UNICEF Norge

FNs barnekonvensjon lagres i DNA

Del
I forbindelse med 30-årsmarkeringen av FNs barnekonvensjon, har UNICEF Norge funnet en måte å sørge for at dette viktige dokumentet blir lagret for all overskuelig fremtid. Det skal lagres i DNA.
Barn snakker med forskeren, Nick Goldman, ved laboratoriet i Cambridge i England. Foto: UNICEF Norge
Barn snakker med forskeren, Nick Goldman, ved laboratoriet i Cambridge i England. Foto: UNICEF Norge

FNs konvensjon om barnets rettigheter ble enstemmig vedtatt av verdens ledere under FNs generalforsamling 20. november 1989. Barn er en sårbar og utsatt gruppe, og selv om alle menneskerettighetskonvensjoner også gjelder barn, så man et behov for en klargjøring av hvordan rettighetene skal anvendes overfor barn.

For å sørge for beskyttelsen av dette viktige dokumentet, har UNICEF Norge funnet en helt spesiell og innovativ måte å sikre det på - ved å lagre det i syntetisk DNA. Deretter vil konvensjonen fraktes til Svalbard for oppbevaring i et av verdens sikreste steder, i permafrosten i Arctic World Archive.

– Første dokumentet som offisielt lagres i DNA

– Barnekonvensjonen er et av verdens viktigste dokument, så viktig at den bør være en del av vårt DNA. Den tar vare på det viktigste vi har – barna våre og deres rettigheter. Barnekonvensjonen blir dermed det første offisielle dokumentet som lagres på denne måten, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

– Vi må sørge for at barns rettigheter står sterkest av alt, og at alle som kommer etter oss overholder dette.

Hvorfor lagre i DNA?

I dag lagres alle dokumenter, bilder og videoer digital, inkludert Barnekonvensjonen. Problemet med digital lagring er at teknologien blir utdatert. For eksempel er det i dag krevende å lese data fra disketter, og nå blir også minnepinner sakte men sikkert utdatert. Det meste av lagring skjer nå i «skyen», et misvisende navn ettersom «skyen» består av harddisker, oppbevart i store lagringshaller, som er sårbare mot strømbrudd, hacking, krig, terror og naturkatastrofer.

Forskere har nå utviklet metoder som gjør det mulig å lagre informasjon i naturens eldste lagringsenhet, nemlig DNA. DNA er et molekyl som bærer genetisk informasjon i alle levende vesener. DNA er med andre ord som naturens egen harddisk, og oppbevaringen krever verken strøm, nett eller annen teknologi, og vi vil kunne lese informasjonen i all fremtid.

– I dag er det faktisk lettere å hente ut informasjon fra forhistoriske levninger enn fra en gammel mobiltelefon. Å lagre digital data i syntetisk DNA er som å kode i vanlige datamaskiner, det er bare et annet språk, det er akkurat som å oversette fra kinesisk til engelsk, sier Nick Goldman. Han er Senior Scientist ved EMBL’s European Bioinformatics Institute i Cambridge i England, som er ansvarlig for kodingen av dokumentet.

Deretter har det blitt syntetisert og sekvensert av Twist Bioscience i San Francisco, USA, før den ferdige syntetiske DNA-prøven er lagt i små pilleformede kapsler i rustfritt stål av Imagene SA i Pessac, Frankrike.

Verdens barnedag 

UNICEF Norge har tatt dette steget for å fremheve barnekonvensjonens betydning og sikre at innholdet er tilgjengelig i all overskuelig fremtid.

– Det er barn over hele verden som har behov for beskyttelsen dette dokumentet gir. Vi oppfordrer alle til å bli kjent med barnekonvensjonen, sier Viken.

På verdens barnedag, 20. november, blir DNA-kapselen arkivert i Arctic World Archive, like ved frølageret på Svalbard. Dette hvelvet er et samarbeid mellom Piql, som spesialiserer seg på lagring og bevaring av digtal data, og Store Norske Spitsbergen Kulkompani.


Fakta:

Om UNICEF og FNs barnekonvensjon:
• UNICEF er verdens største hjelpeorganisasjon for barn og jobber for å skape varige endringer og styrke rettighetene - for hvert barn.

• FNs konvensjon om barnets rettigheter ble enstemmig vedtatt av verdens ledere på FNs generalforsamling 20. november 1989.

• De fire hovedprinsippene i barnekonvensjonen er:
o ikke-diskriminering
o hensynet til barnets beste
o retten til overlevelse og utvikling
o barnets rett til å uttale seg og bli hørt

• FNs Barnekonvensjon fyller 30 år på verdens barnedag, 20. november 2019.

• UNICEF skal i den forbindelse lagre dokumentet i DNA.


Hvordan lagre digitale data i DNA:

• For å kode dokumentet til arkiveringskopier i DNA, blir de digitale filene først konvertert fra den binære koden ved å bruke 0 og 1 av digitale data til sekvenser av A, C, T og G av EMBL-EBI. Twist Bioscience syntetiserer deretter DNAet i korte segmenter i sekvensrekkefølgen. De korte DNA-segmentene inneholder hver rundt 12 byte med data i tillegg til et sekvensnummer for å indikere deres plassering i den totale sekvensen. Dette er prosessen med lagring.

• For å sikre at filen er lagret nøyaktig, leser Twist sekvensen tilbake for å sikre 100 prosent nøyaktighet. Til slutt, for å lagre dokumentet for fremtiden, plasserte Imagene SA kopier av dokumentet kodet i DNA i DNA-skjell, små rustfrie stålkapsler, laserforseglet under inert atmosfære.

• Den 20. november vil DNA-prøven bli lagret i permafrosten på Arctic World Archive på Svalbard.


Pressekontakter:
Kommunikasjonsdirektør, Jean-Yves Gallardo
Epost: jean-yves.gallardo@unicef.no

Telefon: 992 89 629


Kommunikasjonsrådgiver, Nina Holand
Epost: nina.holand@unicef.no

Telefon: 482 21 775

PR-ansvarlig fra Hausmann, ansvarlig byrå, Ida Fjeldbraaten
Epost: ida@hausmann.as

Telefon: 95843828


Public relations officer fra Twist Bioscience, Angela Bitting
Email: abitting@twistbioscience.com

Phone +1 925 202 6211

Public relations officer fra EMBL-EBI, Oana Stroe
Email: stroe@ebi.ac.uk

Tel: +44 01223 494 369

Public relations officer fra Imagene SA, Patrick Merel
Email: merel@imagene.eu

Phone +33 6 63 86 45 57


Kontakter

Bilder

Barn snakker med forskeren, Nick Goldman, ved laboratoriet i Cambridge i England. Foto: UNICEF Norge
Barn snakker med forskeren, Nick Goldman, ved laboratoriet i Cambridge i England. Foto: UNICEF Norge
Last ned bilde
Barn holder DNA-prøven som har blitt kodet i Cambridge i England. Foto: UNICEF Norge
Barn holder DNA-prøven som har blitt kodet i Cambridge i England. Foto: UNICEF Norge
Last ned bilde
Barn holder Barnerettighetene som er blitt kodet i syntetisk DNA. Foto: UNICEF Norge
Barn holder Barnerettighetene som er blitt kodet i syntetisk DNA. Foto: UNICEF Norge
Last ned bilde

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

UNICEF er verdens største hjelpeorganisasjon for barn. I over 190 land og territorier jobber vi for at barn skal overleve, vokse opp og utvikle sitt fulle potensial – beskyttet fra vold og overgrep. Vi tror at fremtiden tilhører dem med størst tro på at den kan endres, derfor jobber vi også med å endre strukturen i samfunn hvor barns beste ikke blir ivaretatt. UNICEF Norge jobber nasjonalt for at UNICEFs globale mål skal nås. 

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye