Norsk Varme

Forventer fyringsrekord

Del

Stabilt høye strømpriser gir fyringsrekord utover høsten og vinteren, spår ildstedbransjen. Høy etterspørsel etter ildsteder og høy produksjon av ved tyder på at tradisjonell vedfyring blir redningen for mange denne høsten og vinteren.

Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.
Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Med strømpriser på flere kroner pr kilowattime vil det være mye å spare på å bytte ut strøm med ved. Mens vedprisene ligger stabilt på en drøy krone spår kraftbransjen priser på opp mot det dobbelte for forbruker, selv når støtten fra staten er trukket fra. En kartlegging gjort av Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige ildsteder og skorsteiner i Norge, av vedprisene på FINN.no, viser en gjennomsnittspris på rundt 1400 kroner for tusen liter stablet bjørkeved, noe som utgjør 400 kg. 400 kg produserer 1400 kWh og gir en pris på en krone pr kWh (1 kg ved gir ca 3,4 kWh).

– En husholdning som erstatter deler av oppvarmingen med vedfyring kan spare mange tusen kroner, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Bransjen ser nå en stor etterspørsel etter moderne, rentbrennende ildsteder.

– Det er flere grunner til at folk vil fyre mer med ved. Oppvarmingskostnadene er en ting. Like viktig er all bekymringen knyttet til trygg strømforsyning og sprengte nett. Farten på elektrifiseringen av samfunnet er isolert sett positiv, men er ikke bærekraftig om ikke alternativene til strøm tvinger seg frem. Den enkleste måten å bidra til mindre belastning på strømnettet og strømproduksjonen er å produsere energien selv i eget hus, forklarer Børud. 

Ferske tall fra SSB viser at vedforbruket har økt med 17 prosent siden 2019. Omregnet i energi tilsvarer dette energiproduksjonen ved nesten to Alta-kraftverk (0,6 tWh x 2). Norsk Ved – forum for vedprodusenter melder om stor etterspørsel og økt produksjon også i år. For å spare mest mulig oppfordrer Norsk Varme nordmenn til å skifte til en rentbrennende vedovn.

– Snaut halvparten av vedovnene som finnes i norske hjem er av den gamle forurensende sorten. Disse vedovnene brenner langt dårligere enn de nye vedovnene. De nye ovnene gir mer energi per kubbe, noe som gjør at du trenger mindre ved når du fyrer, sier Børud.

Han oppfordrer også nordmenn til å gå til anskaffelse av ved fortest mulig.

– I fjor ble det kaostilstander da kulden kom, og det var vedmangel flere steder i landet. Hvis man ikke ønsker å betale dyre dommer for en liten sekk ved, vil jeg anbefale folk å skaffe et større kvanta ved så raskt som mulig, slik at du er klar til høsten kommer.

KONTAKTINFORMASJON:
Brede Børud, styreleder i Norsk Varme
Telefon: 992 89 636
E-post: styreleder@norskvarme.org 

Bilder

Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.
Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.
Last ned bilde

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Anne-Cath. Vestlys plass 1
0150 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org

NORSK VARME er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder, skorsteiner og tilbehør, og organiserer produsenter, forhandlere og montører. Vi arbeider for enklere forskrifter, bedre opplæring og en real energi- og miljøpolitikk.
www.norskvarme.org

 

 

Følg pressemeldinger fra Norsk Varme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Varme

Strømmen er dyrere enn i januar: Strøm koster over to kroner kilowatten. Vedfyring koster halvparten.17.9.2021 10:34:02 CEST | Pressemelding

De rekordhøye strømprisene har tatt helt av. Torsdag morgen koster strømmen over to kroner for forbrukerne i Sør-Norge. Den rene spotprisen er 1,23 kroner for Sør-Norge. Med nettleie og avgifter gir dette priser på mer enn to kroner kilowatten. Det er det høyeste noensinne. I Midt-Norge og Nord-Norge er prisen en halv krone lavere. Mange alternative energikilder er også dyre nå – og mindre miljøvennlige. Tilbake står vedfyringen, som er den klart rimeligste.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom