TV 2

Første tilsyn klart: TV 2 leverer som kommersiell allmennkringkaster

Del

2019 var TV 2s første år med ny avtale om kommersiell allmennkringkasting, et år hvor nyhetsredaksjonen i Bergen ble betydelig styrket, og mediehuset også gjenopprettet sin politiske avdeling.

I STUDIO: Nyhetsankerne Sturla Dyregrov, Siri Kleiven Strøm og Arill Riise i TV 2s studio i Media City Bergen.
I STUDIO: Nyhetsankerne Sturla Dyregrov, Siri Kleiven Strøm og Arill Riise i TV 2s studio i Media City Bergen.

Medietilsynet har for første gang ført tilsyn med TV 2 etter den nye avtalen trådte i kraft og konkluderer med at TV 2 i løpet av 2019 oppfylte de aller fleste kravene til allmennkringkasteroppdraget, men at kravet til lokalisering ikke var oppfylt for hele året. TV 2 vil ikke få utbetalt noen økonomisk kompensasjon for dette, samt et mindre innholdsavvik.

– I 2019 sendte vi 274 timer direktesendte nyheter fra Bergen, vi opprettet den digitale satsningen Lab2 som umiddelbart klinket til med Skup-diplom, vi bemannet kraftig opp ved nyhetsredaksjonen i Bergen, og vi valgte også å gjenopprette TV 2s politiske avdeling. Alt dette med bakgrunn i avtalen med staten, som gir oss trygghet til å satse ytterligere på det som er kjernen i TV 2s virksomhet, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

TV 2 oppfyller kravet til både omfang og regelmessighet for egenproduserte riksdekkende nyhetsprogrammer, med base i den sentrale nyhetsredaksjonen. TV 2 oppfyller også kravet om å bruke 250 millioner kroner i direkte redaksjonelle kostnader knyttet til nyhetssendingene på hovedkanalen, samt å ha 100 årsverk tilknyttet nyhetssendingene på hovedkanalen – i 2019 var 166 redaksjonelle årsverk tilknyttet nyhetssendingene.

– Jeg er spesielt glad for at Medietilsynet konkluderer med at vi har innfridd solid på kravet til satsning på norsk film- og serieproduksjon og at TV 2 leverer med god margin. Det norske innholdet er spesielt viktig for oss, og nordmenn skal med oss få et sterkt alternativ til NRK, sier Sandnes.

For det viktige nyhetsområdet er alle lokaliseringskravene oppfylt for 2019; både kravet til overvekt av redaksjonelle medarbeidere og redaksjonelle beslutninger ved den sentrale nyhetsredaksjonen, og nyhetsredaktørens arbeidssted. 

Medietilsynet konkluderer med at TV 2 ikke har hatt majoriteten av det totale antallet redaksjonelle medarbeiderne tilknyttet allmennkringkasteroppdraget ved hovedredaksjonen i Bergen gjennom hele året i 2019. Etter avtalens ordlyd skulle dette kravet vært oppfylt fra avtalen trådte i kraft i januar. TV 2 var beredt til å oppfylle lokaliseringskravet fra 1. januar, basert på at medarbeidere ved lokalkontorene utenfor Oslo ikke slo negativt ut for oppfyllelsen. Dette punktet i avtalen ble imidlertid endret like før signering i september 2018.

– Vi har hele veien vært åpne med Kulturdepartementet og Medietilsynet om at det ville ta tid å justere planer og gjennomføre organisasjonsendringer, og at et avvik fra lokaliseringskravet i første del av perioden var uunngåelig. Hvis vi skulle unngått det måtte vi ha utsatte hele avtalen i ett år. Det var det ingen som ønsket, sier Sandnes.

– Da vi signerte avtalen utlyste vi umiddelbart ti redaksjonelle stillinger i Bergen, og alle disse var bemannet fra avtalen begynte å løpe. I etterkant av det har vi også styrket redaksjonen ytterligere og gjort andre organisatoriske endringer. Det tok litt tid å komme helt på plass, men fra og med høsten 2019 er også kravet om overvekt av redaksjonelle medarbeidere i Bergen oppfylt, sier han.

Innenfor programkategoriene samfunns- og informasjonsprogrammer, dokumentarer, underholdning og sport er kravet oppfylt. For religion, livssyn og livsfilosofi sendte TV 2 det første halve året på åtte minutter for lite hver måned, fordi vi først la til grunn at kravet skulle tolkes som en kommersiell halvtime, 22 minutter. Da det ble avklart med Medietilsynet at kravet skulle tolkes som klokketimer, 30 minutter, rettet vi oss umiddelbart etter deres tolkning av avtalen.

TV 2 har etablert et omfattende kontroll- og rapporteringssystem for regnskapsmessig skille. Dette systemet sikrer at TV 2 kun mottar kompensasjon for faktiske merkostnader knyttet til allmennkringkasteroppdraget. Medietilsynet har gjennomgått TV 2s rapportering grundig, ved hjelp av et eksternt revisjonsfirma, og konkluderer med at alle kravene er oppfylt. 

Nøkkelord

Kontakter

Sissel Kruse LarsenAnsvarlig kommunikasjon og myndighetskontakt

Kontaktperson for henvendelser fra media om Mediehuset TV 2, datterselskaper, TV 2s leder- og redaktørgruppe, m.m.

Tel:400 75 001sisselkruse.larsen@tv2.no

Bilder

I STUDIO: Nyhetsankerne Sturla Dyregrov, Siri Kleiven Strøm og Arill Riise i TV 2s studio i Media City Bergen.
I STUDIO: Nyhetsankerne Sturla Dyregrov, Siri Kleiven Strøm og Arill Riise i TV 2s studio i Media City Bergen.
Last ned bilde

Om TV 2

TV 2
TV 2
Lars Hilles gate 30
5020 Bergen

02255http://www.tv2.no

Dette er TV 2

TV 2 er et av Norges største kommersielle mediehus. Vi formidler, skaper og forteller historier som gjør nyheter, aktualiteter, sport og underholdning tilgjengelig for folk uansett når, hvor og hvordan de måtte ønske. Gjennom en rekke ulike kommersielle TV-kanaler, digitale plattformer og tjenester tilbyr vi et bredt spekter av innhold som spenner fra lett underholdning til tung journalistikk.

TV 2 er en del av Egmont, som er et av Nordens største mediekonsern med 6600 ansatte og aktivitet i 30 land. TV 2s eier Egmont er en stiftelse, som årlig deler ut over 100 millioner kroner til et bedre liv for barn og unge.

Følg saker fra TV 2

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra TV 2 på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra TV 2

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom