Flere er positive til å bli fosterhjem
Hele 17 prosent av det norske folk sier de er positive til å ta imot et fosterbarn i hjemmet sitt. Dette er en økning sammenlignet med tidligere år. Likevel er det fortsatt stor mangel på fosterhjem. - Hopp ned fra gjerdet, og ta engasjementet et skritt lenger, oppfordrer direktør Mari Trommald i Bufdir.

En befolkningsundersøkelse gjort av Sentio på oppdrag fra Bufdir, viser at mange i Norge er positive til å ta imot et fosterbarn. Over halvparten av oss (57 prosent) sier at vi sannsynligvis ville meldt oss som fosterhjem om et barn i familien hadde behov for det. Og nesten 4 av 10 (36 prosent) ville antagelig stilt opp om et barn i nærmiljøet trengte fosterhjem.
Det er godt nytt. For akkurat nå venter over 200 barn og unge på et trygt og godt hjem.
- Det å bli fosterhjem er en prosess som gjerne tar litt tid. Å snakke om det i familien, er et av de første og viktigste skrittene for å starte denne prosessen. Vi tror mange flere kunne blitt et fosterhjem, om de hadde diskutert det med sine nærmeste, sier direktør Mari Trommald.
Nå lanseres derfor den nasjonale kampanjen «Tusen spørsmål til de tusen hjem», der målet er å starte en lang rekke samtaler i norske hjem. Spørsmålene stilles gjennom en større, nasjonal kampanje. I tillegg til de tradisjonelle mediene, har Bufdir fått låne plass på emballasjen til kjente norske merkevarer og husholdningsprodukter.
- Å få muligheten til å minne folk om denne praten i hverdagen, på produkter de bruker hver dag, synes vi er en fantastisk mulighet. Vi håper på mange spontane samtaler om fosterhjem i de tusen hjem, sier Trommald.
Det er de nasjonale aktørene First Price, Adams Matkasse og McDonald’s som gir plass på sin emballasje til kommunikasjon om dette viktige samfunnsoppdraget. I tillegg samarbeider regionene i Bufetat med lokale aktører.
Budskapet i kampanjen er ment å være en helt uforpliktende oppfordring til å ta en samtale om temaet som er så viktig for mange barn og unge i Norge. Totalt 10 569 barn og unge bodde i fosterhjem ved utgangen av 2020, og 31 prosent av dem bodde i fosterhjem i familie eller nære nettverk.
Det er behov for ulike typer fosterhjem. De som er aktuelle, får tilbud om et opplæringskurs. Kurset gir god grunnopplæring for alle som vil bli fosterforeldre, og er en fin måte å finne ut om det å være fosterhjem er noe for familien.
- Å bli fosterhjem må være en gjennomtenkt beslutning, som er godt forankret hos alle i familien. Derfor er Fosterhjemstjenesten klare for å svare på spørsmål og hjelpe alle interesserte videre i prosessen, avslutter direktør Mari Trommald.
Nøkkelord
Kontakter
Lin Bull-ValenKommunikasjonsrådgiver
Tel:46616097Tel:46616097lin.bull-valen@bufdir.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo
466 15 000https://www.bufdir.no/
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.
Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Flere henvendelser til sentrene mot incest og seksuelle overgrep1.6.2022 12:39:33 CEST | Pressemelding
Sentrene mot incest og seksuelle overgrep mottok 38 701 henvendelser i 2021. Det viser tall fra Sentio, som er innhentet på vegne av Bufdir.
Barn gjør foreldre mer fornøyde med livet31.5.2022 19:54:41 CEST | Pressemelding
Flertallet av norske foreldre er mer fornøyde med livet etter at de fikk barn. Det viser en ny undersøkelse fra Bufdir som er utført i forbindelse med FNs internasjonale dag for foreldre 1. juni.
Økning i veiledning i saker om tvangsekteskap og æresrelatert vold7.4.2022 09:47:45 CEST | Pressemelding
Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll har bistått i rekordmange saker i 2021. Det viser Kompetanseteamets årsrapport.
Gratis interrail til norske 18-åringer7.4.2022 06:30:00 CEST | Pressemelding
EU håper unge på interrail vil bidra til kulturutveksling på tvers av landegrensene – gir bort titusenvis av gratis togbilletter til 18-åringer hvert år. Nå kan ungdommer i Norge også bli med.
Stor økning i spørretjenesten på ung.no23.3.2022 06:00:00 CET | Pressemelding
Ung.no har fortsatt en stor økning i spørsmål fra ungdom. I 2021 besvarte Ung nesten 105.000 spørsmål fra ungdom mellom 13 og 20 år, over 25 % økning fra året før.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom