Forskningsrådet

Forskningsdagene åpner. Hjernen er ikke alene!

Del
Onsdag 16. september går startskuddet for Forskningsdagene, en nasjonal årlig forskningsfestival med over 200 arrangementer over hele landet.

Forskere over hele landet skal vise sine bidrag til samfunnet gjennom 12 dager. Årets tema er hjernen 

– Tilliten til forskning i Norge er rekordhøy, men vi må jobbe enda mer med å vise frem forskningens bidrag og betydning for samfunnet og enkeltmennesker. Forskningsdagene er et godt bidrag til å synliggjøre forskningen og skape enda større engasjement for ny kunnskap, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Hjernen handler om følelser og relasjoner, logikk og læring, hvordan vi fungerer og reagerer, tanker og drømmer. Hjernen styrer oss og vår hverdag. Likevel er det den delen av oss mennesker vi vet minst om.  

Du kan lære mye under Forskningsdagene! Hva med Ibsens lege-etikk i et digitalt frokostmøte; om hvorfor noen tar mer risiko enn andre, eller hvordan man tar beslutninger? Trenger du en paraply når du skal ut, eller hvem skal du bli med hjem i kveld? Og Trumper hjertet hjernen i USAs valgkamp? På Union Scene i Drammen kan du høre forskere og USA-eksperter forklare hvordan amerikanerne egentlig tenker. Eller bli med på musikkforsknings-lunsj i Stjørdal. Oslo-folk kan kikke på flotte bilder av hjernen i en fotoutstilling som står hele festivalperioden. Og det blir foredrag og samtale om havforskning i Badstu-naustet på Træna, og under speedforskningsformidlingen i Sogndal er et av temaene rett og slett"cruise og korona".  

Forskningsdagenes mål er å begeistre med forskning, å vise frem - og skape forståelse for forskning. Dermed styrkes folks evne til kildekritikk og forskernes mulighet til å motarbeide falsk «forskningsinformasjon». 

– Forskningskaper kunnskap.Kunnskaper en forutsetning for at folk endrer adferd.Vi mennesker er omstillingsvillige når vi har kunnskapbådeomfakta ogforstårårsakssammenhenger.Det kommer godt med i håndteringen av koronakrisen, men også for all omstillingen vi skal gjennom for å løse blant annetmiljø- og klimakrisen.Hjernen er vårt viktigste verktøy og den er fantastisk,sier ForskningsrådetsdirektørJohn-Arne Røttingen.  

I fjor besøkte80 000 barn, unge og voksne de ulike arrangementene, som samlet universiteter, høyskoler, institutter, museer, bibliotek og næringshager fra alle landsdeler.På grunn av koronapandemien vil en del arrangementer i år flyttes til den digitale sfære og antallet fysiske møteplasser er redusert.  

Vi skulle ønske at vikunne haflere fysiske møter mellom folk og forskereunder Forskningsdagene. Samtidigklarer vikanskjei år klareå engasjere mennesker gjennom digitale flater somvi tidligere ikke harhatt dialog med,og forhåpentligvis klarer vi å utvikle en nysgjerrighet og etengasjement for kunnskap, sier Røttingen.

Velkommen til et gratisarrangementer nær deg! For å finne arrangementer i ditt distrikt kan du gå inn på https://www.forskningsdagene.no/arrangementer og velge din region. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no

Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles. 

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye