Flere digitale «strøjobb-arbeidere» som følge av koronakrisa?

«Plattformarbeid» beskriver arbeid som organiseres via digitale plattformer, der plattformene fungerer som mellomledd mellom kunder og de som utfører arbeidet. Foodora, Wolt og Uber er eksempler på slike plattformer i Norge.
Plattformarbeiderne er ofte klassifisert som selvstendig næringsdrivende og får betaling etter hvor mange oppdrag de utfører. Lønns- og arbeidsvilkårene styres i stor grad av plattformens algoritmer.
Selv om plattformarbeid er et marginalt fenomen i de nordiske landene, har plattformbaserte forretningsmodeller etablert seg innenfor bransjer som generelt kjennetegnes av lav organisasjonsgrad og avtaledekning, og der provisjonsbetaling og selvansettelse er relativt normalisert.
På seminaret presenteres omfanget av plattformarbeid i de nordiske landene og hvordan utviklingen har blitt møtt av myndigheter og parter.
Koronakrisa har tydeliggjort usikkerheten mange plattformarbeidere står i: Som selvstendig næringsdrivende har de ikke samme rett til sykepenger og dagpenger som arbeidstakere. I møte med pandemien, har de nordiske regjeringene utvidet inntektssikringen for selvansatte, noe som også kan komme plattformarbeidere til gode.
På dette seminaret spør vi hvordan det har vært å være plattformarbeider i koronaens tid. Og vil den økonomiske krisa og økt arbeidsledighet i kjølvannet av pandemien bidra til å gjøre plattformarbeid mer attraktivt for en større del av arbeidsstyrken, og på den måten gi den til nå marginale nordiske plattformøkonomien en ny vår?
Seminaret starter klokka 09.00 tirsdag 23. juni og varer en time. Det strømmes direkte eller kan ses i opptak.
Program
Velkommen ved Kristin Alsos, forskningsleder på Fafo
Presentasjon av ny rapport ved Fafo-forsker Sigurd M. Nordli Oppegaard
Samtale om å jobbe i plattformøkonomien under koronakrisen og regjeringens tiltak for selvstendig næringsdrivende:
- Vegard Einan (H), statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet
- Espen Utne Landgraff, Foodora-syklist
- Björn Audunn Blöndal, med-gründer i Pressworks
Spørsmål fra salen og seere
Møteleder: Jon Erik Dølvik, forsker I, Fafo
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Direktesending fra klokka 09.00
Nøkkelord
Kontakter
For spørsmål om forskningen: Sigurd M. Nordli Oppegaard,
tlf. 473 69 727 / smo@fafo.no.
Bilder
Lenker
Om Fafo
Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no
Følg pressemeldinger fra Fafo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fafo
Seminarinvitasjon: Arbeidsinnvandrere på digitale plattformer18.6.2025 10:29:09 CEST | Presseinvitasjon
Flere av bransjene som digitale plattformer har fått fotfeste i, preges av en høy andel arbeidsinnvandrere og flyktninger. Blant disse er matleveringsbransjen der Foodora og Wolt har vokst frem, og drosjenæringen der vi finner Uber og Bolt. På dette seminaret torsdag 19. juni skal vi se nærmere på arbeidshverdagen og vilkårene for de som yter disse tjenestene.
Ny Fafo-rapport: Flere har behov for hjelp med tak over hodet6.5.2025 16:22:06 CEST | Presseinvitasjon
Å ha et trygt sted å bo er viktig for oss alle. Nå øker antallet som bor i midlertidige botilbud og som ber Nav om hjelp til et sted å bo. Det viser en ny Fafo-rapport som lanseres torsdag 8. mai.
Kan flere få AFP i privat sektor?22.4.2025 15:54:29 CEST | Presseinvitasjon
Ikke alle som jobber i en AFP-bedrift får AFP til tross for mange år i ordningen. På Fafofrokost onsdag 23. april vil Fafo presentere nye tall som viser frafallet i dagens ordning og hvor mange som vil kvalifisere for AFP med modellen fra Fellesforbundets AFP-utvalg.
Færre «vanlige» – flere fattige og rike5.3.2025 10:40:03 CET | Pressemelding
De økonomiske forskjellene mellom nordmenn har økt de siste 20 årene. Andelen rike og andelen fattige har økt, mens mellomkategorien har krympet. Dette viser de første forskningsfunnene i Fafos «Ulikhetsbarometeret». Tirsdag 4. mars møttes representanter for fagbevegelsen, politikere og forskere for å diskutere utviklingen.
Foregår fagforeningsknusing i Norge?22.1.2025 09:28:06 CET | Pressemelding
Fafo har på oppdrag fra LO sett på begrepet fagforeningsknusing og om fagforbund erfarer dette i Norge. Undersøkelsen viser at organisasjonsarbeidere i norske fagforbund opplever forsøk på fagforeningsknusing – forsøk som også lykkes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom