å krysse internasjonale grenser. For å få et pass må man være borger og ha en klarlagt rettslig identitet i det landet hvor passet er utstedt. Enkelte stater, som Norge, har nasjonale ID-system. For å beskytte befolkningens helse, opererer for eksempel noen afrikanske stater også med krav om vaksinekort for gulfeber.

Siden våren 2020 har det pågått en internasjonal debatt om vaksinepass. Diskusjonen som nå pågår om koronavaksinasjoner peker imidlertid i retning av mulig utvidet bruksområde for vaksinepassene: At de ikke skal være begrenset til grensepasseringer, men også skal kunne anvendes innenlands og lokalt. Det kan innebære at norske borgere må legitimere og registrere seg med et vaksinepass når de for eksempel skal inn i et kjøpesenter, offentlig kontor, på toget eller fly, eller til legen eller frisøren.

Innledere er:

  • Anna Nylund, jurist og professor ved UiT - Norges Arktiske Universitet
  • Einar Øverenget, filosof og professor ved Høgskolen i Innlandet
  • Magnus Løberg, forsker ved Institutt for Helse og Samfunn 

Moderator er Kristin Bergtora Sandvik, professor i Rettssosiologi ved Juridisk fakultet og Research professor i humanitære studier ved Fredsforskningsinstituttet PRIO. 

Pressekontakt: Per Jørgen Ystehede

Arrangør: Det juridiske fakultet ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, UiT Norges Arktiske universitet og Høgskolen i Innlandet.

Nøkkelord

Kontakter

Pressekontakt: Per Jørgen Ystehede

Bilder

Diskusjonen som nå pågår om koronavaksinasjoner peker i retning av mulig utvidet bruksområde for vaksinepass. Foto: Shutterstock.
Diskusjonen som nå pågår om koronavaksinasjoner peker i retning av mulig utvidet bruksområde for vaksinepass. Foto: Shutterstock.
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det juridiske fakultet

UiO - Det juridiske fakultet
UiO - Det juridiske fakultet
Karl Johans gate 47
0162 Oslo

22 85 95 00http://www.jus.uio.no

Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.

Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet

Disputas 14. juni: "Forebyggende bruk av overvåkingsmetoder i beskyttelsen av nasjonal sikkerhet"25.5.2021 13:28:01 CEST | Pressemelding

En ny avhandling fra Det juridiske fakultet konkluderer med at forebyggende overvåking kan rettferdiggjøres innenfor rammene av en demokratisk rettsstat. Lovgivningen må imidlertid stille opp en tydeligere norm for hvilke handlinger som kan utløse slik overvåking, og stille tydeligere krav til den dokumentasjonen som kreves for at normen er oppfylt. Avhandlingen presenterer et forslag til formulering av en slik norm.

PODKAST: - Vi trenger en offentlig samtale om hva vaksinepasset skal brukes til11.5.2021 10:37:36 CEST | Pressemelding

Hvilket vaksinepass bør vi få i Norge, og hvorfor er det slik at vi også kan miste litt frihet ved å innføre vaksinepass? Og hva med fattige land, hvordan kan rike lands vaksinasjonsprogrammer og vaksinepass påvirke dem? Disse og flere nasjonale og globale problemstillinger rundt vaksiner og vaksinepass kan du høre om i en ny podcast-episode fra Universitetsplassen, hvor professor Kristin Bergtora sandvik og førsteamanuensis Anne Kjersti Befring deler sine tanker og kunnskaper rundt temaet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom