Universitetsforlaget

Fra umulig til mulig: ny utgave av fagboken "Internkommunikasjon" lanseres 17. oktober.

Del
I 2008 ble Bente Erlien diagnostisert med Alzheimers sykdom. Torsdag denne uken lanseres femte utgave av hennes klassiker av en fagbok, "Internkommunikasjon", skrevet av Erlien og hennes medforfatter og svigerinne, Randi Kveine.
Randi Kveine er gift med Bente Erliens bror Gisle Erlien, og de to er Bentes pårørende og
omsorgspersoner etter hvert som sykdommen har preget Bente mer og mer. (Foto: Anders Bergersen / Allers)
Randi Kveine er gift med Bente Erliens bror Gisle Erlien, og de to er Bentes pårørende og omsorgspersoner etter hvert som sykdommen har preget Bente mer og mer. (Foto: Anders Bergersen / Allers)

Hvordan er det mulig at en person med Alzheimer får videreført sitt faglige verk til nytte for fremtidens lesere?

Fagbokforfatter Randi Kveine fikk en uvanlig forfatteroppgave da hun ble spurt av Universitetsforlaget om å oppdatere og skrive om Bente Erliens fagbok, klassikeren «Internkommunikasjon». Hun overtok stafettpinnen da svigerinnen Bente Erlien fikk påvist Alzheimers sykdom. Kveine har oppdatert boken alene.

- Boken og temaet bør ha enda lengre levetid. Boken brukes og selger ennå. Ingen har laget en tilsvarende grundig fagbok om internkommunikasjon som Bente Erlien og prinsippene i boken er fortsatt de samme, forteller forlagsredaktør Erik Juel i Universitetsforlaget.

Første utgave av boken kom ut i 1997 og internkommunikasjon er et fagfelt i rask endring. Boken måtte gjenspeile dette, og første reviderte utgave kom allerede to år senere. Neste revisjon kom i 2003, og en 4. utgave fulgte i 2006. Erliens bok har så langt solgt i hele 11.000 eksemplarer. Den nye og femte utgaven av boken er gjennomgående oppdatert med 50 % nytt stoff, oppdatert forskning og ferske eksempler fra praksisfeltet.

Bente Erlien gikk fra journalistjobb til å bli informasjonssjef midt på 1980-tallet, og ble raskt en aktiv og framtredende person blant informasjonsfolk i offentlig virksomhet. Hun var leder i Forum for Offentlig Informasjon (FOI), og begynte tidlig å holde foredrag om internkommunikasjon. På 1990-tallet var hun leder for internkommunikasjon i NRK, og begynte å samle materiale for å kunne skrive en helhetlig lærebok om temaet. Hun reiste blant annet til USA for å intervjue sentrale forskere der. Praksishistoriene hentet hun blant annet fra kurs som hun og Randi Kveine holdt sammen gjennom et tiår, i regi av det som i dag er Norsk Kommunikasjonsforening.

Boken «Internkommunikasjon» var da godt innarbeidet som den norske grunnboken innen fagfeltet, og ble brukt både av høyskoler og universitet, og av praktikere. Det var mange som ønsket at den skulle oppdateres videre, men Erlien stilte strenge krav til valg av forfatter for dette arbeidet. Løsningen kom først i 2017, da forlaget kontaktet Randi Kveine. Også hun hadde mange års erfaring som informasjonssjef i store virksomheter pluss lang praksis med kurs og foredrag om internkommunikasjon og endringsledelse. I 2016 debuterte hun som fagbokforfatter med boka «GPS for endringsledelse» sammen med Monika Eknes.

Professor Peggy Simcic Brønn, Handelshøyskolen BI, hyller Erlien og Kveine i bokens forord:

«Jeg tar av meg hatten for Randi Kveine, for hennes arbeid med femte utgave av denne norske klassikeren. Hun har oppdatert boken i vesentlig grad gjennom å legge til nytt og interessant materiale, spesielt det som gir innsikt i hvordan digital kommunikasjon (sosiale medier) kan brukes i internkommunikasjonen. Utvidelsen av den faglige arven fra Bente Erlien gjør at nye generasjoner av kommunikasjonsstudenter og -praktikere kan få glede og nytte av hennes arbeid.»

Boklansering
Torsdag 17. oktober feirer vi den nye utgaven av boken med faglig frokost om internkommunikasjon anno 2019. Begge forfatterne vil være til stede.

Sted: Universitetsforlaget lokaler i Sehesteds gate 3, Oslo

Tid: Dørene åpner klokken 08:15 og programmet varer til klokken 09:15.

Program:
• Forlagsredaktør Erik Juel ønsker velkommen
• Fagbokforfatter Randi Kveine snakker om «oppdraget Internkommunikasjon»
• Professor Peggy Simcic Brønn, Handelshøyskolen BI, presenterer fagets utvikling
• Senior kommunikasjonsrådgiver Kari Vestgarden, Statnett: Ja til mer mobil hverdag. Statnett måler internkommunikasjonen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Randi Kveine er gift med Bente Erliens bror Gisle Erlien, og de to er Bentes pårørende og
omsorgspersoner etter hvert som sykdommen har preget Bente mer og mer. (Foto: Anders Bergersen / Allers)
Randi Kveine er gift med Bente Erliens bror Gisle Erlien, og de to er Bentes pårørende og omsorgspersoner etter hvert som sykdommen har preget Bente mer og mer. (Foto: Anders Bergersen / Allers)
Last ned bilde
Bente Erlien har vært en aktiv og framtredende person blant informasjonsfolk i offentlig virksomhet siden 1980-tallet. (Foto: Anders Bergersen / Allers)
Bente Erlien har vært en aktiv og framtredende person blant informasjonsfolk i offentlig virksomhet siden 1980-tallet. (Foto: Anders Bergersen / Allers)
Last ned bilde
Internkommunikasjon, 5. utgave, 2019, Randi Kveine og Bente Erlien.
Internkommunikasjon, 5. utgave, 2019, Randi Kveine og Bente Erlien.
Last ned bilde

Lenker

Om Universitetsforlaget

Universitetsforlaget
Universitetsforlaget
Sehesteds gate 3
0164 Oslo

+47 24 14 75 00https://www.universitetsforlaget.no

Norges ledende bok- og tidsskriftforlag

Universitetsforlaget AS er et bok- og tidsskriftforlag som utvikler og utgir faglitteratur av høy kvalitet. Forlaget har en ledende posisjon, og våre forfattere er blant landets fremste på sine fagfelt.

Universitetsforlagets overordnete mål uttrykkes i visjonen: Vi skal sette varige spor i det norske kunnskapssamfunnet. Det innebærer at våre utgivelser skal være meningsbærende og relevante. Det betyr også at vi aktivt utforsker nye publiseringskanaler. Ny tid og ny teknologi gjør at behovet for nye publiseringsformer blir sterkere. For å sette varige spor, som tåler kritiske blikk og tidens tann, må Universitetsforlaget derfor velge sine satsingsområder med omhu, i nær og aktiv kontakt med forfatterne, bokhandlerne og andre samarbeidspartnere. Vi må utvise lydhørhet, originalitet, godt skjønn og en stor porsjon mot. Sporene etter Universitetsforlaget, med sin lett gjenkjennelige U-logo, skal signalisere: Mot, engasjement, refleksjon og profesjonalitet.

Universitetsforlaget er et fremtidsrettet forlag med dype og solide røtter i det beste av norsk fagforlagstradisjon. Forlaget har to ulike utspring: det ene kommer fra Tønnes Andenæs som tok initiativet til Universitetsforlaget i 1950. Det andre stammer fra 1982 da Aschehoug overtok forlaget Tanum-Norli, som da ble et fag- og lærebokforlag med navnet Tano. Tano og deler av Universitetsforlaget slo seg sammen i 2000.

Forlaget er et heleid datterselskap av Aschehoug. Universitetsforlaget ledes av forlagssjef Hege Gundersen og har 54 engasjerte ansatte. Hvert år utgir vi 140 nye og reviderte boktitler og 57 tidsskrifter. Og backlist rommer imponerende 1600 titler. Alt dette, og mye mer, finner du på disse nettsidene.

Følg pressemeldinger fra Universitetsforlaget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetsforlaget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye