Fafo

Flere digitale «strøjobb-arbeidere» som følge av koronakrisa?

Del

En ny rapport har studert arbeid som formidles via digitale plattformer i Norden. Et eget seminar tirsdag 23. juni presenterer omfanget i de nordiske landene og hvordan utviklingen har blitt møtt av myndigheter og parter. Vil økonomisk krise og økt arbeidsledighet gi den til nå marginale nordiske plattformøkonomien en ny vår?

«Plattformarbeid» beskriver arbeid som organiseres via digitale plattformer, der plattformene fungerer som mellomledd mellom kunder og de som utfører arbeidet. Foodora, Wolt og Uber er eksempler på slike plattformer i Norge.

Plattformarbeiderne er ofte klassifisert som selvstendig næringsdrivende og får betaling etter hvor mange oppdrag de utfører. Lønns- og arbeidsvilkårene styres i stor grad av plattformens algoritmer.

Selv om plattformarbeid er et marginalt fenomen i de nordiske landene, har plattformbaserte forretningsmodeller etablert seg innenfor bransjer som generelt kjennetegnes av lav organisasjonsgrad og avtaledekning, og der provisjonsbetaling og selvansettelse er relativt normalisert.

På seminaret presenteres omfanget av plattformarbeid i de nordiske landene og hvordan utviklingen har blitt møtt av myndigheter og parter.

Koronakrisa har tydeliggjort usikkerheten mange plattformarbeidere står i: Som selvstendig næringsdrivende har de ikke samme rett til sykepenger og dagpenger som arbeidstakere. I møte med pandemien, har de nordiske regjeringene utvidet inntektssikringen for selvansatte, noe som også kan komme plattformarbeidere til gode.

På dette seminaret spør vi hvordan det har vært å være plattformarbeider i koronaens tid. Og vil den økonomiske krisa og økt arbeidsledighet i kjølvannet av pandemien bidra til å gjøre plattformarbeid mer attraktivt for en større del av arbeidsstyrken, og på den måten gi den til nå marginale nordiske plattformøkonomien en ny vår?

Seminaret starter klokka 09.00 tirsdag 23. juni og varer en time. Det strømmes direkte eller kan ses i opptak.

Program

Velkommen ved Kristin Alsos, forskningsleder på Fafo

Presentasjon av ny rapport ved Fafo-forsker Sigurd M. Nordli Oppegaard

Samtale om å jobbe i plattformøkonomien under koronakrisen og regjeringens tiltak for selvstendig næringsdrivende: 

  • Vegard Einan (H), statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet
  • Espen Utne Landgraff, Foodora-syklist
  • Björn Audunn Blöndal, med-gründer i Pressworks

Spørsmål fra salen og seere

Møteleder: Jon Erik Dølvik, forsker I, Fafo

Direktesending fra klokka 09.00

Nøkkelord

Kontakter

For spørsmål om forskningen: Sigurd M. Nordli Oppegaard,
tlf. 473 69 727 / smo@fafo.no.

Bilder

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom