Frende Forsikring

Forventer skadehopp i påsketrafikken

Del

I fjor satt vi hjemme og antall bilulykker i påsken falt med 20 prosent. - Uten hytteforbud skal mange ut på veien igjen i år. Det blir garantert en dyr opplevelse for noen.

I år skal mange som ble hjemme i fjor tilbake til hytta i påsken.
I år skal mange som ble hjemme i fjor tilbake til hytta i påsken.

Det sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Fra skjærtorsdag til og med 2. påskedag i fjor gikk antallet ulykker med personbil ned med nesten 22 prosent sammenlignet med i 2019. Tallene kommer fra Finans Norge som samler skadestatistikk fra norske forsikringsselskap.

- I hjemmepåsken i fjor var det under 2500 ulykker disse fem påskedagene, året før var det 3100, sier Ytre-Hauge.

Nedgang i stressrelaterte ulykker
Antallet påkjørte fotgjengere eller syklister falt helt til null i løpet av påskedagene i fjor.

- Vi så også en kraftig reduksjon i eneulykker, ryggeulykker og påkjørsler bakfra. Dette er typiske bilsmeller som handler om for stor fart, stress og uoppmerksomhet, sier motoreksperten i Frende.

En ulykkestype han regner med øker igjen i år, er stressbulkingen.

- Vanligvis er det mye småbulking på trange parkeringsplasser når folk skal handle inn alt de trenger for påskekosen i fjellet. Ta deg bedre tid, stress ned, sier han.

Smittevern i påsken
Selv om smittevernet står i høysetet og mange lever i områder med strenge restriksjoner i påsken har nordmenn tilpasset seg koronatiltakene det siste året.

- Vi er mye mer vant med å bruke munnbind, holde avstand og likevel få gjort det vi ønsker. Det har skjedd mye siden hytteforbudet på vårparten i fjor, sier Ytre-Hauge.

Han tror at nordmenn i større grad reiser på påskefjellet som normalt i 2021, med mindre de bor i områder med større utbrudd og strenge lokale restriksjoner.

- Følg reglene som gjelder der du er, og ikke glem de gode rutinene vi har lært oss det siste året, sier han.

Så mye koster påskesmellene
I 2019 kostet bilsmellene fra skjærtorsdag til og med 2. påskedag mer enn 62,6 millioner kroner.

- I 2020 var kostnaden 51,6 millioner. Det er en betydelig nedgang og en gledelig utvikling midt oppi pandemien. Dessverre har jeg liten tro på nedgang fra i fjor dette året også, sier motorfagsjefen i Frende.

I snitt kostet hver av påskeulykkene på norske veier nesten 20 900 kroner i fjor. Det er mer enn 1000 kroner dyrere i snitt enn i 2019.

- Noe av dette er uheldige tilfeldigheter, men vi ser en trend med at bilsmellene jevnt over blir mer kostbare. Mange biler har fintfølende elektronikk og deler som er veldig dyre å skifte, sier Roger Ytre-Hauge.

Ro ned, slapp av
Påsken er sen i år, men i fjellet kan gradestokken fortsatt vise lave temperaturer. Frende råder nordmenn til å kjøre etter forholdene.

- Vær- og kjøreforhold varierer over hele landet nå når vi går inn mot påsken, men husk at det er rundt null grader at det er som glattest på veiene. Da øker bremselengden, sier han, og ber deg huske på dette når du kjører:

- Tilpass kjøringen etter forholdene, både med tanke på fart og avstand til bilen foran. Det er for seint å tenke seg om når du har kjørt utfor, sier fagsjefen i Frende.

TIPS
Slik kan du unngå bilsmellen

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
  • Tilpass farten etter veiforholdene
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
  • Bruk håndfriutstyr

Kilde: Frende

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I år skal mange som ble hjemme i fjor tilbake til hytta i påsken.
I år skal mange som ble hjemme i fjor tilbake til hytta i påsken.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom