FN-sambandet

Forhandlinger om en ny syrisk grunnlov - norsk diplomat håpefull

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

«At 150 syrere har sittet sammen og diskutert Syrias fremtid, er ganske imponerende», sier Geir O. Pedersen, FNs spesialutsending for Syria. Foto: UN Photo/Laura Jarriel
«At 150 syrere har sittet sammen og diskutert Syrias fremtid, er ganske imponerende», sier Geir O. Pedersen, FNs spesialutsending for Syria. Foto: UN Photo/Laura Jarriel

Norge i FN

4.november: ECOSOC – president Mona Juul redegjør for sine prioriteringer ovenfor vestgruppen. ECOSOC er FNs økonomiske og sosiale råd.

4. november: Møte i Strategic Advisory Group for the Joint SDG Fund. Fondet støtter felles FN-tiltak på landnivå, på tvers av bærekraftsmålene. Norge er en stor bidragsyter til fondet.

4. november: Start for FNs årlige politiuke. Norge er tilstede under flere av arrangementene.

5. november: Mona Juul holder innlegg i ECOSOC-salen under utdeling av prisen til «Årets FN-politikvinne».

5. november: Norge holder fellesnordisk innlegg til del tre av Folkerettskommisjonens rapport.

7. november: Norge leder det månedlige politirådsmøtet.

FNs sikkerhetsråd

Storbritannia har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i november.

5. november: Møte om Bosnia-Hercegovina.

5. november: Lukket møte om Syria og kjemiske våpen – møte med leder for OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen).

6. november: Møte om politiinnsatsen i FNs fredsoperasjoner.

6. november: Møte om Libya.

6. november: Møte med FNs polikommissærer fra Den sentralafrikanske republikk, Mali og Abyei.

7. november: Møte i Sikkerhetsrådet om Den sentralafrikanske republikk (SAR) og MINUSCA (FNs fredsbevarende styrke).


Flere saker

«At 150 syrere har sittet sammen og diskutert Syrias fremtid, er ganske imponerende», sier Geir O. Pedersen, FNs spesialutsending for Syria.

Syria

De humanitære forholdene i Syria er fortsatt kritiske, men det kan nå øynes håp. FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, har de siste dagene holdt forhandlinger om en ny syrisk grunnlov i Genève. Representanter fra både den syriske opposisjonen, og regjeringsmakten er med. Den norske diplomaten ser lysere på Syria-situasjonen enn på lang tid. Tyrkias innrykk i Syria har imidlertid gjort forhandlingene mer krevende.

Les også vår konfliktprofil

Fra FN-kalenderen 

5. november: Verdensdagen for bevissthet om tsunamier

6. november: Internasjonal dag mot miljøødeleggelser i krig og væpnede konflikter

10. november: Verdensdagen for vitenskap for fred og utvikling (UNESCO)

Aktuelt

Burkina Faso

Den norske FN-delegasjonen deltok denne uken på et møte organisert av OCHA om den humanitære situasjonen i Burkina Faso. Den nåværende situasjonen i Burkina Faso er svært bekymringsverdig, der 486,000 mennesker er internt fordrevet og terrorangrep har blitt et problem i landet. OCHA uttrykte bekymring for at dette kan spre seg til nabolandene og bli et regionalt problem. Burkina Faso har som følger av opptøyene store problemer med sin økonomi, særlig knyttet til landbruk og handel.

Gambia

Norges ambassadør og vararepresentant til FN, Odd-Inge Kvalheim, roste utviklingen i Gambia i uttalelsen sin til FNs fredsbyggingskommisjon den 28. oktober. Menneskerettighetssituasjonen er forbedret og det er mer stabilitet i landet. Kommisjonen har imidlertid også avdekket vold, tortur og drap. Tidligere president Yahya Jammeh beskyldes også for drap, seksuelle overgrep og for å ha stjålet millioner fra staten, mens han var president i perioden 1996-2017.

Den sentralafrikanske republikk

Da FNs fredsbyggingskommisjon diskuterte situasjonen i Den sentral afrikansk republikk forrige uke, fremkom det at situasjonen i landet er forbedret, men at voldsnivået enda er høyt. Den blodige borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk (SAR) har foregått siden 2012. FNs fredsbevarende styrke MINUSCA har vært i landet siden 2014, og har i dag 13.000 uniformerte personer i landet. MINUSCA, myndighetene og andre aktører har vært med på å generere positiv utvikling innen fredsbygging og sikkerhet. Til tross for dette er menneskerettighetsbrudd, som kidnappinger og seksuelle overgrep, blant de mange utfordringene landet fremdeles står overfor.

Les også vår konfliktprofil

UN Environment

8 millioner tonn av plast ender opp i havet hvert år. FNs miljøprogram UNEP lanserte “Clean Seas” I 2017 som en global kampanje for å forhindre forsøplingen fra engangsplast og mikroplast.

Nå retter kampanjen søkelyset på kosmetikkindustrien og plast og mikroplast de har i sine produkter som havner som forsøpling i havet.

Menneskerettighetsbrudd i Chile

FNs høykommisær for menneskerettigheter har sendt en gruppe for å granske myndighetene etter påstandene om overgrep og vold i Chile. Over 20 personer er drept og 500 er skadet i opptøyene. Gruppen skal undersøke og ha samtaler med myndigheter, representanter for sivilt samfunn, og den nasjonale menneskerettighetsinstitusjonen.

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

Oslo

5. november: Sustainability Stories by FOLK: Miljøvennlig emballasje
5. november: Raftoprisen 2019 – samtale med Rouba Mhaissen om syrere på flukt
6. - 7. november: Zerokonferansen 2019
6. november: Hvorfor er det så mye hat i Europa?
6. november: Virkekonferansen 2019
7 - 17. november: Film fra sør

Filmtips fra FN-sambandet:

13. november: Sustainability conversations: culture

 

Kristiansand

4. – 9.november: Miljøuka i Kristiansand; bærekraftig sammen
9. november: Nattevandring for FNs bærekraftsmål i Kristiansand

 

Bergen

7. november: Nobel Peace Prize Laurerate with Responsibility for Genocide?

Tromsø

4-6. November: 19th Informal ASEM Seminar on Human Rights

London

5. november: Lansering av rapport fra UN Women og UNWTO (FNs turistorganisasjon)
Rapporten sammenfatter statistikk og reelle eksempler og beskriver bidraget turismen gir til bærekraftsmål nummer 5: likestilling mellom kjønnene. Rapporten ser på fem temaer: ansettelse, entreprenørskap, utdannelse, lederskap og samfunn.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

«At 150 syrere har sittet sammen og diskutert Syrias fremtid, er ganske imponerende», sier Geir O. Pedersen, FNs spesialutsending for Syria. Foto: UN Photo/Laura Jarriel
«At 150 syrere har sittet sammen og diskutert Syrias fremtid, er ganske imponerende», sier Geir O. Pedersen, FNs spesialutsending for Syria. Foto: UN Photo/Laura Jarriel
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.