Hold Norge RentHold Norge RentHold Norge Rent

«Flushables» - en oppfordring til kostbar forsøpling

Del

Stadig flere produsentene markedsfører produktene sine som "flushable", altså at du enkelt kan spyle disse ned i toalettet. Gjør du det, vil det skape store problemer i avløpsnettet. Og regningen? Den kommer tilbake til deg.

Flushables og våtserivetter kan lett skape store propper i renseanlegget. Foto Mepex Consult AS
Flushables og våtserivetter kan lett skape store propper i renseanlegget. Foto Mepex Consult AS

Av: Frode Skår, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Vann

Produktene det er snakk om er ulike former for våtservietter eller «wipes», «vått toalettpapir», rengjøringsprodukter, «pads» til sminkefjerning og ulike sanitærprodukter, for å nevne noen.

Så enkelt, så praktisk, så komfortabelt da, å bare kunne kaste dette i do! Og attpåtil er det miljøvennlig!

Vegansk, nedbrytbart og naturlig

Produsentene påstår nemlig at produktene deres er laget av «naturlig, nedbrytbart materiale», «100 prosent plantebasert», «99 % ingredienser fra naturlig opprinnelse», «uten plast», «uten alkohol, parabener eller farge», osv. Ja, en produsent har til og med stolt satt på et merke som forteller at våtservietten er «vegansk»! Så da må jo alt være i sin skjønneste orden?

Vel, sannheten er dessverre en ganske annen.

Dette er produkter som skaper enorme problemer i avløpssystemet som skal frakte avløpsvann fra husholdningene til renseanleggene. Avløpssystemet er bygget for å håndtere det som vannklosettet normalt skulle brukes til; bæsj, tiss og dopapir. Vanlig tørt dopapir løser seg veldig raskt opp i kontakt med vann og lar seg greit frakte bort med vannstrømmen i rørene. I motsetning til disse nye, såkalte flushables. Noen av dem løser seg riktig nok opp i vann etter lang tid, men denne prosessen går alt for sakte til å unngå problemer i særlig avløpspumpene. Eller de krever at du trekker ned etter hvert tørk, og slik øker forbruket av vann enormt.

Kjelleren full av nabolagets kloakk

Jo da, men ute av syne ute av sinn, tenker du kanskje. Nja, i alle fall ikke så lenge. For når rørene tettes og pumpene stopper må avløpsvannet fortsatt finne sin vei. Og da finner det gjerne tilbake igjen til sluket i kjelleren din, eller renner ut i bekken som ender ved den lokale badestranda di. Og sammen med det urensede avløpsvannet følger også alt det andre folk finner det for godt å hive i toalettet – biologisk nedbrytbart, plastfritt og vegansk, eller ei. Har du opplevd å få kjelleren full av nabolagets kloakk, eller blitt sjuk av å bade i forurenset vann, så setter det varige spor i både syn og sinn.

Du som forbruker tar regninga

Kostbart er det også. Ansatte i avløpsetatene må på landsbasis rykke ut til tusenvis av slike driftsstanser hvert år. Forsikringsselskapene må punge ut til opprydding. Strender må stenges og ryddes. Fisk og sjødyr kreperer med magen full av plast. Og regninga må du som forbruker av blant annet vann- og avløpstjenester ta.

Såkalte "Flusables" er dessverre på full fart inn i norske butikkhyller, og markedsføres aktivt som både trygge og grønne. Fra en samlet norsk vann- og avløpsbransje: ikke bit på disse påstandene! De er ikke trygge å skylle ned i toalettet, og slett ikke miljøvennlige med de forurensningsutslippene de medfører.

Det er lett å gjøre rett. Ha en søppelbøtte på eller ved badet, og kast de der i restavfallet. Da samles søppelet inn og blir håndtert på forsvarlig vis. Samtidig unngår du å måtte betale for unødvendig forsøpling og merkostnadene det gir for avløpssystemet.

Nøkkelord

Kontakter

Sylvelin AadlandAnsvarlig Sortere

Sortere drives av Stiftelsen LOOP i samarbeid med kommuner og renovasjonsselskap over hele landet. Sortere hjelper folk å ta best mulig vare på ressursene ved å skape mindre avfall, ta vare på mer og sortere bedre.

Tel:+47 975 18 379sylvelin@loop.no

Merethe HommelsgårdKommunikasjonsleder

HNRs mediekontakt og koordinerer vårt kommunikasjonsarbeid. Hun er ansvarlig for våre nettsider og sosiale medier og er i tillegg blant annet redaktør for HNR-magasinet som kommer ut en gang per år.

Tel:+47 402 18 214merethe.hommelsgaard@holdnorgerent.no

Bilder

Flushables og våtserivetter kan lett skape store propper i renseanlegget. Foto Mepex Consult AS
Flushables og våtserivetter kan lett skape store propper i renseanlegget. Foto Mepex Consult AS
Last ned bilde
Fra renseanlegg_Foto_ Mepex Consult AS
Fra renseanlegg_Foto_ Mepex Consult AS
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent
Nedre Vollgate 9
0158 Oslo

400 01 438https://holdnorgerent.no

Om Sortere

Sortere drives av Stiftelsen LOOP i samarbeid med kommuner og renovasjonsselskap over hele landet. Sortere hjelper folk å ta best mulig vare på ressursene ved å skape mindre avfall, ta vare på mer og sortere bedre. 

Om Norsk Vann

Norsk Vann er den nasjonale interesseorganisasjonen for vannbransjen og eies av norske kommuner, kommunalt eide selskaper, kommunenes driftsassistanser og enkelte private samvirkevannverk. Organisasjonen skal bidra til rent vann og en bærekraftig utvikling av bransjen gjennom å sikre gode rammebetingelser, kompetanseutvikling og samhandling.

Om kampanjen "Det må du nesten bare drite i":

Norsk Vann, Hold Norge Rent og LOOP (Sortere) har som representanter fra henholdsvis vann- og avløpsbransjen, opprydding og avfallsbransen jobbet sammen om å hente inn kunnskap og utvikle en nasjonal kampanje for å endre folk sine vaner med å kaste søppel i do.

Hvert år håndterer norske renseanlegg enorme mengder avfall som kommer inn i avløpssystemet blant annet grunnet bruk av toalettet som avfallsbøtte. Samtidig finner frivilligere ryddere over hele landet søppel som tamponger, tanntråd og bomullspinner langs norske strender.

«Det må du nesten bare drite i» er en nasjonal kunnskapskampanje som skal vekke oppmerksomhet rundt dovett og har som mål å øke kunnskapsnivået til befolkningen om konsekvensene av søppel i avløpssystemet.

Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom