Virke

Forventet prisøkning på mat

Del

Tall fra SSB viser at matvareprisene steg med 4,2 prosent fra juni til juli. Likevel viser tallene for de siste 12 månedene at prisene på mat og drikke har økt mindre enn prisene på varer og tjenester generelt. Fra juli 2018 til juli 2019 økte konsumprisindeksen med 1,9 prosent, mens prisene på mat og alkoholfri drikke økte med 1,8 prosent.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

− Matvareprisene gikk ned i mars, april og mai i år. Likevel var prisøkningen på linje med normale variasjoner fra mai til juni. Det er derfor som forventet at matvareprisene går noe mer opp enn vanlig fra juni til juli, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Prisene på mat og drikke går normalt noe ned i tilbudsperioder som påske, jul og skolestart, mens de justerer seg tilbake i andre perioder av året. Samtidig slår prisøkninger fa leverandørene inn 1. februar og 1. juli hvert år. Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer følger med andre ord et ganske fast mønster.

− Å se isolert på prisendringene fra måned til måned viser ikke hele bildet, på grunn av svingningene vi ser gjennom året. Tallene for de siste 12 månedene viser at prisutviklingen på matvarer er svakere enn prisene på varer og tjenester generelt.

− Dagligvarebransjen er en bransje preget av lave marginer. Sammenlignet med andre bransjer er marginene i dagligvarebransjen moderate. Det sterke prisfokuset, ikke minst som følge av ulike pristester, gjør at kjedene har et stort fokus på lave priser, avslutter Størksen.

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge, og representerer nesten 22 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet.

Virke Dagligvare har nær 1900 medlemsbedrifter og omfatter det meste av den private dagligvarehandelen med kjedenes hovedkontorer, lagre, kjedeeide butikker, franchisebutikker samt leverandører.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

Regjeringen har lyttet til Virke: Nødhjelp til kriserammet næringsliv27.3.2020 08:00:00 CETPressemelding

Fredag la regjeringen, sammen med Virke, LO, NHO og Finans Norge frem en ordning som sikrer kompensasjon for tapte inntekter på grunn av direkte eller indirekte koronastenging. Kompensasjonsordningen bygger på Virkes forslag. – Regjeringen har lyttet, og viser at de står bak ordene om at de stiller opp med det som trengs, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Virke: Lån og utsatte betalinger er ikke nok når grunnlaget for en halv million arbeidsplasser forsvinner24.3.2020 15:28:01 CETPressemelding

Virkes ferske medlemsundersøkelse viser at 490 000 arbeidsplasser står i fare for å gå tapt i bransjer som enten er stengt av myndighetene eller lider under at myndighetene har bedt kundene om å holde seg borte. Virke mener regjeringen må komme med en kompensasjonsordning utover lån og utsetting av utgifter og skatter, slik at de utsatte virksomhetene holder seg i live gjennom koronakrisen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom