Forskningsrapport om lærerflukten: Ikke bare lønn som er avgjørende

Den systematiske kunnskapsoversikten «Å rekruttere og beholde lærere i barnehage og skole - et kunnskapsgrunnlag» blir onsdag offentliggjort under Arendalsuka. Det er Kunnskapssenter for utdanning (KSU) ved Universitetet i Stavanger og Durham University som har utarbeidet forskningsrapporten, i forbindelse med et oppdrag som Høgskulen på Vestlandet har fått fra Kunnskapsdepartementet.
Bakgrunnen er at lærerutdanningene, både for skole og barnehage, opplever sviktende søkertall. Det er også nyutdannede lærere som aldri tar arbeid i barnehage eller skole, og flere som slutter i yrket. Ifølge Statistisk sentralbyrå jobber i dag én av tre lærere ikke i skolen.
Lønn én av flere faktorer
Lønn blir i denne sammenhengen framhevet som en viktig faktor, men den ferske, systematiske kunnskapsoversikten peker også på flere andre momenter.
«Arbeidsmiljø, opplevelse av kommunikasjon med og støtte fra ledelse, godt kollegaskap, opplevelse av mestring og glede i å være sammen med barn og elever er alle faktorer som gjør at lærere blir i jobben. Når arbeidsoppgavene blir for mye til å håndtere og både opplevelse av mening og nytte og å bli verdsatt minsker, da er faren for oppsigelser større. Det daglige, kontinuerlige arbeidet med utvikling av gode relasjoner og miljøer er derfor av stor betydning for å beholde dyktige lærere,» heter det i rapportens sammendrag.
Blir gjenstand for debatt
Onsdag klokken 16:30 under Arendalsuka blir forskningsrapporten presentert av professor Elaine Munthe ved KSU, og deretter diskutert av panelet. Det består av Margret Hagerup, stortingsrepresentant (H), Kristin Holm Jensen, avdelingsdirektør for oppvekst, kultur og utdanning i KS, Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet, Ingunn Folgerø, rektor ved Bryne vidaregåande skule, Elise Waagen, stortingsrepresentant (Ap) og Lars Syrrist, leder for Pedagogstudentene. Debattleder er Aslak Bonde.
Forskningsrapporten blir offentliggjort digitalt samme dag, i forkant av debatten, på våre nettsider, Kunnskapssenter for utdanning | Universitetet i Stavanger (uis.no)
Pressen er selvsagt velkommen på arrangementet.
Universitetet i Stavanger er med på mange arrangementer under Arendalsuka. Se oversikt her.
Nøkkelord
Kontakter
Elaine MuntheProfessor og senterlederKunnskapssenter for utdanning, Universitetet i Stavanger
Tel:402 40 252elaine.munthe@uis.noBilder

Lenker
Om Universitetet i Stavanger (UiS)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Mobbeforskningens «far» fikk ærespris under verdens største konferanse om mobbing12.6.2025 12:29:44 CEST | Pressemelding
Over 700 mennesker fra hele verden har vært samlet i Stavanger denne uka for å diskutere et av de største globale utfordringene i utdanningssektoren – mobbing.
Nye funn endrer Stavangers historie4.6.2025 06:33:00 CEST | Pressemelding
Prøver fra innsiden av veggene i Stavanger domkirke viser at katedralens historie må skrives om.
Søkertall 2025: UiS øker til tross for nasjonal stillstand28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Søkningen til Universitetet i Stavanger fortsetter å øke og går opp 3,6 prosent, til tross for en liten nasjonal nedgang på 0,3 prosent i søkning til høyere utdanning.
UiS har dei tredje mest produktive forskarane i landet10.4.2025 15:35:54 CEST | Pressemelding
Universitetet i Stavanger ligg på ein tredjeplass i vitskapleg produksjon per vitskapleg tilsett, berre slått av UiO og UiB blant universiteta, ifølge ny statistikk.
Flere består juss-eksamen i barnevern27.3.2025 16:15:08 CET | Pressemelding
På master i barnevernsarbeid ved Universitetet i Stavanger har beståttandelen blant studenter på nasjonal deleksamen i rettsanvendelse økt betydelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom