Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Flere er positive til å bli fosterhjem

Del

Hele 17 prosent av det norske folk sier de er positive til å ta imot et fosterbarn i hjemmet sitt. Dette er en økning sammenlignet med tidligere år. Likevel er det fortsatt stor mangel på fosterhjem. - Hopp ned fra gjerdet, og ta engasjementet et skritt lenger, oppfordrer direktør Mari Trommald i Bufdir.

Foto: Aksel Jermstad
Foto: Aksel Jermstad

En befolkningsundersøkelse gjort av Sentio på oppdrag fra Bufdir, viser at mange i Norge er positive til å ta imot et fosterbarn. Over halvparten av oss (57 prosent) sier at vi sannsynligvis ville meldt oss som fosterhjem om et barn i familien hadde behov for det. Og nesten 4 av 10 (36 prosent) ville antagelig stilt opp om et barn i nærmiljøet trengte fosterhjem.

Det er godt nytt. For akkurat nå venter over 200 barn og unge på et trygt og godt hjem.
- Det å bli fosterhjem er en prosess som gjerne tar litt tid. Å snakke om det i familien, er et av de første og viktigste skrittene for å starte denne prosessen. Vi tror mange flere kunne blitt et fosterhjem, om de hadde diskutert det med sine nærmeste, sier direktør Mari Trommald.

Nå lanseres derfor den nasjonale kampanjen «Tusen spørsmål til de tusen hjem», der målet er å starte en lang rekke samtaler i norske hjem. Spørsmålene stilles gjennom en større, nasjonal kampanje. I tillegg til de tradisjonelle mediene, har Bufdir fått låne plass på emballasjen til kjente norske merkevarer og husholdningsprodukter.

- Å få muligheten til å minne folk om denne praten i hverdagen, på produkter de bruker hver dag, synes vi er en fantastisk mulighet. Vi håper på mange spontane samtaler om fosterhjem i de tusen hjem, sier Trommald.

Det er de nasjonale aktørene First Price, Adams Matkasse og McDonald’s som gir plass på sin emballasje til kommunikasjon om dette viktige samfunnsoppdraget. I tillegg samarbeider regionene i Bufetat med lokale aktører.

Budskapet i kampanjen er ment å være en helt uforpliktende oppfordring til å ta en samtale om temaet som er så viktig for mange barn og unge i Norge.  Totalt 10 569 barn og unge bodde i fosterhjem ved utgangen av 2020, og 31 prosent av dem bodde i fosterhjem i familie eller nære nettverk.

Det er behov for ulike typer fosterhjem. De som er aktuelle, får tilbud om et opplæringskurs.  Kurset gir god grunnopplæring for alle som vil bli fosterforeldre, og er en fin måte å finne ut om det å være fosterhjem er noe for familien.

- Å bli fosterhjem må være en gjennomtenkt beslutning, som er godt forankret hos alle i familien. Derfor er Fosterhjemstjenesten klare for å svare på spørsmål og hjelpe alle interesserte videre i prosessen, avslutter direktør Mari Trommald.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Aksel Jermstad
Foto: Aksel Jermstad
Last ned bilde
Direktør Mari Trommald i Bufdir. Foto: Tine Poppe
Direktør Mari Trommald i Bufdir. Foto: Tine Poppe
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo

466 15 000https://www.bufdir.no/

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom