Valgdirektoratet

Forhåndsstemmegivningen starter tirsdag 10. august.

Del

Den ordinære forhåndsstemmegivningen ved stortings- og sametingsvalget starter tirsdag 10. august. Velgerne kan forhåndsstemme fram til og med fredag 10. september.

Kommunene tar imot forhåndsstemmer og informerer om hvor valglokalene er, åpningstider og hvordan man går fram for å stemme. I perioden for forhåndsstemmegivning kan velgerne stemme i hvilken som helst kommune i landet.


På valglokaler.no kan du også finne fram til hvor valglokalene er, enten det som er i nærheten eller andre steder i landet. Du finner også åpningstider til valglokalene både for forhåndsstemmeperioden og valgdagen. Det er over 800 (835) valglokaler å velge i under forhåndsstemmeperioden og hele 2600 (2596) på selve valgdagen. I tillegg arrangerer kommunene forhåndsstemmegivning på blant annet helse- og omsorgsinstitusjoner, i fengsler og på militærforlegninger.


De senere årene har en stadig større andel valgt å stemme i forhåndsstemmeperioden. Ved stortingsvalget i 2017 stemte for første gang over én million i forhåndsstemmeperioden, noe som utgjorde 36 prosent av alle som stemte. For to år siden forhåndsstemte 912 126, 34 prosent av alle som stemte ved kommunestyre- og fylkestingsvalget. 

Det er nesten 3,9 millioner stemmeberettigede i Norge. (3 888 079, 1 959 556 kvinner og 1 928 523 menn)

Følg smittevernregler og råd

Det er viktig at du følger smittevernregler og råd som gjelder der du er når du skal stemme. Husk å holde avstand og ha god håndhygiene når du stemmer, og ikke dra til stemmelokalet hvis du er syk.

Også velgere som er syke, i isolasjon eller karantene skal få mulighet til å stemme. Ta kontakt med kommunen din for mer informasjon.

Digitale valgkort
I år mottar de fleste valgkortet digitalt. Valgkortet er først og fremst en bekreftelse på at du har stemmerett.

Benytter du digital postkasse fra Digipost eller E-boks mottar du valgkortet ditt der. Har du ikke en digital postkasse mottar du valgkortet i Altinn.

Du trenger ikke valgkortet for å stemme, men du må ha med legitimasjon med bilde.


Valgdagen
Valgdagen er 13. september. Noen kommuner har to-dagers valg, her kan velgerne også stemme søndag 12. september.
På valgdagen(e) må alle stemme i den kommunen de er manntallsført i, det vil si den kommunen de var registrert som bosatt i per 30. juni 2021.


Velgerne kan bare stemme én gang. Det er viktig at alle tar med legitimasjon!

https://vimeo.com/valgdirektoratet/review/569827720/4efc3591b4?sort=lastUserActionEventDate&direction=desc&dnt=1

Nøkkelord

Bilder

Lenker

Om Valgdirektoratet

Valgdirektoratet
Valgdirektoratet
Postboks 2080
3101 Tønsberg

33 41 29 40http://valg.no

Valgdirektoratet skal bidra til å opprettholde høy tillit til valg og demokrati i Norge gjennom å sikre frie, direkte og hemmelige valg.

Valgdirektoratet har ansvar for valggjennomføringen på landsbasis. Dette innebærer å støtte kommunene og fylkeskommunene i den praktiske gjennomføringen av valg, informasjon til velgere, opplæring av kommuner og fylkeskommuner, evalueringer, drift og forvaltning av valgadministrasjonssystemet EVA, samt valgfaglig utredning og analyse.

Valgdirektoratet er underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Følg pressemeldinger fra Valgdirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Valgdirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Valgdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom