Norsk Gjeldsinformasjon AS

Forbrukslån har økt med 900 mill. siste måned

Del
Forbrukslån har økt med 1,3 mrd. sammenlignet med samme periode i fjor, og økte med 0,9 mrd. siste måned. Siden juni har forbrukslån økt fra 80,1 mrd. til 83,0 mrd., dvs. med 2,9 mrd.
Forbrukslån har økt med 2,9 mrd. siden juni. Foto: Shutterstock
Forbrukslån har økt med 2,9 mrd. siden juni. Foto: Shutterstock

Den samlede forbruksgjelden er i dag på 151,2 mrd. som er en økning på 1,2 mrd. (0,8%) fra forrige måned. Total forbruksgjeld er dermed tilbake på nesten samme nivå som i januar (150,9 mrd.). 

Bruk av kredittkort har økt med 0,2 mrd. (0,9%) siste måned, men den rentebærende kredittkortgjelden ble redusert med 0,1 mrd. (-0,2%). Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og er uforandret sammenlignet med forrige måned. 

– økningen i forbrukslån knytter seg sannsynligvis til både refinansiering av kredittkortgjeld, og økt forbruk. En del av det økte forbruket knytter seg nok til generelt høyere priser og renter. Ytterligere renteøkninger kan bli krevende for de som allerede har en stram økonomi, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. 

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 2,5 mrd. (1,7%). Forbrukslån har økt med 1,3 mrd. (1,6%) og kredittkortgjeld har økt med 1,5 mrd. (2,3%). Betalingskort har blitt redusert med 0,4 mrd. (30,8%). 

Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 1,8 mrd. (-3,9%), og den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3,3 mrd. (16,8%) i samme periode.

– det er bekymringsfult hvis forbrukslån øker markant framover fordi folk bruker dette for å betale for høyere renter og priser. Vi håper imidlertid at økningen knytter seg til normalt forbruk og refinansiering av dyr kredittkortgjeld, og at folk flest har god kontroll på egen økonomi. Det er positivt å se at andelen rentebærende kredittkortgjeld har vært nedadgående de siste seks månedene, noe som viser at folk er flinke til å betale ved forfall, sier Karstensen 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbrukslån har økt med 2,9 mrd. siden juni. Foto: Shutterstock
Forbrukslån har økt med 2,9 mrd. siden juni. Foto: Shutterstock
Last ned bilde

Dokumenter

Om Norsk Gjeldsinformasjon AS

Norsk Gjeldsinformasjon AS
Norsk Gjeldsinformasjon AS
Stenersgata 2
0184 Oslo

Telefon: 92 01 89 00https://www.norskgjeld.no/

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom