Forskningsrådet

Forskningssentre for miljøvennlig energi i internasjonal toppklasse

Del

Forskningssentrene for miljøvennlig energi ble etablert for å skape miljøer som kan utvikle framtidens miljøvennlige og bærekraftige energiløsninger. Det ser ut til å ha vært en god strategi.

Solcellepaneler
Solcellepaneler

Sentrene er etablert av Forskningsrådet med midler fra Olje- og energidepartementet. Midtveisevalueringen av åtte forskningssentrene for miljøvennlig energi (FMEer svært god. Sentrene har fått internasjonal anerkjennelse og flere av sentrene er internasjonalt ledende innenfor sine felt. Sentrene vil være viktige i kampen for å redusere utslippet av klimagasser, står det i evalueringen, som er gjennomført av internasjonale eksperter.  

– Globalt er vi avhengige av at veksten innen fornybar energi fortsetter og skyter fart. Forskningen bidrar til lavere kostnader, mer skånsomme utbygginger og gir nye muligheter for verdiskaping. Derfor er det svært gledelig å se at disse sentrene gjør det så bra, sier olje- og energiminister Tina Bru. 

 Dette er gode nyheter, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.  

– Vi har hatt store forventinger til disse sentrene, og er glade for å se at de lykkes. Vi skal utlyse et nytt senter til høsten på hydrogen og ammoniakk, og vi håper å kunne etablere flere slike sentre framover. Senterordningen gir en helt spesiell mulighet for forskere, næringsliv og aktører fra offentlig sektor til å samarbeide over lengre tid, og miljøene kan virkelig gjøre en forskjellsier hun. 

Midtveisevalueringen trekker fram noen av effektene. De konkluderer blant annet med at: 

  • En av de viktigste effektene på lengre sikt er det høye antallet PhD- og masterstudenter i sentrene. Dette gir en styrking av forskningskapasitet i akademia, næringsliv og forvaltning. 
  • Innovasjonskapasiteten i bedriftene som deltar i sentrene er styrket. 
  • Et uvanlig og imponerende trekk ved sentrene er evnen til å bygge en portefølje av tilknyttede prosjekter. Dette involverer partnere aktivt, styrker nettverket og bringer nye perspektiver og ideer inn i sentrenes forskning. 

Forskningssentre får finansiering i fem år med mulighet for tre år hvis midtveisevalueringene er gode, slik den var for disse seks sentrene. 


Les midtveisevalueringen av FME-ene her: https://www.forskningsradet.no/siteassets/publikasjoner/2021/midway-evaluation-of-eight-fmes-2021-final-report.pdf
 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Solcellepaneler
Solcellepaneler
Last ned bilde

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no

Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles. 

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

91 forskningsprosjekter skal møte utfordringer i samfunn og næringsliv23.6.2021 09:05:00 CEST | Pressemelding

Regjeringen finansierer gjennom Forskningsrådet nesten 1,3 milliarder kroner i 91 forskningsprosjekter som skal være med å møte store utfordringer i samfunnet og næringslivet. Forskningsorganisasjonene utfører prosjektene i samarbeid med aktører fra det offentlige og næringslivet. Prosjektene skal gi ny kunnskap om blant annet hav og havbruk, helse, utdanning, samfunn, petroleum og energi.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom