Forskningsundersøkelse i og ved Stavanger domkirke
Riksantikvaren gir tillatelse til forskningsundersøkelse i og ved Stavanger domkirke. Det er Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger som er ansvarlig for prosjektet.

Forskningsundersøkelsen inngår i et større internasjonalt forskingsprosjekt: Future preservation of past life: A multidisciplinary investigation into preservation of ancient biological remains from medieval cemeteries.
Todelt prosjekt
Arkeologisk museum er tildelt forskningsmidler fra Forskningsrådet. Forskningsundersøkelsen har to formål. For det første ønsker man å få bedre innsikt i forholdet mellom tilstanden til arkeologiske kulturlag, skjelett og gravmateriale og ulike miljøfaktorer. I tillegg er det et mål å få ny kunnskap om levesett og levekår i Stavanger i middelalderen.
- Riksantikvaren er opptatt av at vi får mer kunnskap om hvordan et endret klima påvirker arkeologiske kulturlag. I tillegg vet vi at gode metoder for bevaring og konservering av arkeologiske funn er i stadig utvikling. Begge deler er problemstillinger som er veldig aktuelle i andre land. Derfor er det viktig at vi deltar i internasjonale forskningsprosjekter og deler kunnskap over landegrenser, sier avdelingsdirektør Elisabeth Dahle hos Riksantikvaren.
Stor kunnskapsverdi
Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger har søkt om og får tillatelse fra Riksantikvaren til å gjennomføre en viktig forskningsundersøkelse i og ved Stavanger domkirke. Riksantikvaren mener at prosjektet vil ha stor kunnskapsverdi for videre forskning på tidlig byutvikling, menneskene som bodde i Stavanger og på utvikling og bruk av kirkestedet i middelalderen. Undersøkelsen vil dessuten ha stor nytteverdi for forvaltning av middelalderske kirkesteder og middelalderbyene i en framtid preget av stadig større klimautfordringer.
Kan gi bedre rutiner
Som del av undersøkelsen har Arkeologisk museum en plan for å få til bedre rutiner for håndtering av skjelettmateriale, både under selve utgravningen og som vitenskapelig arkiv. Dette mener Riksantikvaren er svært positivt.
Forskningsprosjektet vil også, sammen med den pågående utgravningen i krypkjelleren i domkirken, gi ny kunnskap om bevaring av arkeologisk materiale, og om Stavanger i middelalderen.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder

Om Riksantikvaren
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg saker fra Riksantikvaren
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Riksantikvaren
Riksantikvaren fredar bensinstasjon15.4.2021 09:52:47 CEST | Pressemelding
MIL Veteranstasjon i Bergen er no freda. Frivillige entusiastar har i fleire år arbeidd for bevaring og restaurering av bensinstasjonen frå 1928.
Tilskot til verdsarven i 20218.3.2021 16:00:00 CET | Pressemelding
Kvart år får verdsarven i Noreg tilskot over statsbudsjettet. I år skal det delast ut over 65 millionar kroner til arbeid på dei åtte norske verdsarvstadene.
Kulturminner gir den beste ferien3.3.2021 10:05:00 CET | Kronikk
De av oss som besøkte kulturminner, var aller mest tilfreds med sommerferien 2020. Akkurat det lover godt for årets ferie.
Kulturminner er ferievinner3.3.2021 10:05:00 CET | Pressemelding
En undersøkelse Norstat har utført for Riksantikvaren viser at kulturminner er vel så viktig som naturopplevelser i Norgesferien.
Agder og Buskerud i nasjonalt register4.2.2021 09:00:00 CET | Pressemelding
Kulturhistoriske landskap av nasjonal interessere (KULA) er eit register over landskap det knyter seg nasjonale interesser til. Landskap frå Agder og Buskerud er no ein del av dette registeret.
Over 300 millioner kroner i tilskudd til kulturmiljø3.2.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
Over hele landet skal tilskuddsmidlene bidra til at ulike kulturmiljøer, fredete bygninger, fartøy og tekniske og industrielle kulturminner kan settes i stand.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom