FNs internasjonale år for frukt og grønt

Året 2021 er en unik mulighet til å sette fokus på matvaresituasjonen i verden. Den internasjonale 5 om dagen-sammenslutningen AIAM5, der Opplysningskontoret for frukt og grønt deltar fra Norge, har vært pådriver for å få til dette viktige fokuset.
15. oktober skal den internasjonale dagen markeres verden over.
Hvis du vil se dette innholdet fra d3n3udvbogpuxv.cloudfront.net, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Frukt og grønnsaker er hjørnesteinen i et sunt kosthold – og vi skal bruke året til å fremme alle de gode egenskapene til frukt og grønt – og til å løfte frem alt det gode som gjøres i hele verdikjeden fra jord til bord.
Fire hovedmål ble fremhevet:
- Helsefordelene ved å spise nok frukt og grønnsaker
- Kampanjer for å fremme god helse og livsstil for alle
- Å redusere matsvinn i hele verdikjeden
- Å dele erfaringer med hverandre internasjonalt
Opplysningskontoret for frukt og grønt vil både før, under og etter 15. oktober gjøre forskjellige kampanjeaktiviteter rundt de fire hovedmålene.
- Vi ønsker å invitere alle hele verdikjeden i Norge til å ta i bruk denne muligheten til å markere dette året også i Norge, sier Guttorm Rebnes, Direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Den internasjonale 5 om dagen-sammenslutningen AIAM5
39 nasjonale og internasjonale organisasjoner fra 32 land jobber sammen for å øke forbruket av frukt og grønnsaker i den internasjonale 5 om dagen - sammenslutningen AIAM5.
I forbindelse med FNs internasjonale år for frukt og grønnsaker har 11 land tilknyttet AIAM5 utarbeidet et hefte på oppdrag fra FN. I heftet kan du lese landenes satsning rundt arbeidet med sine ulike 5 om dagen-konsepter.
Norge er ett av landene som har bidratt til dette heftet med sitt konsept 5 om dagen - barnehage.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom