Flere borettslag og sameier skrur opp felleskostnadene

I borettslag og sameier betales vanligvis strøm av den enkelte beboer og ikke via fellesutgiftene. Der varmtvann og oppvarming er inkludert i felleskostnadene kan styrene nå bli nødt til å ta grep mot unormalt høye strømpriser.
– Styrene i boligselskapene er ansvarlige for å drive forsvarlig økonomistyring. Dersom de månedlige inntektene fra huseierne ikke dekker kostnadene, har styret en rett og plikt til å hente inn mer penger. De gjelder særlig de boligselskapene som ikke har en buffer, sier Lars Grøndal, advokat i Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL).
For å dekke kostnadene knyttet til økte strømpriser kan styret enten ta opp et kortsiktig lån, hente midler via innskudd eller øke felleskostnadene i boligselskapet.
– En god praksis er at styret øker fellesutgiftene fra et bestemt fremtidig tidspunkt, og i forkant sendes ut et informasjonsskriv til alle boligeierne om økningen og bakgrunnen for dette, sier Grøndal.
Fem kjappe sparetips
Når oppvarming og varmtvann er inkludert i felleskostnadene er det lett å overse husets mange energityver. Her er fem sparetips for å unngå "sløsefellene" og mulig økning i felleskostnadene:
1. Juster ned innetemperaturen
Å redusere innetemperaturen er det beste du kan gjøre for å spare strøm. Normal innetemperatur er 20-22 grader, men lavere i enkelte rom (gang/entre, vaskerom, soverom som ikke benyttes til annet).
2. Skru ned eller helt av ovner og lys i rom som ikke benyttes
Har du rom som ikke er i bruk, eller liker du å ha det kaldt på soverommene? Slå av varmen og hold døren lukket til de kalde rommene.
3. Luft raskt og effektivt (helt åpne vinduer) i stedet for å ha vinduet kontinuerlig på gløtt
Selv om det er kaldt ute er det ingen grunn til å droppe utluftingen. God lufting er bra for inneklima. Mange løser luftingen ved å ha et vindu åpent på gløtt over lengre tid. Men da slippes det også ut mye varme. Å lufte raskt og effektivt er det beste. Åpne vinduet eller terrassedøren på vidt gap i 2-3 minutter, så har du fått skiftet ut det meste av luften.
4. Legg tetningslister i vindu og dører
Montering av tetningslister på dører og vinduer er en kjapp og enkel metode for å holde kulda ute av huset. Hvis du er usikker på hvor det trekker kald luft, sjekk trekk med et tent stearinlys.
5. Bruk mindre varmtvann
Ta en dusj i stedet for et bad i badekaret, og dusj kortere enn du pleier. Vurder å gå til anskaffelse av et vannbesparende sparedusjhode. Dette er bra for miljøet og for egen lommebok!
Nøkkelord
Kontakter
Tonje Rock LøwerKommunikasjonsdirektør
Tel:930 93 468trl@nbbl.nowww.nbbl.no/blogg/Bilder

Lenker
Om NBBL - Norske Boligbyggelag
Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Prisen på borettslagsboliger økte 1,9 prosent i andre kvartal2.7.2025 12:01:00 CEST | Pressemelding
Prisen på borettslagsboliger økte 1,9 prosent fra første kvartal til andre kvartal i år, ifølge NBBLs kvartalsvise prisstatistikk for borettslagsboliger.
Husholdningene venter høyere boligpriser og lavere renter24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Husholdningene går inn i sommeren med høye forventninger til boligprisene og økt tro på lavere renter, det viser NBBLs Boligmarkedsbarometer for juni.
Optimismen i boligmarkedet holder seg oppe27.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Til tross for noe lavere forventninger enn ved inngangen til året, peker NBBLs Boligmarkedsbarometer for mai mot fortsatt høy etterspørsel i boligmarkedet.
10 millioner gir ikke 130.000 boliger15.5.2025 12:19:40 CEST | Pressemelding
Husbanken er tom, og ti millioner kroner til raskere byggesaker vil ikke få fart på boligbyggingen alene. De som sliter med å komme inn på boligmarkedet, får lite ekstra drahjelp i revidert nasjonalbudsjett.
Færre boliger for førstegangskjøperne29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Store forskjeller for førstegangskjøpere i norske byer, viser Førstehjemindeksen fra Norske Boligbyggelags Landsforbund. Men én negativ trend preger alle byene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom