Bookis

Først i verden med royalties på brukte bøker

Del

For første gang utbetales det nå en andel av inntektene fra bruktsalg direkte til forfattere. – Bookis er først i verden med å gjøre dette, sier daglig leder i Bookis Arne-Morten Willumsen.

– Vi må inkludere bokbransjen i det sirkulære kretsløpet, sier Arne-Morten Willumsen. Foto: Bookis
– Vi må inkludere bokbransjen i det sirkulære kretsløpet, sier Arne-Morten Willumsen. Foto: Bookis

– Bookis er først i verden med å gjøre dette, sier daglig leder i Bookis Arne-Morten Willumsen.

Bookis lanserte i november 2020 en løsning som gir både selgere og kjøpere av brukte bøker anledning til å støtte forfatterne med Royalties. Nå skal pengene for første gang utbetales. Forfatteren logger seg inn på Bookis og identifiserer seg med Bankid for å få tilgang til sine Royalties. Transaksjonen skjer helt sømløst. 

– Tilbakemeldinger fra våre kunder forteller oss at dette er noe mange vil glede seg over. Det vil gi en ekstra motivasjon til å kjøpe og selge brukt. Vi har tro på at brukerne der ute velger å gi Royalties. Forholdet mellom leser og forfatter er den sterkeste relasjonen i bokbransjen, sier Arne-Morten Willumsen. 

– Brukte bøker må inn i sirkulærøkonomien 

Willumsen, som er en av to gründere av Bookis, mener det er på høy tid at forfattere får en andel av bruktsalget. 

– Verden tåler helt enkelt ikke at vi bruker naturressursene i det tempoet vi gjør i dag. Det er naivt å tro at bøker faller utenom vårt høye forbruk, og vi må inkludere bokbransjen i det sirkulære kretsløpet, sier han. 

Willumsen er opptatt av å skape et system hvor det skal være like attraktivt for en forfatter å selge en brukt bok som en ny. 

– Vi har tro på at det vi nå gjør er et stort steg på veien for å bidra til en sirkulær inntjeningsmodell for forfattere. Vi håndterer allerede tusenvis av utbetalinger til selgere månedlig, og vår løsning for forfattere bygger bare videre på en allerede trygg og enkel løsning. 

Går så det suser 

Bookis som ble etablert i 2017 har hatt en voldsom vekst gjennom de siste to årene. Per september 2021 ligger det 1.1 millioner brukte bøker ute til salgs på Bookis.no. Bare i august omsatte Bookis for 11 millioner kroner. 

– Tallene har egentlig vært gode hele veien, men nå på sensommeren har det vært spesielt bra. Vi er helt overbeviste om at folk gjerne kjøper brukte bøker, men at det dessverre ikke har vært tilgjengelig nok. Når folk får øynene opp for praktiske løsninger, så vokser markedet av seg selv på grunn av en allerede eksisterende etterspørsel, sier Willumsen. 

Han synes det er rart at ingen har valgt å kommersialisere salg av brukte bøker i en større skala før nå. 

– Nå har salg av brukte bøker på en digital plattform kommet for å bli, og jeg håper jo at også forlagene og andre aktører etter hvert får opp øynene for verdien av en sirkulær bokbransje 

Ønsker å utfordre 

Men det å gi Royalties på brukte bøker er ikke det eneste området Bookis utfordrer på. 

– Vårt grunnleggende syn er at det er forfatterne og leserne som skaper verdiene i bokbransjen. Forlagene spiller selvfølgelig en grunnleggende viktig rolle, men de har dessverre blitt sinke for litterært mangfold, sier Willumsen. 

Han mener digitalisering og teknologiutvikling har gjort det betydelig enklere å være både forlag og forfatter. 

– Trenden er likevel at forlagene ved skanse etter skanse tviholder på etablerte strukturer, forretningsmodeller og inntektsfordeling. Det er synd! 

– Vi i Bookis ønsker å utfordre på flere områder. Det viktigste er selvfølgelig ideen om å selge brukte bøker, noe forlagene ikke synes å være opptatt av, men vi har også inngått samarbeidsavtale med BoldBooks som er Norges største og viktigste aktør innen indielitteratur. I 2019 etablerte vi forfatterkonkurransen Ulest for å fremme forfattere som ikke allerede ligger på topp på salgslistene. Vi har nå etablert ordninger for å sikre Royalties ved salg av brukte bøker. Og det kommer mer!, lover Arne-Morten Willumsen. 

Kontakter

Arne-Morten WillumsenCEO

Lederutdannet i Hæren, og økonomiutdannet i internettbokhandelens krybbe - Seattle. Arne-Morten har siden studiene jobbet som finansanalytiker innen filmindustrien i USA, finansrådgiver innen private banking, og senere som CFO innen logistikk og transportbransjen. Underholdningsmedier har alltid vært en interesse, og bøker er en viktig kilde til inspirasjon.

Tel:+47 969 75 508amw@bookis.com

Bilder

– Vi må inkludere bokbransjen i det sirkulære kretsløpet, sier Arne-Morten Willumsen. Foto: Bookis
– Vi må inkludere bokbransjen i det sirkulære kretsløpet, sier Arne-Morten Willumsen. Foto: Bookis
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Bookis

Bookis
BookisBookis en er ny norsk nettbokhandel for kjøp og salg av bøker. I tillegg til å kunne kjøpe nye bøker, kan du med Bookis raskt og enkelt selge dine brukte bøker, få betalt og sende bøkene til kjøperen rett fra ditt hjem.

Bookis er utviklet av et ungt gründerteam, med mål om å være best på kundeopplevelse og teknologi i bransjen. Det viktigste for oss er å gjøre det enkelt å kjøpe og selge bøker, uavhengig av om du besøker oss fra mobilen eller surfer på PC’en.

På Bookis finner du over 1.1 millioner ulike titler innenfor ulike kategorier. I tillegg til skjønnlitteratur, faktabøker og barnebøker finner du et stort utvalg av skolebøker, fagbøker og bøker til høyere utdanning.

Følg pressemeldinger fra Bookis

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bookis på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bookis

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom