Fortsetter med restriksjoner pga fugleinfluensa
Det er fremdeles en risiko for spredning av fugleinfluensa i Norge. Derfor forlenger Mattilsynet tiltakene inntil videre for å forebygge spredning av smitte. Fjørfe må fremdeles holdes inne, og det er forbudt å jakte enkelte fugler i alle fylker sør for Nordland
Fugleinfluensaen som er funnet er først og fremst en risiko for fugler, og ikke for mennesker. Risikoen for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav.
-Vi forstår at tiltakene er ganske inngripende, men det er fremdeles en risiko for at smitten skal spre seg. Dette skyldes blant annet mer inngående informasjon fra Veterinærinstituttet og Norsk Institutt for naturforskning om trekk av spesielt måker som går mellom Norge og land sør for oss i milde vinterperioder. Derfor har vi vurdert det slik at vi beholder disse begrensingene inntil videre for å forebygge smittespredning til kommersielle fjørfehold. Vi oppfordrer også folk som ferdes langs sjø og vann og våtmarksområder om å si fra dersom de finner sjuke eller døde fugler av disse artene:
- andefugler (ender, gjess og svaner)
- måkefugler
- vadere
- rovfugler (spesielt ørn og musvåk)
- åtseletere (kråke og ravn)
Dette gjelder spesielt i områder som fungerer som rasteplasser for trekkfugler, sier Ole Herman Tronerud, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet.
-Vi vet at mange har vært veldig flinke til å overholde smittevernregler for fjørfe de siste ukene, det er vi veldig takknemlige for. Vi håper å kunne oppheve restriksjonene så raskt som mulig, men ber alle om å fortsette å være påpasselige med smittevernet inntil videre. Dette er spesielt viktig for de som driver med kommersiell fjørfeproduksjon, sier Tronerud.
Det er viktig at alle følger med på Mattilsynets nettsider, hvor det fortløpende blir lagt ut informasjon om status.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Skrantesjuke: Mattilsynet og Miljødirektoratet har mottatt viktig rapport 26.1.2021 13:06:13 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) blir et viktig kunnskapsgrunnlag for videre håndtering av skrantesjuke.
Tillater igjen fangst av fugler etter funn av fugleinfluensa25.1.2021 12:52:45 CET | Pressemelding
Fugleinfluensa ble funnet i Norge i november 2020. Det ble raskt innført et forbud mot jakt og fangst av fugler i alle fylker sør for Nordland for å hindre smittespredning. Nå lempes det på forbudet, og Mattilsynet tillater igjen fangst av fugler.
Slik hjelper du hunden på nyttårsaften28.12.2020 12:00:00 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn.
Unngå helsefarlige stoffer i julematen23.12.2020 09:57:18 CET | Pressemelding
Julemat kan være en kilde til uønska kjemiske stoffer. De kan også dannes i maten når du lager den. Her er noen tips til hvordan få en høytid med færre uønska stoffer i julematen.
Slik gir du hunden en fin jul22.12.2020 10:21:07 CET | Pressemelding
Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i familieselskapet, gjør at kjæledyret får det like koselig som deg i høytiden.
God mathygiene i julestria21.12.2020 10:45:43 CET | Pressemelding
Selv om smitteverntiltak vil legge kraftige begrensninger på årets julefeiring, er fortsatt god mat og god drikke en viktig av høytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom