FNs klimakonferanse holdt som gissel av verdens største forurensere

Historiens lengste klimatoppmøte endte søndag morgen med at store utslippsland som USA, Australia, Kina, India, Brasil, Saudi Arabia og andre i stor grad lykkes med å blokkere framgang for å kutte verdens klimagassutslipp.
De motsatte seg all innsats for å holde global oppvarming under 1,5°C, til tross for forventning om handling fra sårbare land, sivilsamfunn og millioner av ungdom rundt om i verden, som krever øyeblikkelig klimatiltak.
– Noen mektige land setter profitt foran klimakrisa, og lar dét være viktigere enn fremtiden til dagens barn og ungdom. Med unntak av EU, viste ingen av de store utslippslandene at de tar sitt ansvar på alvor, sier Inga Fritzen Buan, seniorrådgiver Klima og energi i WWF Verdens naturfond.
Dette klimatoppmøtet skulle være en “ambisjons-COP”. Et krav fra sårbare land og fra verdens sivile samfunn var et vedtak om at alle land må heve sine nasjonale klimamål i 2020, og at disse må innebære høyere utslippskutt og mer klimafinansiering enn eksisterende mål.
Alle land skal bidra til Paris-avtalens mål, men det er rike land som må lede an.
I Madrid ble det imidlertid tydelig at for mange land mangler politisk vilje til å handle i tråd med vitenskapelige anbefalinger, som vil gjøre oss i stand til å unngå global oppvarming på over 1.5°C og beskytte folk og natur.
Resultatet av samtalene gir liten eller ingen framgang når det gjelder regler for et internasjonalt karbonmarked og hvordan respekt for menneskerettigheter skal tas hensyn til der, eller finansiering av tap og skade fra klimakonsekvenser.
– Løsningene finnes, men vi trenger politiske ledere som tar ansvar og som forstår nødvendigheten av mer natur og fornybar energi for å takle klimaendringene. 2020 blir nok et avgjørende år for Parisavtalen og den globale innsatsen for å unngå oppvarming over 1.5°C, sier Inga Fritzen Buan.
Kontakter
Marian Rui SlettebakkenPresserådgiver
Tel:992 91 577mslettebakken@wwf.noBilder

Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
1 av 2 velgere sier natur og klima blir viktig når de skal stemme i høst22.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Det kommer frem i en fersk Opinion-undersøkelse. – En klar marsjordre til politikerne om å prioritere natur og klima, sier organisasjonene bak undersøkelsen.
Over 100 000 vil plante bievennlige frø20.5.2025 09:48:35 CEST | Pressemelding
På verdensdagen for bier, 20. mai, kan WWF melde om et enormt engasjement for naturen og biene. Over 100 000 har bestilt gratis bievennlige frø fra WWF.
Klar til å slukke lysene?21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 22. mars kl. 20.30 er det duket for Earth Hour, kampanjen hvor lysene slukkes i signalbygg og private hjem i én time for å minne politikerne om at natur- og klimakrisen krever akutt handling.
WWF anker dommen fra Oslo tingrett25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
WWF vinner ikke frem i Oslo tingrett13.2.2025 18:05:50 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond saksøkte staten for å ha åpnet norske havområder for gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for natur. Oslo tingrett har ikke gitt miljøorganisasjonen medhold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom