Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Fortsatt stor sannsynlighet for stor vårflom

Del

Snøsmeltingen er i gang. Foreløpig er vårflommen moderat, men det er fortsatt svært mye snø i høyden. Sannsynligheten er fortsatt stor for stor vårflom.

Vårflom på Filefjell i 2013. Foto: NVE
Vårflom på Filefjell i 2013. Foto: NVE

Etter noen kjølige dager i fjellet stiger temperaturen igjen de nærmeste dagene. Dette setter igjen fart på snøsmeltingen og vi venter økende vannføring i pinsen i mange vassdrag.

- For de nærmeste 5-6 dagene ser værutviklingen gunstig ut med tanke på vårflommen over hele landet. Temperaturer som gjør at det smelter passe mye snø uten at vi har nedbør er gunstig. Da får vi en middels stor vårflom uten mye skader, sier Hege Hisdal, direktør for hydrologisk avdeling i NVE.

- Vi må være oppmerksom på at hvis været blir litt annerledes enn det som er varslet vil det påvirke flomnivåene mye, fortsetter Hisdal.

Fortsatt mulig med stor vårflom

Selv om snøsmeltingen har begynt ligger det fortsatt store snømengder i fjellet, som kan gi stor vårflom de neste ukene både i nord og i sør.

- Det er fortsatt reelt at vi kan få stor vårflom i tiden fremover, dersom det blir høy temperatur med mye snøsmelting, særlig i kombinasjon med mye regn. Langtidsvarslene er svært usikre og derfor er det knyttet usikkerhet til hvor stor flommen blir, sier Hisdal.

NVEs varslingstjenester følger med på flomsituasjonen

NVEs varslingstjeneste følger nøye med på utviklingen i elvene, og flomvarsler blir publisert på varsom.no og Varsom twitter. Det er utstedt varsel om flom på gult nivå fra søndag i Nord-Norge. Det er også utstedt nye jordskredvarsel for helgen fralørdag for Sør-Norge, og fra søndag for deler av Nordland og Trøndelag

Hele NVEs oppdaterte vårflomanalyse kan du lese på varsom.no. Oppdatert informasjon blir publisert på varsom.no torsdag 4. juni ca kl. 13, eller tidligere dersom situasjonen tilsier det.

Vårflomanalyser på Varsom.no

Les NVEs sist oppdaterte vårflomanalyse

NVEs flomvarsler

Følg NVEs flomvarsler på Varsom og Varsom Twitter

Har du bilder av flom og skred?

Registrer dem gjerne på RegObs.
Last ned appen på App Store eller Google Play

Kontakter

NVEs flomvarsling

tlf. 404 36 000 (ikke sms)
08.00–21.00 alle dager

Bilder

Vårflom på Filefjell i 2013. Foto: NVE
Vårflom på Filefjell i 2013. Foto: NVE
Last ned bilde
Flom. Foto: NVE
Flom. Foto: NVE
Last ned bilde
Vårbekk. Foto: NVE
Vårbekk. Foto: NVE
Last ned bilde

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Syv elektrifiseringstiltak kan kutte 2,3 millioner tonn CO2 i industrien26.6.2020 13:11:01 CESTPressemelding

Landbasert industri slipper i dag ut om lag 13 millioner tonn CO2 som tilsvarer 26% av norske utslipp. 90 prosent av utslippene i industrien kommer fra 30 anlegg. NVEs kartlegging viser at det er mulig å gjøre elektrifiseringstiltak i 7 av de 30 anleggene. Disse kan kutte 2,3 millioner tonn CO2. På oppdrag fra Olje- og energidepartementet har NVE kartlagt det tekniske potensialet for reduksjon av klimagassutslipp gjennom elektrifisering i norske landbaserte industrianlegg.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom