Fiskerne og WWF ber om en bred iskantsone – uten ny oljeboring

Havområdene i nord er særlig produktive og sårbare - ikke minst iskantsonen. Her foregår en svært stor produksjon av plankton og alger, noe som utnyttes av krepsdyr, fisk, sjøpattedyr og sjøfugl. Utslipp av olje i dette området vil kunne få katastrofal effekt. De klimatiske forholdene, og nettopp selve isen, gjør det i tillegg nærmest umulig å rydde opp igjen.
Mengden havis i Arktis varierer med årstid, havstrømmer og mellom år. I alle tilfeller er det en gradvis overgang fra områder med åpent hav til områder med stabilt isdekke. Denne iskantsonen er allerede hardt presset av varmere temperaturer, som følge av klimagassutslipp.
WWF og Norges Fiskarlag mener derfor politikerne må følge de miljøfaglige forskernes anbefaling om å fastsette iskantsonen der den samsvarer med miljøverdiene. Da må 0,5 prosent isfrekvens legges til grunn.
– De miljøfaglige rådene kunne ikke vært tydeligere fra de av regjeringens egne fagetater som virkelig har greie på livet i havet. Skal vi ha kunnskapsbasert forvaltning av norske havområdene må vi definere naturen der naturen faktisk er. Så enkelt er det. Norges rykte og stolthet som en ansvarlig havnasjon står og faller på denne saken, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
– Iskantsonen er også et av verdens viktigste og mest sensitive marine områder, og oljeboring her gir ingen mening i en tid der verden trenger å sette i gang sterke tiltak for å redde både naturen og klimaet, legger hun til.
– Naturen i og ved iskantsonen er selve navet for dyrelivet i våre nordlige farvann. Iskantsonen er derfor også et svært viktig grunnlag for fiskeriene. Norsk fiskerinæring er av stor betydning for verdens matproduksjon. Hvert år bringes mer enn 2 millioner tonn sjømat på land, noe som tilsvarer nærmere 30 millioner måltider hver dag, hele året. Norges Fiskarlag mener derfor at forvaltningsmålene i den kommende forvaltningsplanen må være egnet til å sikre grunnlaget for fiskeriene, slik at en kan fortsette å høste mat fra havet på en bærekraftig og rasjonell måte. Det er helt avgjørende at dette kommer til uttrykk i stortingsbehandlingen, slår Kjell Ingebrigtsen leder av Norges Fiskarlag fast.
– Det har de siste årene vært flere hendelser som viser at beredskapen og sikkerheten på havet ikke er god nok, særlig i nordområdene, sier Ingebrigtsen.
WWF og Norges Fiskarlag mener dette er enda en viktig grunn til at det ikke må tillates oljeboring i den sårbare iskantsonen.
Nøkkelord
Kontakter
Marian Rui SlettebakkenSeniorrådgiver Presse og kommunikasjon
Tel:992 91 577mslettebakken@wwf.noBilder



Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
1 av 2 velgere sier natur og klima blir viktig når de skal stemme i høst22.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Det kommer frem i en fersk Opinion-undersøkelse. – En klar marsjordre til politikerne om å prioritere natur og klima, sier organisasjonene bak undersøkelsen.
Over 100 000 vil plante bievennlige frø20.5.2025 09:48:35 CEST | Pressemelding
På verdensdagen for bier, 20. mai, kan WWF melde om et enormt engasjement for naturen og biene. Over 100 000 har bestilt gratis bievennlige frø fra WWF.
Klar til å slukke lysene?21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 22. mars kl. 20.30 er det duket for Earth Hour, kampanjen hvor lysene slukkes i signalbygg og private hjem i én time for å minne politikerne om at natur- og klimakrisen krever akutt handling.
WWF anker dommen fra Oslo tingrett25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
WWF vinner ikke frem i Oslo tingrett13.2.2025 18:05:50 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond saksøkte staten for å ha åpnet norske havområder for gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for natur. Oslo tingrett har ikke gitt miljøorganisasjonen medhold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom