Folketrygdfondet

Folketrygdfondet: Første kvartal preget av koronaviruset

Del

Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på -31,5 milliarder kroner i første kvartal 2020. Avkastningen var -11,7 prosent. Kapitalen var 237,3 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet.

Adm. dir. Kjetil Houg. Foto: CF Wesenberg
Adm. dir. Kjetil Houg. Foto: CF Wesenberg

Tiltakene mot koronaviruset og en kraftig oppbremsing av den globale økonomien førte til nedgang i aksjemarkedet og økning i kredittpremier mot slutten av første kvartal 2020.

- Vi leverer et resultat som ventet gitt de rådende markedsforholdene, sier Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet.

Avkastningen til Statens pensjonsfond Norge på -11,7 prosent var på nivå med referanseindeksen i første kvartal. Avkastningen for aksjeporteføljen var på -20,6 prosent i første kvartal. Det er 0,1 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen for aksjer. Avkastningen til renteporteføljen var på 2,5 prosent, som var på nivå med referanseindeksen for renter.

- Det norske markedet ble rammet av koronasituasjonen, av et kraftig fall i kronekursen og et særskilt hardt fall i oljeprisen på hele 66 prosent, noe også resultatene for Statens pensjonsfond Norge er preget av, sier Kjetil Houg.

De siste ti årene har avkastningen på Statens pensjonsfond Norge vært 7,2 prosent årlig. Det innebærer at Folketrygdfondet siste ti år har slått markedet med 0,7 prosentpoeng årlig.

Folketrygdfondet har fra 27. mars 2020 hatt ansvaret for forvaltningen av det gjenopprettede Statens obligasjonsfond. Den første investeringen ble gjort samme dag, mindre enn to uker etter at tiltaket ble annonsert av regjeringen første gang.

- Vi har stor tro på at dette vil bidra til økt likviditet og kapitaltilgang i det norske obligasjonsmarkedet, sier Houg.

Folketrygdfondet vil redegjøre for utviklingen i Statens obligasjonsfond i forbindelse med andrekvartalsresultatene for 2020.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Marika Burvald
Telefon 406 77 667
marika.burvald@ftf.no

Bilder

Adm. dir. Kjetil Houg. Foto: CF Wesenberg
Adm. dir. Kjetil Houg. Foto: CF Wesenberg
Last ned bilde

Lenker

Om Folketrygdfondet

Folketrygdfondet
Folketrygdfondet
Haakon VIIs gate 2
0123 Oslo

23 11 72 00http://www.folketrygdfondet.no

NEDLASTING, FOTO OG KONTAKTINFORMASJON:

FAKTA:

  • Folketrygdfondet er et særlovsselskap som forvalter Statens pensjonsfond Norge.
  • Statens pensjonsfond Norge og Statens pensjonsfond utland ("Oljefondet") utgjør Statens pensjonsfond.
  • Kapitalen i Statens pensjonsfond Norge investeres i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige.
  • Kapitalen står som innskudd i Folketrygdfondet og investeres i Folketrygdfondets navn.
  • Referanseindeksen som er fastsatt av Finansdepartementet har 60 prosent i aksjer og 40 prosent i obligasjoner, fordelt på 85 prosent i Norge og 15 prosent i resten av Norden.

Følg pressemeldinger fra Folketrygdfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Folketrygdfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Folketrygdfondet

Folketrygdfondet 2. kvartal 2020: God avkastning fra aktiv forvaltning25.8.2020 10:30:08 CEST | Pressemelding

Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på 19,6 milliarder kroner i andre kvartal 2020. Avkastningen var 8,3 prosent. Kapitalen var 257 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. Statens obligasjonsfond, som ble etablert 27. mars i forbindelse med koronaepidemien, utgjorde 3,7 milliarder kroner fordelt på 44 obligasjonslån ved utgangen av 2. kvartal.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom