Trygg Trafikk

Foreldre snur barn i bil for tidlig  

Del

Nye tellinger fra Trygg Trafikk viser at foreldre fremdeles snur barn i bil altfor tidlig. Mens 92 prosent av 1-åringene sitter bakovervendt, gjør kun 43 prosent av 3-åringene det samme.

Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk.
Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk.

– Selv om stadig flere voksne har forstått at barna er tryggest når de sitter bakovervendt i bil, skulle vi helst sett at alle foreldre følger vår anbefaling, sier Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk. 

Risikoen for å dø eller bli hardt skadd er fem ganger høyere i en forovervendt bilstol enn i en bakovervendt, forteller Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If: 

– Dersom barnet sitter forovervendt ved en frontkollisjon, vil det innebære stor belastning på skulder, nakkeparti og barnets hode. Det kan føre til død eller varige mén. Hvis barnet sitter bakovervendt, blir trykket fordelt over en større flate og belastningen mindre på nakke og indre organer, forklarer han. 

1101 barn ble kontrollert

Den landsomfattende kontrollen er utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk, med støtte fra forsikringsselskapet If. I alt ble 2351 barn sjekket, 1101 var i alderen 1–3 år. Fortsatt sitter mer enn 3 av 10 barn fra 1–3 år forovervendt i bil.

– Hele 385 barn i denne aldersgruppen satt i kjøreretningen. Dette er stikk motsatt av det som er anbefalt og tryggest for barna våre, sier Hansen.

Den klare anbefalingen er at barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, til de er minst 4 år.

– Mange foreldre snur barna for tidlig forover fordi de mener det er ubehagelig for dem å sitte med beina bøyd. Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde bein. Det gjelder her som ellers på lengre bilturer med barn; ta pauser og la alle i bilen komme ut og strekke på seg, sier Hansen

Trenger du hjelp til å finne riktig bilstol til barnet dittPrøv bilstolvelgeren.no. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk.
Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk.
Last ned bilde
Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk
Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk
Last ned bilde

Dokumenter

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.