NBBL - Norske Boligbyggelag

Folk flest tror på høyere boligpriser

Del

Boligmarkedsbarometeret faller fra 11,6 i oktober til 10,2 i november. Nesten 9 av 10 tror på uendrede eller stigende boligpriser. – Folket tror på stigende boligpriser til tross for at renten sannsynligvis skal betydelig opp det neste året, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Rentene legger liten demping på folks forventninger til boligprisene.
Rentene legger liten demping på folks forventninger til boligprisene.

Blant de 1.000 spurte i NBBLs månedlige undersøkelse tror 59 prosent på stigende boligpriser det neste året, en nedgang på kun ett prosentpoeng fra oktobermålingen. Kun åtte prosent tror på boligprisfall det neste året. Resterende respondenter tror enten på uendrede boligpriser eller har ingen formening.

Hele 86 prosent av respondentene forventer høyere boliglånsrente det neste året, den høyeste andelen registrert siden oppstart av spørreundersøkelsen i 2018. Husholdningene ser dermed ut til å ha fått med seg at Norges Bank planlegger fire renteøkninger fremover, den første allerede i desember. Kun 3,8 prosent oppgir at de er bekymret for å miste jobben det neste året. Det er færre enn før pandemien.

– Boligprisveksten dempes av renteoppgangen og har vært moderat det siste halvåret. Dette bør imidlertid ikke bli en hvilepute. Boligprisene ligger nesten 15 prosent høyere enn før pandemien, og det er fortsatt viktig å holde farten oppe på tilbudssiden. NBBL har derfor tre råd til myndighetene: 1) Øk tilgangen på byggeklare tomter i pressområder. 2) Ha større forutsigbarhet i saksbehandlingen. 3) Raskere saksbehandling. Økt boligbygging demper prisveksten og gjør det enklere å etablere seg på boligmarkedet. For selv om boligprisene flater ut akkurat nå, vet vi fra historien at prisveksten sjelden er stabil over tid, sier Frengstad Bjerknes.

Les hele barometeret her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rentene legger liten demping på folks forventninger til boligprisene.
Rentene legger liten demping på folks forventninger til boligprisene.
Last ned bilde

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom