Riddu Riđđu Festivála

Fra den samiske paviljongen til Riddu Riđđu

Del

Kunstnersøstrene Gáddjá og Biret Haarla var en del av den samiske paviljongens program under Veneziabiennalen. Snart kommer de til Riddu Riđđu med den rykende ferske danseforestillingen “Starting from staring”.

Riddu Sessions 2022: "Starting from Staring" med Gáddjá og Biret Haarla
Riddu Sessions 2022: "Starting from Staring" med Gáddjá og Biret Haarla

Starting from staring tar utgangspunkt i møtet mellom urfolk og majoritetsbefolkningen. Det handler om kampen mot utnyttelse av naturressurser og kultur, og forestillingen spør om hva som hadde skjedd dersom mennesker ikke hadde lagt igjen spor etter vår aktivitet.

Samiske dansestjerner
Gáddjá og Biret Haarla har gjort seg bemerket innen samisk samtidsdans. I 2021 ble de utnevnt til Årets unge kunstnere på Riddu Riđđu, og i år har de skapt sin egen produksjon i prosjektet Riddu Sessions.

Søstrene Haarla har allerede en lang merittliste. Til sommeren går de ut av Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S), en internasjonal skole for samtidsdans i Brussel. De har tidligere studert ballett ved den finske nasjonalballetten i Helsinki. Sammen har de opptrådt på Veneziabiennalen og på Helsinki biennale, og har samarbeidet med kunstnere som Marja Helander, Outi Pieski, Pauliina Feodoroff og Mari Boine.

Samisk talentprogram
Årets unge kunstner/Riddu Sessions er et samisk talentprogram for unge kunstnere. Kunstnerne får rom til kunstnerisk utvikling gjennom møter med mentorer, de får faglig oppfølging fra Riddu Riđđu, og får ta del i et stort internasjonalt og samisk nettverk. Tidligere kunstnere i programmet er blant andre musiker/joiker Emil Kárlsen, danser Ánna Katri Helander, slampoet Ánná Káisá Partapuoli og joiker Marja Mortensson.

Årets unge kunstner 2022 er sjøsamisk duojár Márjá Karlsen, som vil presentere sitt arbeid på sommerens festival. Publikum vil få oppleve henne i utstillingen Binnáš vel! og kan få stampe vadmel sammen med henne.

“Sápmi er fullt av skaperkraft, men det finnes få muligheter for kunstnerisk utdanning basert på samisk kultur. Derfor er Riddu Sessions så viktig - for mange unge samiske kunstnere er dette første gang de får jobbe med et samisk perspektiv sammen med en samisk festival som også har lang produsenterfaring,” sier festivalsjef Sandra Márjá West.

“Starting from staring” vises i Kultursalen torsdag 14. juli kl 16.00 og lørdag 16. juli kl 12.00. Du trenger ikke noen ytterligere billett/reservasjon utover festivalpass eller dagsbillett for forestillingene.

Riddu Riđđu arrangeres 13.-17. juli i Kåfjord. Festivalen kan by på artister som Angelique Kidjo, The Halluci Nation (tidligere kjent som A Tribe Called Red), Lido Pimienta og ISÁK. Fullt program og billetter finnes på riddu.no.

Kontakter

Sajje SolbakkFestivalsjefRiddu Riđđu festivála

Tel:46950573

Bilder

Riddu Sessions 2022: "Starting from Staring" med Gáddjá og Biret Haarla
Riddu Sessions 2022: "Starting from Staring" med Gáddjá og Biret Haarla
Last ned bilde

Om Riddu Riđđu Festivála

Riddu Riđđu Festivála
Riddu Riđđu Festivála
Senter for nordlige folk
9144 Samuelsberg

+ 47 971 39 493https://riddu.no/

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien. Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.

Følg pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Riddu Riđđu Festivála på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Manne til Riddu Riđđu Festivalen 202317.7.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding

For bare timer siden var det ellevill stemning på hovedscenen til Riddu Riđđu i Manndalen, Kåfjord kommune. I dag åpner den internasjonale urfolksfestivalen billettsalget for 2023, og annonserer samtidig det første store navnet på neste års plakat. De første 100 billettene selges til rabattert pris. “Manne” er soloprosjektet til komponist og produsent Herman Rundberg fra Kåfjord. Herman har i en årrekke jobbet innenfor ulike sjangre, band og prosjekter. Han har blant annet komponert for den Norske Opera & Ballett og Nobels Fredspris, vunnet Amandaprisen for filmmusikken til Kautokeino-opprøret og turnert land og strand med bandene Violet Road og Alit Boazu. Urpremiere på storslått soloprosjekt Nå gir han for første gang ut egen musikk i prosjektet «Manne». Debutalbumet slippes neste år og urfremførelsen finner sted på Riddu Riđđu festivalen 2023. «Riddu Riđđu har vært en sentral del av min oppvekst og en viktig arena for meg som komponist, musiker og sjøsame. Det føles enormt stort å f

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom