Forskere vil endre plan- og bygningsloven
De siste fire årene har norske forskere gjennomført en evaluering av plan- og bygningsloven (2008). De finner blant annet at loven i for liten grad sikrer boligsosiale mål, og at den ikke i tilstrekkelig grad sikrer hensyn til klima og naturmangfold. Onsdag legges anbefalingene fra den forskningsbaserte evalueringen frem på Litteraturhuset i Oslo.

Forskerne har gjennom både juridiske og samfunnsfaglige studier belyst hvordan loven fungerer og kommer med en rekke forslag til endringer. Forskerne finner blant annet at:
- Loven i for liten grad sikrer boligsosiale mål og ambisjoner, og ikke i tilstrekkelig grad sikrer klimahensyn og naturmangfoldhensyn.
- Loven sikrer heller ikke et godt nok system for å fange de akkumulerte konsekvensene av arealpolitikken for klimagassutslipp, kulturverdier og naturmangfold.
- Lovens koblinger til konseptvalgutredninger, sykehuslokaliseringer og tiltak etter energiloven er også mangelfulle.
- Videre har loven behov for å inkludere prinsipper og systemer for å beregne – og fordele – planskapte verdier, for i større grad å sikre økonomisk bærekraftig utvikling.
- Det kreves også flere verktøy eller ordninger for at kommunene som folkevalgte organ skal kunne ta strategiske grep i planleggingen.
Men, forskerne konkluderer også med at plan- og bygningsloven (2008) i hovedsak har høy legitimitet, og at den er godt balansert med hensyn til rammer for nøkkelaktører. Videre finner de at loven er tuftet på en tung arv fra arealplanleggingen, men at samfunnsplanleggingen er blitt styrket de senere årene – både i loven og i praksis.
Studien har vært ledet av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, i samarbeid med Universitetet i Tromsø, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Høgskolen i Innlandet, forsknings- og innovasjonsselskapet NORUT og Transportøkonomisk institutt (TØI).
Resultatene fra prosjektet publiseres i to bøker som utgis på Universitetsforlaget høsten 2018.
Anbefalingene legges frem onsdag 29. august på Litteraturhuset fra kl 0830: http://www.hioa.no/Hva-skjer/Plan-og-bygningsloven-3.0-Ivaretar-loven-behovene-i-dagens-samfunn
Nøkkelord
Kontakter
Prosjektleder og seniorforsker Gro Sandkjær Hanssen, By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, tlf. 975 37 362, e-post Gro.S.Hanssen@oslomet.no
Professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse Nils Aarsæther, Universitetet i Tromsø, tlf. 482 76 860, e-post nils.aarsether@uit.no
Bilder


Lenker
Om OsloMet
By- og regionforskningsinstituttet NIBR er et samfunnsfaglig forskningsinstitutt ved OsloMet – storbyuniversitetet.
Følg saker fra OsloMet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra OsloMet
Høye søkertall ved OsloMet23.4.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding
Helse, økonomi og administrasjon er blant de mest populære utdanningene ved OsloMet. Rekordmange søker master.
Johannes (26): – Det er tøft å kjempe for egen rett til å jobbe22.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
Johannes Loftsgård forteller at det er tøft å komme inn på arbeidsmarkedet. Ny forskning viser at rullestolbrukere blir innkalt til halvparten så mange jobbintervjuer som andre med samme kvalifikasjoner.
– Kvinner er fortsatt underrepresentert i media10.3.2021 10:16:20 CET | Pressemelding
Elisabeth Eide har forsket på kjønn og medier i en årrekke, og selv om kjønnsrepresentasjonen i mediesaker har blitt bedre er det mye å gå på. Det viser ferske tall.
Ny rapport med overraskende funn om ungdommers liv på bygda8.3.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
NOVA-forskere har undersøkt hvordan ungdom i distriktene har det.
Kluss i vekslinga? Samhandling, kontinuitet og kvalitet i eldres tjenesteforløp22.2.2021 14:54:58 CET | Pressemelding
Hva skjer når eldre pasienter med store hjelpebehov skrives ut fra sykehus og kommunene skal ta over? Er det mulig å få til et godt samarbeid tjenestene imellom uten at det blir kluss i vekslinga?
Åtte av ti matreklamar retta mot barn bryt WHOs retningsliner18.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
SIFO-forskarar har kartlagd usunn matreklame som barn får rett inn i mobilen sin.
Slik har det gått med barnehagene under korona3.2.2021 11:00:00 CET | Pressemelding
Ny rapport viser hvilke konsekvenser pandemien har hatt for barnehager, foreldre og barn.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom