Forhandlingene om et forbud mot plastforurensing er i gang – norske forskere roser Norges lederskap og ber om å bli involvert
Norske forskere som arbeider med plastforurensning og miljøkonsekvensene knyttet til kjemikalier, avfall og forurensning applauderer roser Norges tilnærming og lederskap "i å løse en av de største miljøkrisene i nyere tid". I et innspillsbrev gir de samtidig sine anbefalinger om hva norske myndigheter bør vektlegge framover

Fra 28. november til 2. desember 2022 startet de første forhandlingene i den mellomstatlige forhandlingskomitéen om plastforurensning i regi av FNs miljøprogram, UNEP. Målet er å få på plass et bindende forbud mot plast, inkludert det marine miljøet.
Innspillsbrev fra ni forskere
I et brev til norske miljømyndigheter, som er signert Hans Peter Arp ved NGI – Norges Geotekniske Institutt og åtte andre forskerkollegaer fra NIVA (Norsk institutt for vannforskning), SINTEF Ocean, NTNU, NILU-Norsk institutt for luftforskning og Norsk Polarinstitutt, vektlegger forskerne at utfordringene knyttet til kjemikalier, avfall og forurensing må sees i sammenheng med klimaendringene og naturtap.
"Vi applauderer derfor Klima- og Miljødepartementet og Miljødirektoratet for arbeidet som gjøres med plastavtalen og vitenskapspanelet".
Helhetlig tilnærming
I brevet ber forskerne blant annet om at norske forskningsmiljøer blir involvert tidlig i prosessen for å gi innspill på det faglige grunnlaget for avtalen, at avtalen må ta hensyn til global ulikhet og mangfold og at myndighetene i forhandlingene vurderer tiltak gjennom hele verdikjeden til plast.
– I tillegg løfter vi fram at tiltak rettet mot plast og mot kjemikalier må sees i sammenheng. Plastavtalen bør derfor utvikle tiltak for å fase ut bruken av de mest skadelige kjemiske og polymeriske komponentene i plastmaterialer. Avtalen bør også gå inn på uidentifiserte stoffer og stoffer som så langt ikke er risikovurdert, sier Arp, som er teknisk ekspert i miljøkjemi ved NGI og professor II ved NTNU og én av koordinatorene bak innspillet til norske myndigheter.
Nøkkelord
Kontakter
Hans Peter ArpTeknisk ekspertMiljøkjemi
Tel:+47 950 20 667hans.peter.arp@ngi.noBilder

Dokumenter
Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
Arbeidet med ny E39 utløste skredet i Hennset12.12.2022 11:59:41 CET | Pressemelding
2. september i år gikk det et jordskred i Hennset i Heim kommune, der Bjørg Hendset omkom. – Teknisk årsak til skredet er arbeider utført i forbindelse med ny E39 Betna-Hestnes, sier Lars Andresen (NGI), leder av ekspertgruppa som har sett på årsaken til skredet.
Invitasjon til pressekonferanse 12. desember om årsak til Hennsetskredet7.12.2022 09:28:11 CET | Pressemelding
Ekspertgruppa for Hennsetskredet på Heim presenterer årsaksrapporten for skredet mandag 12. desember klokka 12.00 i Trondheim. Pressekonferansen overføres også digitalt.
Invitasjon til pressekonferanse5.12.2022 13:20:45 CET | Aktuelt
Ekspertgruppa for Hennsetskredet på Heim presenterer årsaksrapporten for skredet
Valuable new knowledge and models of storage risk related to faults in reservoirs23.11.2022 15:33:35 CET | Aktuelt
For three years, the FRISK research project has quantified fault-related leakage risks in reservoirs considered for CO2 storage. – FRISK has provided a high level of technical work. To interpret the faults correctly is the cornerstone of everything that comes after, says Richard Tozer, Structural Geologist at TotalEnergies, one of FRISK's industry partners.
NGI-led EU project will digitize the mining industry and ensure increased sustainability18.11.2022 12:31:35 CET | Press release
Europe has a growing need for critical raw materials and wants to be more self-sufficient when it comes to supply. But how to extract minerals in the most sustainable way possible? The recently funded innovation action DINAMINE will develop and showcase how innovative solutions and digital technology, such as robots, artificial intelligence, and automation, can make small and medium-sized mines more efficient and sustainable.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom