Nærings- og fiskeridepartementet

FNs Havkonferanse: Norge forplikter seg til global lederrolle fram til 2030

Del

Norge fortsetter jobben med å gå fra sunne hav til sunne mennesker gjennom globalt FN-samarbeid.

– Det er grunnleggende for fiskerinæringa og alle som jobber med sjømat, at havet har god helse. Derfor meddeler jeg under FNs havkonferanse at Norge forplikter seg til å fortsette arbeidet med det globale handlingsnettverket for bærekraftig mat fra havet. Vi må samarbeide om å ivareta havet som matfat og for å nå målene vi har satt oss, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Kun en liten andel av maten verden spiser kommer fra havet. Samtidig trengs mer mat til en stadig voksende befolkning.

Bærekraftsmålene

En oppgave for Norge gjennom ledelsen av det globale handlingsnettverket blir å få flere til å se to av FNs bærekraftmål i sammenheng: Bærekraftsmål 2 som handler om matsikkerhet og utrydding av sult og bærekraftsmål 14 som handler om sunne hav. 

Norge forplikter seg til å fortsette det globale samarbeidet for bærekraftig mat fra havet - Handlingsnettverket for akvatisk mat - helt til 2030.

– På FNs havkonferanse i Lisboa handler alt om å redde havet – ikke bare for klimaets del, men også fordi uten rene hav blir det dårligere og mindre mat til verdens befolkning, sier statsråden. 

Viktig forpliktelse

– Dette er en viktig forpliktelse for Norge og det er ikke uten grunn at vi tar den på oss. Norge har ledende kunnskap og kompetanse om bærekraftige hav, høsting og produksjon av mat fra havet, og om sjømat, ernæring og helse. Denne kunnskapen kan bidra til å fremme betydningen mat fra havet har, både for matsikkerheten og ernæringen globalt, sier han. 

Fisk og forvaltning

Sammen med Sjømatrådet besøkte statsråden denne uken Lisboas supermarked Pingo Doce, hvor over 90 prosent av klippfisken som selges er norsk. 

– Norsk fisk er sunn, god og bærekraftig. I tillegg til at Norge har fisk å by på, er det minst like viktig for oss å fortelle om våre erfaringer med bærekraftig forvaltning av våre havområder.  Uten kunnskapsbasert forvaltning, er det ikke sikkert det ville lagt stabler med tørrfisksider i portugisiske butikker, sier statsråden.

Kontakter

Bilder

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom