Norsk Varme

Forbud mot gamle ovner

Del

Vinterkulda betyr at svevestøvsesongen er i gang for alvor. Nå oppfordrer Norsk Varme landets kommuner til å se til Bergen, som forbyr fyring i ikke rentbrennende ildsteder fra 2021.

Stadig flere kommuner innfører nå ovnspant for å få fart på utskiftingen av eldre forurensende ildsteder. Men, til tross for panten er det fortsatt mange nordmenn som må holde seg innendørs på grunn av svevestøv fra gamle forurensende ovner.

Nå ber bransjeforeningen Norsk Varme alle landets kommuner se til Bergen. Kommunen har satt av 50 millioner kroner til ovnspant og nettopp har besluttet forbud mot gamle ildsteder fra 2021.
-Bergen har vært villig til å tenke og handle stort. Vi forventer ikke at mange kommuner har så mye penger å avse, men et forbud er gratis, sier Svein-Olav Barikmo i bransjeforeningen Norsk Varme. 

Beregninger gjort av Sintef viser at nye ovner har mellom 80 og 90 prosent mindre utslipp enn ildsteder fra før år 2000. Mens en ovn som er produsert før 2000 slipper ut 17,4 gram (TSP) svevestøv har nye ovner et utslipp helt ned mot 2 gram. 

 

Forbud i Tyskland

I Tyskland innførte i 2015 forbud mot å bruke ovner produsert før 1975. Fra 2018 blir det forbudt å fyre i ovner som er laget før 1985. Fra 2021 har alle ovner produsert før 1995 fyringsforbud.

Det er nesten 2 millioner gamle ikke-rent-brennende ovner i Norge, til tross for at det har vært ulovlig å selge slike ovner siden 1998.

Faglig støtte

Det er bred enighet i fagmiljøene om at vedfyring er et viktig og klimanøytralt alternativ til strøm. Både Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund har krevd fortgang i utskifting av gamle ovner.

-Det er ikke noe alternativ til vedfyring i Norge. Mer enn 10 prosent av boligoppvarmingen i Norge kommer fra vedfyring. På kalde dager ville strømnettet kollapse uten den effektive varmen vedfyring gir. Målet er at vedfyringen må skje med 100 prosent nye, rentbrennende ovner, sier Barikmo.

Kontakter

Svein-Olav Barikmo, styremedlem i Norsk Varme: +47 90860637

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Drammensveien
0271 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org

NORSK VARME er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder, skorsteiner og tilbehør, og organiserer produsenter, forhandlere og montører. Vi arbeider for enklere forskrifter, bedre opplæring og en real energi- og miljøpolitikk.
www.norskvarme.org

 

 

Følg saker fra Norsk Varme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Varme

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom