Førstehjemindeksen: kun 2 prosent av boligene i Oslo var mulig å kjøpe for en singel førstegangskjøper
Oslo er kommunen der det er vanskeligst å etablere seg med egen bolig i. Det blir også stadig mer utfordrende i hovedstadens nabokommuner, viser ferske tall fra NBBLs Førstehjemindeks. Første halvår 2022 har single førstegangskjøpere i Norge i gjennomsnitt råd til 17 prosent av boligene – i Oslo kun 2 prosent.

Oslo, Lørenskog, Asker og Bærum er de vanskeligste kommunene å kjøpe bolig i. Kun 2 prosent av omsatte boliger i Oslo første halvår 2022 var økonomisk oppnåelig for en singel førstegangskjøper. I Lørenskog var det 3 prosent, Asker 3,3 prosent og Bærum 3,3 prosent.
– Førstehjemindeksen viser at stadig færre boliger er tilgjengelig innenfor en typisk førstegangskjøpers budsjett. Når terskelen for å eie egen bolig blir høyere, vil flere bli stående ufrivillig på utsiden av boligmarkedet. En stor andel av boliglånene som innvilges innenfor bankenes fleksibilitetskvote går i dag til førstegangskjøpere. Dersom utlånsforskriften strammes inn, slik Finanstilsynet foreslår, vil det kunne bli enda vanskeligere å få kjøpt sin første bolig, sier Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i NBBL.
På landsbasis har førstegangskjøpernes kjøpekraft blitt redusert den siste tiden. Selv om det er store regionale forskjeller i boligprisutviklingen, har boligprisene i de fleste områder de siste årene steget mer enn typiske single førstegangskjøperes inntekt.
– Egen bolig gir trygghet og forutsigbarhet i livet. Det at helt vanlige folk eier sin egen bolig, er en effektiv måte å oppnå jevnere formuesfordeling på. Det er sosial boligpolitikk på sitt beste. Selv om det er ulike boligmarkeder i Norge, er det viktig at kommunene er bevisste på å ha et høyt antall ferdig regulerte områder og tilgjengelige boliger. Dersom det blir fall i boligbyggingen, vil boligprisveksten trolig komme tilbake, og det blir enda vanskeligere for førstegangskjøperne, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.
NBBLs Førstehjemindeks illustrerer godt hvor ulike boligmarkeder det er i Norge. I Årdal er 96 prosent av boligene mulig for single førstegangskjøpere å skaffe seg. I Oslo er tallet 2 prosent.
Gjennomsnittlig boligbudsjett for førstegangskjøpere er 2,7 millioner
I et tiårs-perspektiv har boligkjøpekraften til en typisk førstegangskjøper i ulike regioner utviklet seg svært forskjellig. Den gjennomsnittlige single førstegangskjøperen i Norge hadde råd til en bolig til 2,7 mill. kr første halvår 2022. I Oslo er dette budsjettet på 3,0 mill. kr. Mens det er førstegangskjøperen i Bærum som har det største boligbudsjettet på 3,2 mill. kr.
Nøkkelord
Kontakter
Bård Folke FredriksenAdministrerende direktør
Tel:41504162bff@nbbl.nohttps://www.nbbl.no/blogg/?author=16034&cat=Hilde Karoline MidsemSjeføkonom
Tel:98488643hkm@nbbl.noTonje Rock LøwerKommunikasjonsdirektør
Tel:930 93 468trl@nbbl.nohttps://www.nbbl.no/blogg/?author=1262&cat=Bilder

Dokumenter
Lenker
Om NBBL - Norske Boligbyggelag
Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Færre venter boligprisfall23.1.2023 09:31:24 CET | Pressemelding
34 prosent tror på boligprisfall de neste tolv månedene. Det viser NBBLs Boligmarkedsbarometer for januar. Til sammenligning trodde 40 prosent av de spurte på lavere boligpriser i november.
Hvem har ansvaret når noen faller på isen utenfor blokka?10.1.2023 08:24:56 CET | Pressemelding
De fleste har nok falt på isen en gang, men kan noen holdes til ansvar for skader eller økonomisk tap som følge av fallet? Svaret er at eier av eiendommen kan bli ansvarlig, og i borettslag og sameier er det styret som forvalter dette ansvaret.
Borettslagsprisene falt 4,9 prosent fjerde kvartal 20223.1.2023 12:01:44 CET | Pressemelding
Prisen på borettslagsboliger falt 4,9 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor. Boligprisene var likevel 2 prosent høyere enn på samme tid året før på grunn av den sterke prisveksten første halvår 2022. Som årsgjennomsnitt var prisene på borettslagsboliger 6 prosent høyere i 2022 enn i 2021.
Festplaner i ferien? Slik unngår du å plage naboen29.12.2022 14:22:45 CET | Pressemelding
I høytiden som kommer er det nok mange som vil feire litt ekstra. I borettslag og sameier der man gjerne bor tett, er det lurt å ta noen forholdsregler før man inviterer til en helaften.
Regjeringen utsetter solcellesatsing15.12.2022 15:03:38 CET | Pressemelding
Ordningen som skulle likebehandle borettslag og sameier med eneboliger og rekkehus når det gjelder fritak for nettleie og elavgift for egenprodusert solenergi er utsatt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom