Foreslår å forby alle perfluorerte stoffer

Tyskland, Nederland, Sverige, Danmark og Norge har utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer, PFASer. Forslaget ble lansert på en pressekonferanse i Brussel i formiddag og er et av de mest omfattende restriksjonsforslagene mot helse- og miljøskadelige stoffer i EU noen gang.
- Hvis dette forslaget blir vedtatt vil det være en kjempeseier for miljøet og folks helse. PFAS er noen av de verste miljøgiftene som finnes, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Utslippene av PFAS til miljøet i EU i 2020 er estimert å være 75 000 tonn.
Restriksjonsforslaget innebærer et bredt forbud mot hele stoffgruppen PFAS. Til sammen finnes det mer enn 10 000 ulike varianter av per- og polyfluorerte stoffer. Men det vil være noen spesifikke unntak for enkelte bruksområder der det ikke er fluorfrie alternativer tilgjengelige i dag. Unntakene vil i hovedsak være tidsavgrenset.
Evighetskjemikalier som finnes over alt
PFAS er menneskeskapte stoffer. De kalles evighetskjemikalier fordi de er ekstremt stabile og ikke brytes ned. Hvis de først har havnet i miljøet, blir de ikke borte. Og de hoper seg opp i næringskjeden.
De finnes over alt – i lave, men likevel bekymringsfulle konsentrasjoner: i produkter vi omgir oss med til daglig, i vann, planter, dyr over hele verden fra Arktis til Antarktis, og i mennesker. Vi får dem inn i kroppen gjennom vannet vi drikker, og maten vi spiser. De fleste mennesker har PFAS i blodet, også nyfødte barn.
- Det er helt nødvendig å minimere utslippene av PFAS. Hvis ikke akkumuleres PFASene i miljøet i takt med fortsatt bruk, og på sikt er det sannsynlig at det får betydelige effekter for helse og miljø. For å få stoppet utslippene av PFAS er det nødvendig med et internasjonalt forbud mot hele stoffgruppen i tråd med forslaget som nå ligger på bordet, sier Ellen Hambro.
Brukt i alt fra sminke og varmepumper til industri
Grunnen til at PFAS er så mye brukt er at de har unike tekniske egenskaper. De er for eksempel vann- og oljeavstøtende, tåler høy varme og sterke kjemikalier, har gode elektriske og varmeisolerende egenskaper.
PFAS brukes blant annet i:
- tekstiler
- matemballasje
- slippbelegg i stekepanner og kokekar
- kosmetikk
- skismøring
- kjølemedier som inneholder såkalte F-gasser brukt i kjøle/fryseanlegg, i varmepumper og aircondition
- Vi klarere oss fint uten stekepanner og allværsjakker overflatebehandlet med PFAS. For de fleste produkter finnes det erstatningsstoffer og mange virksomheter har allerede selv erstattet PFAS med fluorfri teknologi. Det er viktig at flere følger etter, sier Ellen Hambro.
Finnes alternativer til F-gasser
Noen av F-gassene brukt i kjøle/fryseanlegg og varmepumper er PFAS, og blant de sterkeste drivhusgassene vi kjenner finner vi PFAS. F-gassene står for cirka to prosent av Norges klimagassutslipp.
Enkelte hevder at restriksjonsforslaget vil begrense tilgangen til varmepumper og annet utstyr som er nødvendig for at EU skal nå sine mål på energieffektivisering og klima.
Dette er ikke riktig. Fluorfrie alternativer er i stor grad tilgjengelige innenfor denne sektoren.
- Vi ønsker å styre valg av kjølemidler over mot alternativene der hvor slike er tilgjengelige og like effektive. Vi har ikke til hensikt å bremse arbeidet på klimasiden og har foreslått enkelte unntak for å sikre at dette ikke skjer, sier Ellen Hambro.
Prosessen videre – mulig å gi innspill
Restriksjonsforslaget ble levert til Det europeiske kjemikaliebyrået Echa, 13. januar i år.
Forslaget behandles etter en fast prosess i EU-systemet og skal på en seks måneders høring (mars til september) hvor også norske aktører kan spille inn informasjon og kommentarer. Dersom enkelte anvendelser ikke har blitt vurdert i forslagsdokumentet, er det særlig viktig at virksomhetene sender inn relevant informasjon i den høringen.
Om man ønsker å lære mer om prosessen arrangerer det europeiske kjemikaliebyrået, Echa, et åpent webinar om dette 5. april.
Vedtak for PFAS-forslaget kan antakelig ventes i 2025 eller 2026.
Faktaboks: Helseplager som følger av PFAS
Mest relevante helseeffekter:
- redusert immunrespons og mulig økt infeksjonsrisiko
- leverskade og forstyrret metabolisme
- utviklingsforstyrrelser
- mulig kreftfremkallende
Les mer om forslaget: Aktuelt - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro presenterer forslaget på en pressekonferanse klokka 14.00 i dag.Se mer informasjon hos Klima- og Miljødepartementet
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
40 års miljøgift-overvaking viser betring29.3.2023 07:54:06 CEST | Pressemelding
Mengda av enkelte miljøgifter har gått vesentleg ned i norske kystområde. Forbod mot farlege stoff verkar, stadfestar ny rapport.
40 års miljøgift-overvåking viser bedring29.3.2023 07:52:51 CEST | Pressemelding
Mengden av enkelte miljøgifter har gått vesentlig ned i norske kystområder. Forbud mot farlige stoffer virker, bekrefter ny rapport.
Måsar som bråkar? Dette kan du gjere21.3.2023 11:51:21 CET | Pressemelding
Om du har hatt problem med måsar tidlegare, må førebyggjande tiltak gjerast no. Etter hekkinga har starta, er det for seint.
Måker som bråker? Dette kan du gjøre21.3.2023 11:44:46 CET | Pressemelding
Om du har hatt problemer med måker tidligere, må forebyggende tiltak gjøres nå. Etter hekkingen har startet, er det for sent. (Bokmål)
FNs klimapanel: Vi har det vi treng for å handle20.3.2023 14:00:00 CET | Pressemelding
Klimaendringane så langt er berre byrjinga. Vala vi tar no vil setje spor i fleire årtusen framover.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom