Ringnes

Fortsatt sukkeravgift på sukkerfri brus

Del

Regjeringen viderefører sukkeravgift for både sukkerholdig og sukkerfri drikke - uten selv å ta stilling til spørsmålet.

Det var stor spenning knyttet til sukkeravgiftens videre skjebne i forbindelse med framleggelsen av Statsbudsjettet for 2020. Det skyldes ikke minst anbefalingene fra det regjeringsutnevnte utvalget som i vår talte for å skrote dagens avgift til fordel for en differensiert sukkeravgift som skiller mellom brus med og uten tilsatt sukker.

- Vi registrer at Finansdepartementet oppsummerer utvalgets anbefaling og ulike posisjoner i debatten. Men vi kan ikke se at regjeringen har tatt stilling til spørsmålet selv. Det betyr at det fortsatt er uavklart om regjeringen ønsker å bruke avgiften til å fremme folkehelse, sier administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed.

Han legger til at Ringnes vil fortsette å jobbe for en differensiert, helsebegrunnet avgift.

- Med en differensiert avgift er jeg overbevist om at vi ville sett et tilnærmet sukkerfritt drikkevarenorge innen få år, fortsetter Røed og peker på utviklingen i andre markeder med differensiert avgift.

UK og Irland introduserte en differensiert avgift i 2018. Der går skiftet fra sukker til sukkerfritt rekordraskt. Også i Norge har enkelte kjeder prøvd seg med å selge sukkerfritt billigere enn alternativene med sukker. Forbrukerne responderer med å velge bort brus med sukker til fordel for sukkerfritt.

- Vi har signert en avtale med norske myndigheter om at vi skal bidra til å redusere andelen sukker fra vår kategori. Som bransje leverer vi på avtalen. I dag kan Ringnes skilte med at 80 prosent av brusen vi selger uten tilsatt sukker. For 2022 er målet å nå 90 prosent. For å få til dette, håper vi å få med oss myndighetene på laget, sier Røed og minner om at det er betydelige helsegevinster knyttet til å snu forbruket av brus bort fra sukker.

- Selv om vi som bransje har kommet langt, er det fortsatt et betydelig potensial for å gjøre en forskjell for den norske folkehelsa. For hver prosent forbruket flyttes fra sukkerholdig til sukkerfri brus fjerner vi 480 tonn sukker fra markedet, avslutter Røed.

Kontakter

Bilder

Om Ringnes

Ringnes
Ringnes
Thorvald Meyersgate 2
0555 Oslo

22 06 95 00http://www.ringnes.no

Ringnes AS er Norges største bryggeriselskap med ca. 900 medarbeidere. Selskapet eies av Carlsberg Group, som er et av verdens ledende bryggerikonsern. Vi leverer øl, brus og vann til hele det norske drikkemarkedet og vi er stolte av våre mange populære merkevarer!

Følg saker fra Ringnes

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Ringnes på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Ringnes

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom