Forbered kjøleskapet på julen

Kjøleskaptemperaturen skal helst ikke overstige 4°C, og tommelfingerregel er at hvis temperaturen stiger til det dobbelt, altså 8°C, vil holdbarhetstiden for fersk mat halveres.
Gjennomsnittlig kjøleskaptemperatur er 5,5°C
I et stort EU-prosjekt, kalt SafeConsume, har forskere fra Norge, Portugal, Frankrike, England og Romania målt kjøleskaptemperaturer i 75 forskjellige hjem i opptil 14 dager.
Det viste seg at norske kjøleskap i gjennomsnitt holder 5,4°C. Hvilket er omtrent som gjennomsnittet i de fem landene, altså 5,5°C. Drøyt en tredjedel av kjøleskapene var varmere enn 6°C.
– Varmest og fullest er kjøleskapene hos eldre. For denne gruppen var det varmeste kjøleskapet over 12°C, og gjennomsnittet nesten 7°C. Dette er alvorlig for de eldste er blant mest sårbare med tanke på matbåren smitte, forteller seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima. Hun leder EU-prosjektet SafeConsume.
Listeria-bakterier utgjør størst risiko
Det er spesielt Listeria-bakterier av typen Listeria monocytogenes det er viktig å være oppmerksom på. De kan gi sykdommen Listeriose, som i verste fall kan være livstruende. Listeria er en såkalt miljøbakterie. Det vil si at den kan finnes nesten overalt, også i mat. Hvis den får mulighet til å vokse til høye antall så kan man bli syk. Hvis kjøleskapet overstiger 4°C vokser Listeria-bakteriene raskere enn ellers, men du merker ingen forskjeller i smak eller lukt. Det er de eldre over 65 år, gravide og de med nedsatt immunforsvar er særlig utsatt.
– Matvarer man skal være ekstra oppmerksom på, er kjølevarer som er merket med «holdbar til». Spesielt for Norge er listeriosetilfeller knyttet til rakfisk. Dette produktet er fermentert og kan derfor ikke tilsettes konserveringsmidler som hemmer listeria, slik som man gjør med for eksempel kjøttpålegg, forklarer Solveig.
For hjemmelaget mat har man ingen holdbarhetsdato og det kan være vanskelig å vurdere hvor lenge den kan lagres. Kokte eller stekte middagsrester som er kjølt raskt ned og skal varmes før du spiser dem kan lagres i 5-6 dager i et godt kjøleskap som holder under 4C. Holder kjøleskapet en temperatur på 8 grader holder maten bare et par dager og det kan fort ende med at den kastes.
Du klarer ikke å kjenne hvor kaldt juicen har stått
Da forskerne i SafeConsume besøkte de ulike hjemmene var det flere deltakere som hevdet at de kunne kjenne om kjøleskapet var kaldt nok ved å kjenne temperaturen på melken eller ølen de drakk.
Det la grunnen for å teste ut hvorvidt de klarte å angi kjøleskaptemperaturen gjennom kjøleskapskald drikke. Det viste seg vanskeligere enn hva deltakerne hadde tenkt seg.
For drikke lagret på 4°C tippet deltakerne på temperaturer mellom 2-3°C. Det er jo ikke så alvorlig galt, men det er faresignal at de tror at kjøleskapet er kaldere enn hva som er realiteten. Dessuten, forskjellene blir større ved varmere kjøleskap. Deltakerne trodde drikke fra kjøleskap med en faktisk temperatur på 8°C kom fra et kjøleskap som var mellom 3-5°C kaldt.
– Selv om kjøleskap har en temperaturmåler, vet du ikke den faktiske temperaturen. Du må måle med et termometer, og være klar over at temperaturen kan variere i de ulike hyllene, og at dørhyllene gjerne har høyere temperatur enn resten av kjøleskapet, påpeker Solveig.
Gode råd for trygg mat
Følg merkingen på pakking
- Spis mat før siste forbruksdato
- Kok/stek matvarer som det står at skal varmebehandles
- Sørg for at kjøleskaptemperaturen ikke overstiger 4°C. Putt et termometer i kjøleskapet.
- Folk i risikogruppen bør, når mulig, velge produktvarianter med konserveringsmidler fordi disse brukes til å holde sykdomsfremkallende bakterier i sjakk.
- Frys ned mat du ikke er sikker på å få spist innen de går ut på dato
Tilleggsråd for mat lettbedervelig mat uten holdbarhetsdato (middagsrester, oppskåret frukt og grønnsaker)
- Spis maten innen fem dager
- Sørg for at maten settes i kjøleskapet innen to timer.
Fakta om forskningen
Forskningen er en del av det femårige EU Horisont2020-prosjektet SafeConsume. SafeConsume koordineres av Nofima, og har 32 partnere i 14 land. Prosjektet er tverrfaglig, og det overordnede målet er å redusere helsebelastningene fra matbårne sykdomsfremkallende bakterier. Prosjektets nettside SafeConsume.eu oppdateres jevnlig.
Forskningen er publisert i to vitenskapelige artikler i tidsskriftet Food Control.
- Using tactile cold perceptions as an indicator of food safety-a hazardous choice - ScienceDirect
Nøkkelord
Kontakter
Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima. Aktuell kontaktinfo finnes her: https://nofima.no/person/solveig-langsrud/
Bilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom