Forebygg problemer med måker nå
– Nå går vi straks inn i hekketiden for måkene over hele landet, og det er viktig at måkene får mulighet til å hekke i fred. Måkebestanden har hatt en betydelig tilbakegang over flere år, og vi ser at mange måker sliter med å produsere unger og tilpasse seg klimaendringene, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Noen opplever problemer med måker, for eksempel at de bråker. Om du i fjor opplevde problemer, og ønsker å gjøre noen forebyggende tiltak, er tiden for å gjøre noe nå. Med én gang måkene begynner hekkingen, må de få være i fred.
I vår veileder kan du lese mer om de vanligste problemene og hva du kan gjøre for å hindre eller begrense skade:
Problemer med måker og andre arter - hva gjør jeg? - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Bymåker er truet
– I byene spesielt kan det virke som at det tilsynelatende er mye måker om våren. Men alle de fire urbane måkeartene, hettemåke, krykkje, fiskemåke og gråmåke er rødlistet, sier miljødirektør Ellen Hambro.
I 2010 var tre av syv måkearter på rødlista, men nå er det økt til fem av syv. Måkene har en rekke utfordringer, slik som forstyrrelser og arealendringer som ofte fører til at hekkeområder forsvinner. I tillegg har de fått færre unger over flere år, noe som har redusert bestanden. De urbane måkene har lært seg at det er best å hekke i byene, hvor de enkelt finner mat og unngår rovdyr.
Urbane krykkjer
Krykkje har hatt en voldsom bestandsnedgang de siste 30 årene. Den har likevel fått nytt fotfeste ved å forflytte seg til urbane miljøer. Den er litt annerledes enn andre måker, og spiser ikke matrester fra oss mennesker, men utelukkende fra havoverflaten. I noen områder er det problemer med å få til en god sameksistens mellom mennesker og krykkje.
Hvis du som privatperson opplever store problemer med krykkjer hjemme, er en mulighet å benytte seg av fugleavvisende tiltak og å legge til rette for hekking på et egnet sted i samarbeid med kommunen.
I vår veileder kan du lese mer om krykkje og andre arter som kan være til sjenanse:
Vilt som gjør skade - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Nye felletestar gir håp om å stoppe pukkellaks i Tana25.11.2024 07:13:28 CET | Pressemelding
Test av pukkellakssperre i Tanaelva har gitt positive svar for å kunne stoppe neste års invasjon av pukkellaks i ei av dei viktigaste lakseelvane i verda.
Nye felletester gir håp om å stoppe pukkellaks i Tana25.11.2024 07:11:54 CET | Pressemelding
Test av pukkellakssperre i Tanaelva har gitt positive svar for å kunne stoppe neste års invasjon av pukkellaks i en av verdens viktigste lakseelver.
1,9 milliarder småkryp kom hit med planter i fjor18.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Nesten tusen ulike arter er oppdaget som blindpassasjerer på planteimport til hagesentre de siste 10 årene. Flere av artene kan gjøre skade i Norge.
1,9 milliardar småkryp kom hit med plantar i fjor18.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Nesten tusen ulike artar er oppdaga som blindpassasjerar på planteimport til hagesenter dei siste 10 åra. Fleire av artane kan gjere skade i Noreg.
Vosso-laksen svekket av oppdrettsgener15.11.2024 08:06:04 CET | Pressemelding
Laks med innblandede gener fra oppdrettsfisk er mindre levedyktig enn villaks i Vossoelva, men fortrenger likevel villaksen, viser ny studie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom