Avinor

Flagrende «lommetørklær» vinker farvel til Lønningen lystgård

Del

Lønningen lystgård har fått nytt liv i Botanisk hage, i Universitetet i Bergens eie. Til minne om og takk for Lønningen lystgård, ga universitetet Avinor et vakkert lommetørkle-tre som nå får slå røtter på Bergen lufthavn.

Rektor Dag Rune Olsen og lufthavndirektør Helge Eidsnes flankerer det nyplantede lommetørkle-treet
Rektor Dag Rune Olsen og lufthavndirektør Helge Eidsnes flankerer det nyplantede lommetørkle-treet

Da den nye terminalen på Bergen lufthavn, Flesland ble bygget, ble det tidig klart at det vakre trehuset på Lønningen måtte flyttes. Avinor ønsket å ta vare på bygget, men ønsket også at flere skulle få glede av det. Dermed ble det gitt til Universitetet, restaurert og gjenoppført på Milde. Bygget ble overrakt og tatt i bruk i 2018.

Som takk har Universitetet gitt Avinor et meget spesielt tre som nå står plantet på Bergen lufthavn. I strålende sol ble en hyggelig markering gjennomført på gressplenen rundt treet.

-Vi er setter stor pris på gaven vi fikk. Huset er nå til glede for mange, spesielt barn og unge sa rektor Dag Rune Olsen i sin takketale da han avduket plaketten til treet sammen med Helge Eidsnes, lufthavndirektør. Olsen fortalte at det finnes en gammel tradisjon for å plante et tre når man skulle markere viktige hendelser, og denne tradisjonen ble videreført i dag.

Lufthavndirektør Helge Eidsnes trakk fram det gode samarbeidet mellom alle involverte i flyttingen av det ærverdige trehuset. Han takket universitetet for det flotte treet som vil stå og vinke til passasjerer som reiser eller ankommer. -I tillegg symboliserer treet også at vi vinker farvel til lystgården her på Flesland.

Treet er plantet til venstre foran terminalen, nede på ankomstnivå. Her kan både passasjerer og de som henter noen få glede av treet. Foran treet er det montert en minneplakett. For spesielt interesserte kan det nevnes at når man står og leser teksten på plaketten, og løfter blikket, ser man rett mot Lønningen, der huset sto før flyttingen.

Nå vil lommetørkle-treet (Davidia involucrat) slå røtter, vokse seg større og sterkere og blomstre med sine særegne hvite blomster som ser ut som flagrende lommetørklær.

Treet stammer fra det store lommetørkletreet som står i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Det samme gjelder de tre søskentrærne som er plantet ved Lønningen lystgård på Milde.

 

Det vil antakeligvis ta fra 18 til 30 år til lommetørkletreet på Flesland blomstrer, men det vokser ganske fort, så om noen år vil det kunne bli omtrent 20 meter høyt.

 

Bilder

Rektor Dag Rune Olsen og lufthavndirektør Helge Eidsnes flankerer det nyplantede lommetørkle-treet
Rektor Dag Rune Olsen og lufthavndirektør Helge Eidsnes flankerer det nyplantede lommetørkle-treet
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 44 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Besøk presserommene til våre flyplasser:

Oslo lufthavn  |  Følg

Bergen lufthavn Flesland  |  Følg

- Avinors offentlige journal

Følg saker fra Avinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom