Flomsonekartet for Verdalsøra er overlevert til Verdal kommune
200-årsflom er dimensjonerende flomhendelse ved oppføring av blant annet hus, hytter og næringseiendommer. NVE har oppdaterte flomsoner for 20-, 200- og 1000-årsflom for Verdalselva fra Ulvilla og videre ned til Trondheimsfjorden. De nye kartene erstatter flomsonekartet fra 2004.
- Kommunen kjenner godt til flomutfordringer etter flere flommer i vassdraget de senere årene. Med de oppdaterte flomsonene, har de nå fått et godt grunnlag for arealforvaltning, byggesaksbehandling og lokal beredskap, sier regionsjef i NVE, Kari Øvrelid.
De nye flomsonene viser at flomvannstandene stort sett blir opptil 50 cm høyere, men enkelte steder blir vannstandene noe lavere sammenlignet med flomsonekartet fra 2004. Dette skyldes hovedsakelig at flomvannføringene i Verdalselva har økt.
Flomsonekartet gir informasjon om hvilke områder som oversvømmes, og allerede ved en 20-årsflom er store områder flomutsatt. Framskrivning av flommer i Verdalselva gir ingen endring som følge av et endret klima fram mot år 2100. Et høyere havnivå i Trondheimsfjorden i framtida vil derimot medføre at større områder oversvømmes i utløpsområdet.
Her finner du flomsonekart for Verdal kommune
Fakta om flomsonekart
På bakgrunn av erfaringene fra storflommen på Østlandet i 1995, blir flomsonekartlegging i dag sett på som et viktig tiltak for å redusere flomskader i framtida.
Kravene til sikkerhet mot flom er forankret i plan- og bygningsloven (pbl) og byggteknisk forskrift (TEK17).
NVE har laget retningslinjer knyttet til Flaum- og skredfare i arealplanar, som beskriver hvordan kravene til god nok sikkerhet kan ivaretas i arealplanleggingen.
Kontakter
Regionsjef Kari Øvrelid, mobil: 95 46 49 60
Sjefingeniør Per Ludvig Bjerke, mobil: 93 05 85 76
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE gir løyve til å bygga ein testturbin i Gulen3.7.2025 13:27:41 CEST | Pressemelding
Selskapet Georgine Wind AS får løyve til å sette opp ein vindturbin i eit industriområde i Gulen kommune. Dette er eit testprosjekt der målet er å bidra til teknologiutvikling for havvind.
NVE har fastsett utgreiingskrav for ny kraftleidning mellom Blåfalli, Mauranger og Samnanger2.7.2025 15:16:17 CEST | Pressemelding
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fastsett utgreiingsprogram for ny kraftleidning i Kvinnherad, Ullensvang og Kvam kommunar. Programmet beskriv krav til tema og trasear, som må utgreiast før Statnett kan søkje om konsesjon.
NVE anbefaler tillatelse til nytt kraftverk i Sarpsfossen27.6.2025 14:00:50 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler at Hafslund Produksjon AS og Sarpsfoss Limited får tillatelse til å bygge Sarp 2 kraftverk i Sarpsfossen, med strenge krav til å håndtere naturfare.
NVE tilrår tiltak for å ivareta fisken i Finndølavassdraget26.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
NVE tilrår minstevassføring heile året i Bondøla. Bondøla er eit viktig sidevassdrag til Finndøla, med potensielle gyte- og oppvekstområde for storaure og sik frå Fyresdalsvatnet.
NVE fastsetter utredningsprogram for reindrift og nett i Finnmark25.6.2025 15:49:53 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har nå fastsatt utredningskrav om reindrift for de 11 vindkraftsakene i Finnmark. Samtidig er det satt krav til hva som må utredes for to kraftledninger i fylket.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom