Forskningsrådets innovasjonspris går til Agnete Fredriksen i Vaccibody
– Koronapandemien er utfordrende for oss alle, men heldigvis skjer det også mye positivt. Vi er inne i en voldsom kunnskapsutvikling og det pågår mange spennende innovasjoner innenfor en rekke fagfelt. Dette er kunnskap og løsninger vi som samfunn og som Norge vil dra nytte av i mange år framover. Gratulerer med vel fortjent pris til Agnete Fredriksen og resten av Vaccibody for å bidra til at Norge har en kunnskapsbasert helsenæring i verdenstoppen, sier forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Agnete Fredriksen startet selskapet Vaccibody i 2007 sammen med professor Bjarne Bogen og professor Inger Sandli. Vaccibody utvikler DNA-baserte persontilpassede vaksiner rettet mot å behandle og forebygge kreft og smittsomme sykdommer. Vaksinene skreddersys for hver spesifikk sykdom eller virus, og teknologien kan benyttes for å bekjempe koronaviruset og fremtidige pandemier.
Prisen på 500 000 kroner er øremerket innovasjonsaktiviteter.
– Vaccibody er et unikt eksempel på hvordan kombinasjonen av talent, et sterkt team og solide forskningsmiljøer som er bygget over lang tid, kan gi kunnskap som fører til innovative produkter i verdensklasse. Fredriksen har også i løpet av karrieren delt raust av sin innsikt i og erfaringer både med fagmiljøet og allmennheten, sier Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for næringsutvikling og nyskaping i Forskningsrådet.
Fredriksen har på en imponerende måte vist kraften i å koble biomedisinsk forskning med de krevende kapital- og utviklingsfasene. Vaccibody har vært sentral i store emisjoner og nå i 2020 for den største avtalen innen norsk biomedisin noensinne.
– Dette var gøy, og jeg er utrolig glad for å motta Forskningsrådets innovasjonspris. Forskningsrådet har vært avgjørende i hele løpet fra den grunnleggende forskningen til nå i utviklingsløpene. Jeg og mine kolleger har trengt den støtte på veien til å etablere firmaet som nå kan redde liv med vår teknologi og samtidig skape arbeidsplass til mer enn 50 kunnskapsmedarbeidere, sier prisvinner, gründer og vitenskapelig direktør Agnete Fredriksen i Vaccibody.
Fredriksen vil gi pengene til UiO sitt innovasjonsprogram for helserelatert livsvitenskap (SPARK).
Rekordmange forslag til prisen
– Forskningsrådet opplevde et rekordstort antall forslag til mottakere av prisen. Vi hadde i år tre dyktige finalister, og det er mange i kunnskaps-Norge som fortjener honnør for en formidabel omstillingsevne og vilje til å finne nye løsninger, sier Fahlvik.
Foruten Vacibody var også følgende nominerte:
- NTNUs koronatest
På svært kort tid, i løpet av april 2020, utviklet forskere ved NTNU en svært sensitiv koronatest som er godkjent av norske yndigheter. Professor Magnar Bjørås og postdoc Sulalit Bandyopadhyay har ledet arbeidet. Testen viser hvordan langsiktig grunnforskning raskt kan bli omsatt til livsnødvendige verktøy i en krisesituasjon. - Tidvis AS
Selskapet utvikler nye måter å formidle forskning på, med et spesielt søkelys på historie og kulturarv. Selskapet produserer blant annet digitale modeller og gjenskapinger i 3D, animasjoner, verktøy for å formidle sanseopplevelser, utstillinger, apper og spill for mobile plattformer. Denne måten å formidle historie på er særlig godt egnet å ta i bruk i undervisning og formidling under koronarestriksjonene.
FAKTABOKS:
Om forskningsrådets innovasjonspris 2020
Juryen har bestått av Hilde Tonne (juryleder), Geir Førre, Eimund Nygaard, Kirsti Hjemdal, Pinar Heggernes, Jan Magnus Aronsen og administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. I juryens begrunnelse for tildeling vektlegges innsats over tid og med utgangspunkt i egen forskning, innovasjonsmilepæler og nå også innsats innenfor infeksjons- og pandemifeltet.
Forskningsrådets innovasjonspris gis årlig til en virksomhet eller person som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon. Beløpet på 500 000 kroner er øremerket innovasjonsaktiviteter.
Nøkkelord
Kontakter
Vivill VinsryggPressekontakt
Tel:95 700 450vv@forskningsradet.noBilder
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
To vinnere av prisen OG21 Technology Champion for 202413.11.2024 13:11:09 CET | Pressemelding
OG21 Technology Champion prisen for 2024 går til Malin Torsæter i Equinor og Mona Mølnvik fra SINTEF. De tildeles prisen uavhengig av hverandre for fremragende forskning og teknologiutvikling med stor betydning for petroleumssektoren og andre næringer.
Lyser ut senter for kunstig intelligens i maritim sektor7.11.2024 11:22:50 CET | Pressemelding
Forskingsrådet lyser ut inntil 100 millionar kroner til eit nasjonalt senter for kunstig intelligens (KI) for maritime aktørar.
Forskningsrådet finansierer sentre for transportforskning8.10.2024 11:24:36 CEST | Pressemelding
I statsbudsjettet for 2025 setter Samferdselsdepartementet av midler til en sentersatsing i Forskningsrådet.
84 millioner til forskning på hvordan KI påvirker livet ditt3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sju prosjekter får nå finansiering for å forske på hvilke konsekvenser kunstig intelligens og beslektede teknologier har for samfunnsmessig tillit, kultursektoren, rettspleie og arbeidets mening.
Vinner i nasjonal finale i Forsker Grand Prix er kåret!29.9.2024 11:45:00 CEST | Pressemelding
Lørdag kveld ble Helene Peterson fra Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo kåret som vinner i årets finale i Grand Prix for forskere. Hun er fødselslege og doktorstipendiat. Hennes forskning handler om morkaka, et livsviktig organ som vi vet forbausende lite om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom