Forskningsundersøkelse i og ved Stavanger domkirke

Forskningsundersøkelsen inngår i et større internasjonalt forskingsprosjekt: Future preservation of past life: A multidisciplinary investigation into preservation of ancient biological remains from medieval cemeteries.
Todelt prosjekt
Arkeologisk museum er tildelt forskningsmidler fra Forskningsrådet. Forskningsundersøkelsen har to formål. For det første ønsker man å få bedre innsikt i forholdet mellom tilstanden til arkeologiske kulturlag, skjelett og gravmateriale og ulike miljøfaktorer. I tillegg er det et mål å få ny kunnskap om levesett og levekår i Stavanger i middelalderen.
- Riksantikvaren er opptatt av at vi får mer kunnskap om hvordan et endret klima påvirker arkeologiske kulturlag. I tillegg vet vi at gode metoder for bevaring og konservering av arkeologiske funn er i stadig utvikling. Begge deler er problemstillinger som er veldig aktuelle i andre land. Derfor er det viktig at vi deltar i internasjonale forskningsprosjekter og deler kunnskap over landegrenser, sier avdelingsdirektør Elisabeth Dahle hos Riksantikvaren.
Stor kunnskapsverdi
Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger har søkt om og får tillatelse fra Riksantikvaren til å gjennomføre en viktig forskningsundersøkelse i og ved Stavanger domkirke. Riksantikvaren mener at prosjektet vil ha stor kunnskapsverdi for videre forskning på tidlig byutvikling, menneskene som bodde i Stavanger og på utvikling og bruk av kirkestedet i middelalderen. Undersøkelsen vil dessuten ha stor nytteverdi for forvaltning av middelalderske kirkesteder og middelalderbyene i en framtid preget av stadig større klimautfordringer.
Kan gi bedre rutiner
Som del av undersøkelsen har Arkeologisk museum en plan for å få til bedre rutiner for håndtering av skjelettmateriale, både under selve utgravningen og som vitenskapelig arkiv. Dette mener Riksantikvaren er svært positivt.
Forskningsprosjektet vil også, sammen med den pågående utgravningen i krypkjelleren i domkirken, gi ny kunnskap om bevaring av arkeologisk materiale, og om Stavanger i middelalderen.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder

Om Riksantikvaren
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Sterk økning i interessen for kulturarv4.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
I en ny måling fra SSB, oppgir 47 prosent at de er svært eller ganske interessert i kulturarven. Dette er en oppgang på ni prosentpoeng fra 2024.
Ny verdensarvutstilling åpnet for Urnes stavkirke20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillingen i Skjolden skal styrke formidlingen og forståelsen av norsk verdensarv, og dens betydning for hele verden.
Ny verdsarvutstilling opna for Urnes stavkyrkje20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillinga i Skjolden skal styrke formidlinga og forståinga av norsk verdsarv, og dens betydning for heile verda.
36 prosjekter fra kyst og landbruk får tilskudd5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren fikk hele 112 søknader om verdiskapingsmidler til prosjekter innenfor blant annet kyst og landbruk. Nå er det klart hvilke 36 prosjekter som får tilskud i 2025.
36 prosjekt frå kyst og landbruk får tilskot5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren fekk heile 112 søknader om verdiskapingsmidlar til prosjekt innanfor mellom anna kyst og landbruk. No er det klart kva 36 prosjekt som får tilskot i 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom