WWF Verdens naturfond

FNs klimakonferanse holdt som gissel av verdens største forurensere

Del

Landene med de største utslippene setter profitt foran klimakrise.

Inga Fritzen Buan. Foto: Anna E. Mohr, WWF Verdens naturfond
Inga Fritzen Buan. Foto: Anna E. Mohr, WWF Verdens naturfond

Historiens lengste klimatoppmøte endte søndag morgen med at store utslippsland som USA, Australia, Kina, India, Brasil, Saudi Arabia og andre i stor grad lykkes med å blokkere framgang for å kutte verdens klimagassutslipp. 

De motsatte seg all innsats for å holde global oppvarming under 1,5°C, til tross for forventning om handling fra sårbare land, sivilsamfunn og millioner av ungdom rundt om i verden, som krever øyeblikkelig klimatiltak.

–  Noen mektige land setter profitt foran klimakrisa, og lar dét være viktigere enn fremtiden til dagens barn og ungdom. Med unntak av EU, viste ingen av de store utslippslandene at de tar sitt ansvar på alvor, sier Inga Fritzen Buan, seniorrådgiver Klima og energi i WWF Verdens naturfond. 

Dette klimatoppmøtet skulle være en “ambisjons-COP”. Et krav fra sårbare land og fra verdens sivile samfunn var et vedtak om at alle land må heve sine nasjonale klimamål i 2020, og at disse må innebære høyere utslippskutt og mer klimafinansiering enn eksisterende mål. 

Alle land skal bidra til Paris-avtalens mål, men det er rike land som må lede an.  

I Madrid ble det imidlertid tydelig at for mange land mangler politisk vilje til å handle i tråd med vitenskapelige anbefalinger, som vil gjøre oss i stand til å unngå global oppvarming på over 1.5°C og beskytte folk og natur. 

Resultatet av samtalene gir liten eller ingen framgang når det gjelder regler for et internasjonalt karbonmarked og hvordan respekt for menneskerettigheter skal tas hensyn til der, eller finansiering av tap og skade fra klimakonsekvenser. 

– Løsningene finnes, men vi trenger politiske ledere som tar ansvar og som forstår nødvendigheten av mer natur og fornybar energi for å takle klimaendringene. 2020 blir nok et avgjørende år for Parisavtalen og den globale innsatsen for å unngå oppvarming over 1.5°C, sier Inga Fritzen Buan. 

Kontakter

Bilder

Inga Fritzen Buan. Foto: Anna E. Mohr, WWF Verdens naturfond
Inga Fritzen Buan. Foto: Anna E. Mohr, WWF Verdens naturfond
Last ned bilde

Om WWF Verdens naturfond

WWF Verdens naturfond
WWF Verdens naturfond
Kristian Augusts Gate 7A
0164 Oslo

22 03 65 00http://www.wwf.no

WWF er verdens største miljøorganisasjon. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi er alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.

Følg saker fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra WWF Verdens naturfond

Fiskerne og WWF ber om en bred iskantsone – uten ny oljeboring9.4.2020 07:30:00 CESTPressemelding

Et av vårens viktigste tema i Stortinget er behandlingen av forvaltningsplanen for Barentshavet. Her skal den særlig verdifulle og sårbare «iskantsonen» bli definert. Rådene fra Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt og Miljødirektoratet er klare – Iskantsonen bør flyttes sørover. WWF Verdens naturfond og Norges Fiskarlag forventer at Stortinget lytter til faglige råd i denne saken som er viktig for naturen og avgjørende for fiskeriene.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom